OTÁZKA:
Když jdete na udání kontrolovat restauraci. Hlásíte se zde předem? Ptám se proto, že v hospodě kde se stravujeme, je dle mého i kolegů mnoho prohřešků vůči dodržování hygieny, ale ČOJ najde maximálně okoralé knedlíky.
AlchymistaX
ODPOVĚĎ:
Kontroly se předem neohlašují. Zjištění hygienického charakteru postupujeme příslušnému orgánu hygienického dozoru.
26.8.2005 11:05
OTÁZKA:
Dobrý den, jaké máte zkušenosti s vedoucími podniků během kontrol? Vycházejí vám vstříc, nebo bývají často arogantní?
menO.
ODPOVĚĎ:
Bohužel zkušenosti jsou různé, avšak jejich povinností je při kontrole spolupracovat.
26.8.2005 11:06
OTÁZKA:
Dobrý den, proč vypadají kontroly ČOI v obchůdcích malých živnostníků tak, že si inspektorky vyberou zboží za několik tisíc a po živnostníkovi ho požadují zadarmo, jinak prý "vždycky něco najdou"?
Aramis
ODPOVĚĎ:
Pokud máte konkrétní poznatek, sdělte ho písemně na adresu příslušného inspektorátu.
26.8.2005 11:08
OTÁZKA:
Dobrý den, šli byste po posledních zkušenostech na jídlo do nějaké exotické restaurace?
nape
ODPOVĚĎ:
Ano, chce to odvahu. Ze statistik vím, že jsou to výjimečné případy, ve všech kontrolách nebývají zjištěny tak hrubé nedostatky.
26.8.2005 11:09
OTÁZKA:
Je dobře, že takové kontroly provádíte a tímto vám fandím. Jak často ale průměrně provádíte kontroly ve všech restauracích? Zajímá mě to především ve městě Jihlava.
bobr
ODPOVĚĎ:
Konkrétní informace by mohl podat inspektorát v Táboře, bohužel nemám čísla pouze za Jihlavu. V letošním roce bylo provedeno zhruba 5000 kontrol v restauracích.
26.8.2005 11:11
OTÁZKA:
Dobrý den, chci se zeptat, zda jste se setkala s tim, že by v čínských restauracích připravovali jídlo z psů a koček.
Jsou to pouze mýty, nebo je na tom trochu pravdy?
Haf
ODPOVĚĎ:
Kontrola potravin není naší hlavní dozorovou kompetencí. Nemáme taková konkrétní zjištění. Kontrola masa je v pravomoci veterinární správy, hygienického dozoru.
26.8.2005 11:13
OTÁZKA:
Dobrý den.Proč do potravinářských podnoků a výroben chodí kontroly pravidelně a do restaurací a vývařoven jen na udání a nepravidelně??Děkuji
mimi
ODPOVĚĎ:
Kontrola potravinářských podniků a výroben není v naší pravomoci. Tam dozoruje především Státní potravinářská inspekce.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Jakým způsobem jsou kontroly vybírány?
menO.
ODPOVĚĎ:
Konkrétní výběr míst, kde jsou prováděny kontroly, záleží na řediteli místně příslušného inspektorátu. Obecně platí, že jsou šetřeny všechny podněty ke kontrolám a dále plněny plány kontrolních akcí. To platí nejen při kontrolách v resturacích které představují cca desetinu počtu kontrol ČOI.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Je bezne, aby majitel vedel driv nez u nej kontrola probehla,ze na nej prislo oznameni a dokonce vedel i udaje o tom kdo oznameni poslal?
Honza Krajcovic
ODPOVĚĎ:
Česká obchodní inspekce tyto údaje nesděluje. Podavatel podnětu zůstává utajen.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Dobry den, zajimalo by mne, zda muzete seznam "nevyhovujicich" restauraci a podniku zverejnit - upozornit tak spotrebitele, na co si maji davat pozor.
Vita
ODPOVĚĎ:
ČOI je vázána mlčenlivostí a zveřejnit výsledky lze až po nabytí právní moci postihu nebo uložených opatření.
26.8.2005 11:15
OTÁZKA:
Nemam ani tak zadny dotaz, ale spis jenom chci vyjadrit obdiv k Vasi praci. Myslim, ze je nesmirne tezka a kazdy takovy kecal, ktery Vam nadava, ze buzerujete by si mel Vasi praci vyzkouset :-) Takze drzim palce a jen tak dal!
Rosta
ODPOVĚĎ:
Děkujeme. Práce je těžká a zajímavá, uznání potěší.
26.8.2005 11:16
OTÁZKA:
Mohly byste být konkrétnější? Zajímala mě nějaká neobvyklá zkušenost s vedoucími, nemusím znát konkrétní jména ani podniky.
menO.
ODPOVĚĎ:
Někdy se stává, že jsou arogantní, nechtějí spolupracovat.
26.8.2005 11:17
OTÁZKA:
Dobrý den,
co je dle vás příčinou tak nízké kvality stravovacích zařízení a jejich personálu v ČR? V porovnání s Německem, Rakouskem kde jste i v té neposlednější pivnice daleko lépe a příjemněji obslouženi než často v ČR "rádoby" prvotřídní restauraci?
Petr
ODPOVĚĎ:
Bohužel nemáme ještě zažité standardy jakosti jako v ostatních zemích. Toto se vyvíjí i v souvislosti se vstupem ČR do EU.
26.8.2005 11:18
OTÁZKA:
Proc hrisniky kteri nemaji ani doklady platne apod. nevyhostite? Zabavit jim zbozi aby druhy den naveli nove je prece neucelne
Bryant
ODPOVĚĎ:
ČOI nevydává živnostenská oprávnění ani nepovoluje pobyt cizinců. To je záležitostí živnostenských úřadů a cizinecké policie. ČOI pouze tyto orgány informuje o uložených sankcích a zjištěných porušeních k přijetí dalších opatření v rámci jejich pravomocí.
26.8.2005 11:18
OTÁZKA:
Zkoumate pri kontrolach v asijskych restauracich druhy masa? Panuji famy, ze nektere pokrmy jsou pripravovany ze zatoulanych psu a kocek. Jedna znama dokonce sveho zatoulaneho milacka v jednom takovem bistru nasla, ziveho, lze pouze spekulovat, co s nim majitel bistra zamyslel. Diky.
PM
ODPOVĚĎ:
Podobná otázka již byla zodpovězena dříve, nemáme podobné informace.
26.8.2005 11:18
OTÁZKA:
Jaká je nyní situace kolem tatarských bifteků?
Měl jsem za to, že jsou zakázané a při tom jsou na každé ceduli skoro v každé restauraci.
Petr Dolejší
ODPOVĚĎ:
Toto není v přímé kompetenci ČOI, informace by podala příslušná hygienická stanice.
26.8.2005 11:19
OTÁZKA:
Dobry den,
je nekde pristupny seznam napr. restauraci nebo i jinych, ktere jste kontrolovali a nasli u nich nejake prohresky a popripade i uveden prohresek, za ktery tu pokutu dostali?
Libor Kratky
ODPOVĚĎ:
Tiskové zprávy o výsledcích kontrol jsou zveřejněny na našem serveru www.coi.cz
26.8.2005 11:20
OTÁZKA:
Dobrý den,
co dělat, když v jídelně kam chodíme každý den na oběd nepoužívají hygienické pomůcky při manipulaci s jídlem (čepice, rukavice, zástěry,...) a velikost porcí ani zdaleka neodpovídá váhovým limitům :(. Množství jídla na talíři je někdy opravdu směšné a nějaký ten vlas v něm také můžete najít.
Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
vera
ODPOVĚĎ:
Doporučuji podat podnět ke kontrole na příslušném orgánu hygienického dozoru podle adresy provozovny.
26.8.2005 11:20
OTÁZKA:
Podle živnostenského zákona musí být na prodejně vždy přítomen někdo, kdo komunikuje v češtině. Narážíme tak na vietnamské trhovce, kteří "umět čéšsky" jenom když se jim to hodí. Lze je nějak pokutovat, nebo časem uložit zákaz činnosti? Vždyť se nám jenom vysmívají.
Jiří Pražský
ODPOVĚĎ:
Bohužel problém je v tom, že osoba, která komunikuje v češtině může zaměstnávat ostatní, kteří nemají takovou povinnost. Tuto upravuje živnostenský zákona a kontrola je v pravomoci živnostenských úřadů. V naší dozorové pravomoci nemůžeme uložit pokutu.
26.8.2005 11:22
OTÁZKA:
dobrý den,zajímalo by mě jak postupujete u stánkového zboží,podnikám,mám skateschop na menším městě. na stáncích jsou furt padělky,nikdo s tím nic neděla.za to já tady mám kontroly neustále
Marcela
ODPOVĚĎ:
Pokud máte poznatky o prodeji padělků, sdělte to příslušnému inspektorátu ČOI, můžete podat podnět ve věci i prostřednictvím našich stránek.
26.8.2005 11:24
OTÁZKA:
Dobrý den, vím že tak zaneřáděné restaurace nemají jen čínské restaurace ale jak se chowají když k nim přijdete s odznakem ČOI??(at už trhovci nebo restaurace atd)prý jsou občas i hodně vulgární
FieldyCavalera F-M
ODPOVĚĎ:
Většina kontrolovaných při kontrole ČOI nejásá, ale poskytuje součinnost, odstraňuje zjištěné závady a také platí následně uložené sankce. Útoky na inspektory ČOI nejsou častým jevem - ať už verbální nebo fyzické, ale setkáváme se s nimi. Většinou ustanou v napadání poté, kdy jsou upozorněni, že takové jednání může být považováno za maření kontroly s možností uložení sankce až do výše 50 tisíc korun.
26.8.2005 11:24
OTÁZKA:
můžete, prosím, upřesnit, které čínské restaurace v Praze jste uzavřely?
gret
ODPOVĚĎ:
Bohužel, konkrétní informace nemůžeme sdělit, pokud nebudou uložená opatření v právní moci.
26.8.2005 11:24
OTÁZKA:
chtěl bych se zeptat už jste někdy našli i takowou restauraci kde vařili ne moc obvyklé pochoutky(psy atd)
FieldyCavalera F-M
ODPOVĚĎ:
Nemám takovou informaci. Z televize vím, že byla nalezena zamrazená ovce.
26.8.2005 11:25
OTÁZKA:
Dobrý den, pamatujete se na největší (nejhorší) prohřešek, který jste Vy nebo Vaši kolegové/kolegyně, objevila?
Dummie
ODPOVĚĎ:
To je těžké. Obvykle najdeme prohřešků víc, ale porovnání je velmi těžké. Naše pravomoci jsou široké.
26.8.2005 11:26
OTÁZKA:
Zajímalo by mě, když provozovnu zavřete musí oprávněný subjekt skončit s podnikáním v této oblasti (např pohostinství) a je mu zrušen ŽL nebo si může otevřít provozovnu někde jinde? Děkuji za odpověď, přeji Vám hezký den a přeji pevné nervy a jen co nejméně nedostatků.
Bára
ODPOVĚĎ:
ČOI má oprávnění uzavřít provozovnu na zákonem stanovenou dobu a to pouze po dobu odstranění nedostatků. Nemáme možnost odebrat živnostenský list, zjištění oznamujeme příslušným živnostenským úřadům.
26.8.2005 11:27
OTÁZKA:
Co všechno ČOI dozoruje a jaké má kompetence? Vím, že v tržnicích vás doprovází celní správa, máte i u jiných kontrol nějaké doprovody?
p.T.
ODPOVĚĎ:
ČOI dozoruje zhruba 30 zákonů a s tím souvisejících předpisů. Např. oblast ochrany spotřebitele - nebezpečné výrobky, technická kontrola, pohonné hmoty, apod.
26.8.2005 11:28
OTÁZKA:
Dobrý den, vypozorovali jste nějaké pravidelnosti v prohřešcích exotických restaurací? Např. čínské restauranty dodržují hygienu, ale servírují kočky a psy, kdežto egyptské restaurace nabízí kvalitní jídlo, ale nedodržují udávanou váhu apod...
Čína
ODPOVĚĎ:
Vedeme statistiku o zjištěných nedostatcích a tuto vyhodnocujeme. Nemáme srovnání z pohledu asijských restaurací, pouze podle příslušných ustanovení zákona.
26.8.2005 11:29
OTÁZKA:
Jak často kontrolujete hypermarkety? Spíše mi připadá že kontrolujete malé obchodníky, které buzerujete za každou chybičku a velkým hypermarketům se vyhýbáte, nebo jak je známo jim dáváte dopředu vědět kdy provedete kontrolu.
rkolos
ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že mají široký sortiment zboží, který nás zajímá z mnoha hledisek, jsou kontroly velmi časté. V letošním roce byla mimořádná kontrolní akce zaměřená zejména na hypermarkety.
26.8.2005 11:30
OTÁZKA:
Viděli jste v restauracích někdy něco tak hrozného, že jste již nic dalšího nehledali a okamžitě podnik zavřeli?
PSYCHOcowboi
ODPOVĚĎ:
Máme přísně vymezené podmínky, za jakých můžeme provozovnu uzavřít. Proto k takovému opatření přistupujeme pouze výjimečně a musíme popsat zjištěné skutečnosti velmi podrobně.
26.8.2005 11:31
OTÁZKA:
Dobrý den, mám jednu otázku: Proč inkriminované tržnice nejsou kontrolované třeba každý druhý den. Vždyť každý ví, že i den po kontrole je falešné zboží zase k dostání a v každém stánku. Proč se kontroluje tak málo. Podle mě kontroly v řádu jednotek za rok nepřinášejí trhovcům velké škody.
iwf
ODPOVĚĎ:
Kontroly provádíme v rámci, jaký nám dovolují personální a finanční zdroje (když jsou inspektoři v restauracích, nejsou na tržištích, když vyhledávají nebezpečné výrobky, nejsou v prodejnách obuvi). Kromě toho, pravomoci ke kontrole tržnic, zejména padělků, mají i celníci a policie. Dokud však bude poptávka po tomto zboží ze strany spotřebitelů, bude i nabídka. Bránit se proti padělatelům musí v první řadě majitelé práv duševního vlastnictví.
26.8.2005 11:31
OTÁZKA:
Mohla byste říct nějakou at už veselou či zarážející historku z Vašich akcí??
Hans
ODPOVĚĎ:
Veselých historek by bylo víc, avšak z pohledu kontrolované osoby by možná nebyla humorná. Toto povolání, stejně jako jiná, má své humorné chvíle. Bohužel není prostor nějakou popsat.
26.8.2005 11:32
OTÁZKA:
Co ja špatného na tom jíst kočky nebo psy? (popřípadě morčata nebo nutrie) .. existuje nějaký zákaz tato masa podávat?
Angel
Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat
OTÁZKA:
Jeste me napadl jeden dotaz. Jake podminky musim splnovat, kdybych se chtel stat inspektorem ČOIky, resp. pracovat v ČOIce?
Rosta
ODPOVĚĎ:
Musíte splňovat kvalifikační požadavky podle funkce, ö kterou byste se ucházel.
26.8.2005 11:34
OTÁZKA:
Dobrý den. Navštívila jsem restauraci v Praze, kde jsem si k obědu dala malé pivo. Když mi číšník pivo donesl, tušila jsem, že bude mít podmíru. Nechala jsem dojít pěnu a opravdu pivo mělo 1 cm pod mírou. Číšníka jsem na to upozornila. K mému zděšení mi číšník řekl, že to jinak nelze natočit, že to točí na jeden zátah a že to jinak nejde.Vůbec nebyl ochoten mi pivo dotočit a řekl mi, že i tak mi bude chutnat. Rozhodně vím, že pivo se na jeden zátah netočí. Chtěla bych, aby tuto restauraci navštívila ČOI. Kam bych se měla se svou stížností obrátit a za jak dlouho (v průměru) ČOI restauraci od podání podnětu na kontrolu navštíví? Děkuji
Lenka
ODPOVĚĎ:
Doporučuji podat podnět na inspektorát pro Prahu a Střední Čechy.
26.8.2005 11:36
OTÁZKA:
Proc delate represivni praci, je to z duvodu ze chcet byt uzitecni vetsinove spolecnosti nebo protozeze to oblazuje Vase ego?
Na takovou praci musi mit clovek zaludek, neustale nekoho buzerovat a do neceho tlacit.
tmp
ODPOVĚĎ:
Práce je zajímavá a každé povolání je potřeba.
26.8.2005 11:36
OTÁZKA:
Když vy osobně jdete na jídlo do restaurace, dívate se do záznamů ČOI? Nestálo by za to tyto seznamy zveřejnit?
Petr
ODPOVĚĎ:
Mám oblíbené restaurace, v Praze i mimo ni - kritériem výběru nejsou výsledky kontrol ČOI, ale vlastní "hodnocení". To znamená, že chodím tam, kde je příjemné prostředí, ochotná obsluha, chutné jídlo a mé peněžence přiměřené ceny. Což znamená, že do svých oblíbených restaurací s českou, asijskou ani italskou kuchyní chodit nepřestanu, i kdyby "poslů špatných zpráv" bylo ještě mnohem víc. A vybírám si zřejmě dobře - zatím jsem nikdy žádné potíže neměla.
26.8.2005 11:37
OTÁZKA:
Dobry den, jake mate vysvetleni pro to, co bylo zjisteno pri kontrolach v "cizokrajnych" restauracich? Prece tento stav nenastal ze dne na den. To jste driv nikoho nekomtrolovali? nebo se zavrenyma ocima?
Walter R.
ODPOVĚĎ:
Kontroly provádíme průběžně v rámci našich dozorových oprávnění. Hygiena provozu není naší hlavní náplní, v médiích byly ukázky pouze z případů, které nejsou běžné.
26.8.2005 11:38
OTÁZKA:
Jak probiha kontrola hotovych pokrmu urceny COI k likvidaci ? To staci faktura od firmy ktera se s tim zabyva ci je poverena osoba jako dohled ? Je mozne, abz za zady COI ji presto prodali ?
Rejpal
ODPOVĚĎ:
Takové pokrmy jsou zpravidla na místě znehodnoceny.
26.8.2005 11:39
OTÁZKA:
Dobrý den. Vietnamský velkosklad v Brně na Olomoucké. Kdykoliv se dělá kontrola, vždycky se odveze pár kamionů zboží a pak se to zaběhne do starých kolejí. Nebylo by lepší sednout na ně pořádně a rovnou to celý zavřít?
Jirka1974
ODPOVĚĎ:
Asi máte pravdu, postup však musí být v souladu s předpisy, které tuto problematiku upravují.
26.8.2005 11:40
OTÁZKA:
Pokoušejí se Vás uplácet? A jak často? Nemáte tam nějakou hezkou historku z natáčení ohledně pokusu o úplatek?
Filip
ODPOVĚĎ:
Obecně určitě takové pokusy existují, v posledních letech se s prací u inspekce z důvodu, že neodolali nabídce úplatku, také několik pracovníků muselo rozloučit. Naštěstí jich nebylo mnoho. Mně osobně žádný úplatek nabízen nebyl-ani bych ho nepřijala. Každý státní úředník by se měl chovat tak, aby svým jednáním zabránil byť jen návrhu jakékoliv formy úplatku.
26.8.2005 11:46