Rozhovor o kontrolách České obchodní inspekce
Konec rozhovoru
Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 26. srpna 2005 do 11:20
OTÁZKA:
Když jdete na udání kontrolovat restauraci. Hlásíte se zde předem? Ptám se proto, že v hospodě kde se stravujeme, je dle mého i kolegů mnoho prohřešků vůči dodržování hygieny, ale ČOJ najde maximálně okoralé knedlíky.
AlchymistaX
ODPOVĚĎ:
Kontroly se předem neohlašují. Zjištění hygienického charakteru postupujeme příslušnému orgánu hygienického dozoru.
26.8.2005 11:05
OTÁZKA:
Dobrý den, jaké máte zkušenosti s vedoucími podniků během kontrol? Vycházejí vám vstříc, nebo bývají často arogantní?
menO.
ODPOVĚĎ:
Bohužel zkušenosti jsou různé, avšak jejich povinností je při kontrole spolupracovat.
26.8.2005 11:06
OTÁZKA:
Dobrý den, proč vypadají kontroly ČOI v obchůdcích malých živnostníků tak, že si inspektorky vyberou zboží za několik tisíc a po živnostníkovi ho požadují zadarmo, jinak prý "vždycky něco najdou"?
Aramis
ODPOVĚĎ:
Pokud máte konkrétní poznatek, sdělte ho písemně na adresu příslušného inspektorátu.
26.8.2005 11:08
OTÁZKA:
Dobrý den, šli byste po posledních zkušenostech na jídlo do nějaké exotické restaurace?
nape
ODPOVĚĎ:
Ano, chce to odvahu. Ze statistik vím, že jsou to výjimečné případy, ve všech kontrolách nebývají zjištěny tak hrubé nedostatky.
26.8.2005 11:09
OTÁZKA:
Je dobře, že takové kontroly provádíte a tímto vám fandím. Jak často ale průměrně provádíte kontroly ve všech restauracích? Zajímá mě to především ve městě Jihlava.
bobr
ODPOVĚĎ:
Konkrétní informace by mohl podat inspektorát v Táboře, bohužel nemám čísla pouze za Jihlavu. V letošním roce bylo provedeno zhruba 5000 kontrol v restauracích.
26.8.2005 11:11
OTÁZKA:
Dobrý den, chci se zeptat, zda jste se setkala s tim, že by v čínských restauracích připravovali jídlo z psů a koček.
Jsou to pouze mýty, nebo je na tom trochu pravdy?
Haf
ODPOVĚĎ:
Kontrola potravin není naší hlavní dozorovou kompetencí. Nemáme taková konkrétní zjištění. Kontrola masa je v pravomoci veterinární správy, hygienického dozoru.
26.8.2005 11:13
OTÁZKA:
Dobrý den.Proč do potravinářských podnoků a výroben chodí kontroly pravidelně a do restaurací a vývařoven jen na udání a nepravidelně??Děkuji
mimi
ODPOVĚĎ:
Kontrola potravinářských podniků a výroben není v naší pravomoci. Tam dozoruje především Státní potravinářská inspekce.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Jakým způsobem jsou kontroly vybírány?
menO.
ODPOVĚĎ:
Konkrétní výběr míst, kde jsou prováděny kontroly, záleží na řediteli místně příslušného inspektorátu. Obecně platí, že jsou šetřeny všechny podněty ke kontrolám a dále plněny plány kontrolních akcí. To platí nejen při kontrolách v resturacích které představují cca desetinu počtu kontrol ČOI.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Je bezne, aby majitel vedel driv nez u nej kontrola probehla,ze na nej prislo oznameni a dokonce vedel i udaje o tom kdo oznameni poslal?
Honza Krajcovic
ODPOVĚĎ:
Česká obchodní inspekce tyto údaje nesděluje. Podavatel podnětu zůstává utajen.
26.8.2005 11:14
OTÁZKA:
Dobry den, zajimalo by mne, zda muzete seznam "nevyhovujicich" restauraci a podniku zverejnit - upozornit tak spotrebitele, na co si maji davat pozor.
Vita
ODPOVĚĎ:
ČOI je vázána mlčenlivostí a zveřejnit výsledky lze až po nabytí právní moci postihu nebo uložených opatření.
26.8.2005 11:15
OTÁZKA:
Nemam ani tak zadny dotaz, ale spis jenom chci vyjadrit obdiv k Vasi praci. Myslim, ze je nesmirne tezka a kazdy takovy kecal, ktery Vam nadava, ze buzerujete by si mel Vasi praci vyzkouset :-) Takze drzim palce a jen tak dal!
Rosta
ODPOVĚĎ:
Děkujeme. Práce je těžká a zajímavá, uznání potěší.
26.8.2005 11:16
OTÁZKA:
Mohly byste být konkrétnější? Zajímala mě nějaká neobvyklá zkušenost s vedoucími, nemusím znát konkrétní jména ani podniky.
menO.
ODPOVĚĎ:
Někdy se stává, že jsou arogantní, nechtějí spolupracovat.
26.8.2005 11:17
OTÁZKA:
Dobrý den,
co je dle vás příčinou tak nízké kvality stravovacích zařízení a jejich personálu v ČR? V porovnání s Německem, Rakouskem kde jste i v té neposlednější pivnice daleko lépe a příjemněji obslouženi než často v ČR "rádoby" prvotřídní restauraci?
Petr
ODPOVĚĎ:
Bohužel nemáme ještě zažité standardy jakosti jako v ostatních zemích. Toto se vyvíjí i v souvislosti se vstupem ČR do EU.
26.8.2005 11:18
OTÁZKA:
Proc hrisniky kteri nemaji ani doklady platne apod. nevyhostite? Zabavit jim zbozi aby druhy den naveli nove je prece neucelne
Bryant
ODPOVĚĎ:
ČOI nevydává živnostenská oprávnění ani nepovoluje pobyt cizinců. To je záležitostí živnostenských úřadů a cizinecké policie. ČOI pouze tyto orgány informuje o uložených sankcích a zjištěných porušeních k přijetí dalších opatření v rámci jejich pravomocí.
26.8.2005 11:18
OTÁZKA:
Zkoumate pri kontrolach v asijskych restauracich druhy masa? Panuji famy, ze nektere pokrmy jsou pripravovany ze zatoulanych psu a kocek. Jedna znama dokonce sveho zatoulaneho milacka v jednom takovem bistru nasla, ziveho, lze pouze spekulovat, co s nim majitel bistra zamyslel. Diky.
PM
ODPOVĚĎ:
Podobná otázka již byla zodpovězena dříve, nemáme podobné informace.
26.8.2005 11:18
předchozí | 1 2 3 | další |
Upozornění
Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.