Odpovědi o kontrolách obchodní inspekce čtěte ZDE
Milovníci piva mají v Česku jen poloviční šanci, že najdou restauraci, kde jim do půllitru natočí správnou míru. Ukázal to test MF DNES, který prokázal, že polovina hospodských nenalévá správnou míru. - více zde
Za šizení zákazníků přitom hrozí majitelům podniků až milionová pokuta. Kvalitu restaurací prověřují inspektoři České obchodní inspekce (ČOI).
Například ve středu inspekce uzavřela egyptskou restauraci v centru Plzně. Nejdřív obsluha špatně naúčtovala nápoje. Navíc v kuchyni čekala na inspektory špína, plesnivé maso a omáčky, v mrazáku zvířecí hlava stažená z kůže. - více zde
V této souvislosti se jeden ze čtenářů během on-line rozhovoru zeptal, zda by šli inspektoři na jídlo do nějaké exotické restaurace. "Ano, chce to odvahu. Ze statistik vím, že jsou to výjimečné případy, ve všech kontrolách nebývají zjištěny tak hrubé nedostatky," odpověděla Alice Barešová z oddělení metodiky všeobecné kontroly ČOI.
Lidé z ČOI také spolupracují s celní správou na kontrolách tržnic. Často se však kromě nadávek stávají terčem útoků ze strany trhovců, kteří prodávají padělané zboží. - více zde