iDNES.cz

Ptejte se odborníků na bezpečnost potravin

Ryby, jídlo
velikost textu:
vydáno 17.5.2006 10:00
Konkurence velkých obchodů stále tlačí na ceny potravin. Kdo nabídne nižší cenu, vyhrává. Jsou ale potraviny bezpečné? Ptejte se odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
OTÁZKA: Dobrý den, mému naželovi je, stejně jako většině lidí v jeho věku, 52 let. Jsou potraviny bezpečné třeba i v diskontních obchodech? Děkuji. S pozdravem Nachmanová-Rachmaninov. Milada Nachmanová-Rachmaninov
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Potraviny, které se prodávají v diskontních obchodech, musí vyhovovat stejným vyhláškám k zákonu o potravinách jako potraviny prodávané v ostatní tržní síti, tzn. musí být stejně bezpečné. Jiná otázka je otázka kvality, např. surovinového složení. Pokud jsou potraviny výrazně levné, není jejich kvalita vysoká. 17.5.2006 10:25
OTÁZKA: Zdravim, jak se díváte na loňské kontroly v obchodech? Myslíte si, že se bezpečnost potravin zlepšila? o.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Bezpečnost potravin se zlepšuje. Pokud Vás zajímají konkrétní údaje, navštivte webové stránky Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 17.5.2006 10:27
OTÁZKA: Na iDnes nedavno desili ctenare, ze tretina drubeziho masa obsahuje "nebezpecne" kampylobaktery zpusobujici prujmove onemocneni. Pokud vim, tak je to zcela bezne a neskodne, pokud si dam pri priprave masa pozor na hygienu a take nebudu konzumovat nedostatecne tepelne upravene maso. Tom
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Nezbývá než souhlasit, důkladná tepelná úprava a dodržování hygieny při zpracování syrového masa minimalizuje nebezpeči onemocnění. Kampylobaktery mají optimalní růstovou teplotu mezi 42-45°C, ale nepřežívají teplotu varu nebo pasterace. Při pokojových teplotách se nemnoží (pouze přežívají). Ačkoliv jejich životnost klesá během skladování v chladu či mrazu, mohou přežívat za těchto podmínek poměrně dlouho. Podle některých studií se jejich počet po zchlazení výrazně snižuje. Zásady pro bezpečnou manipulaci s masem se postupně dostávají do povědomí konzumentů - patří sem takové zásady jako použití neporézního prkénka, důkladné omývání pracovního náčiní, pracovních ploch i rukou a samozřejmě důkladná tepelná úprava. 17.5.2006 10:34
OTÁZKA: Dobrý den, co si myslíte o složení "éček" v potravinách? Proč jich je všude tolik? A opravdu jsou některé tak nebezpečné? p.T.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin - potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů. Potravinových přísad je velmi mnoho a tak pro usnadnění komunikace se označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitamíny, nebo látky "přírodního" původu - např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená - jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření a přitom se neskladují vždy v chladnici (např. některé kečupy, hořčice apod.) - podlehly by totiž mikrobielní zkáze. Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout. Takže na závěr, "éčka" není nutné démonizovat, jde o velmi pečlivě sledované látky toxikology potravin. 17.5.2006 10:37
OTÁZKA: Dobrý den, žiji s manželkou v Přibyslavi, kde vedeme menší hospodářství. Chováme pejsky a pěstujeme haluze. Manželku by zajímalo, jak často probíhá inspekce potravin v supermarketu. Jan Byšava a Karla Vyhnětalová
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Inspekce v supermarketech probíhají podle pravidel, která si určuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce a to podle vlastních harmonogramů nebo na upozornění spotřebitelů. Podrobnosti najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 17.5.2006 10:40
OTÁZKA: Z čeho se vyrábějí takové ty lahodné jemné špekáčky za čtyři koruny kilo, na kterých se při opékání seškvaří kůrka a nekape z nich omastek? Pompo
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Vyčerpávající odpověď na tuto otázku by Vám mohl dát výrobce. Odpovědět by mohl i prodejce, protože složení výrobku musí být na velkoobchodním balení výrobku. Pokud je výrobek zabalen, je surovinové složení uvedeno na etiketě, a to v sestupném pořadí podle použitého množství. Pokud stojí špekáčky 40 Kč/kg nečekejte, že obsahují kvalitní maso ve větším množství (při ceně 1 kg masa přes 100 Kč). Takové špekáčky mohou obsahovat tuk, kůže, rostlinné bílkoviny, bílkovinný separát a případně další složky. 17.5.2006 10:46
OTÁZKA: Dobrý den, zajimalo by které potraviny jsou tzv zdrave, bez chemikalii.Děkuji. Katka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Vaše otázka je sice jednoduchá, ale odpověď na ni docela komplikovaná. Všechny naše potraviny obsahují "chemikálie". Řada z nich (bílkoviny, cukry, vitamíny, minerální látky) je pro nás nezbytná (esenciální). Někdy ale potravina může obsahovat látky, které v testech na zvířatech vykazují nežádoucí zdravotní efekty. Může jít jak o látky cizorodé - kontaminanty (např. rezidua pesticidů), tak i "přírodní". Mezi tyto přírodní toxiny patří např. solanin v bramborách, ale i nebezpečné mykotoxiny. Hladiny těchto látek nesmí překračovat hygienické limity. Výrobci potravin před uvedením na trh by bezpečnost měli kontrolovat. Nežádoucí efekty uvedených škodlivin kompenzují ochranné komponenty (např. vitaminy s antioxidačním účinkem), které vždy potravina obsahuje. Bohatý příjem ovoce, zeleniny a výrobků s vlákninou je dobrou prevencí. 17.5.2006 10:47
OTÁZKA: Dobrý den. Máte rádi sluníčko, kytičky, zvířátka a přírodu vůbec? Udělali jste si letos čas a vyrazili do jarní přírody v rozkvětu a rozpuku? Pociťujete na jaře zvýšenou potřebu něhy? Xavon
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Jaro je krasné období, jste živým důkazem kladného působení. A jezte zdravě, tedy žádné špekáčky opékané v přírodě. 17.5.2006 10:54
OTÁZKA: Kde a jake maso a masne vyrobky Vy osobne nakupujete a kde radeji ne? lada
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Na otázku kde, nemohu dát konkrétní odpověď, protože by to byla reklama pro firmu. Na otázku jaké masné výrobky odpovím, že si vybírám ty dražší. I když neplatí pravidlo, že ve všech případech dražší výrobek je kvalitnější. Rozhodně nekupuji masné výrobky v cenových relací kolem 40 kč/kg, protože jejich kvalita nemůže být vysoká. Samozřejmě i tyto výrobky musí vyhovovat zákonu o potravinách z hlediska bezpečnosti, ale jejich kvalita z hlediska surovinového složení je nízká. U nás bohužel spotřebitel nakupuje většinou podle ceny, což je špatné. Kdyby nakoupil méně dražších výrobků, pochutná si a zároveň se brání proti obezitě. 17.5.2006 11:00
OTÁZKA: Jakým potravinám se vyhnout. Jaké "Éčka" jsou nebezpečná? Karel Hofman Rottenberger
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Už jsem v odpovědi na jeden z předchozích dotazů psala, že je zcela zbytečné "éčka" démonizovat. Jejich používání je často skutečně nezbytné (ochrana před rozvojem nežádoucích mikroorganismů), jindy jde o látky přímo zdraví preospěšné (vitamín C v obohacých výrobcích či antioxidanty ze skupiny tokoferolů které výrobky chrání před žluknutím). Zdravotní problémy mohou mít lidé, kteří trpí různými alergiemi, astmatem a podobně. Často se stává že jsou přecitlivělí i na zcela přirozené složky potravin - známá je např. intolerance aktózy, která je obsažena v mléce.ˇ Chci připomenout, že "éčka", která jsou povolena k používání, prošla velmi důkladnými toxikologickými testy. V povolených dávkách a při běžných konzumacích zdraví v žádném případě neškodí. 17.5.2006 11:02
OTÁZKA: Dobrý den. Dá se zjistit přítomnost plísní v potravinách. Ev jak škodí na zdraví plísně? Dobrota
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Samozřejmě, standardním mikrobiologickým rozborem. Pro každou potravinu jsou v zákoně (110/1997 Sb.) uvedené přípustné hodnoty počtu mikroorganismů, tedy i mikroskopických vláknitých hub (plísní). Stanovují se celkové počty plísní a u některých potravin je sledována přítomnost potenciálně toxinogenních plísní (Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus - aflatoxiny). Aktuálně platné tolerované hodnoty můžete naleznout v příloze č. 1 k vyhlášce č.153/2004 Sb. Velmi nebezpečná je možná produkce mykotoxinů (toxické sekundární metabolity plísní). Naštěstí ne každý kmen je toxinogenní a i toxinogenní kmen potřebuje vhodné podmínky pro produkci toxinů tzn. ani prokázaná přítomnost toxinogenního kmene plísně neznamená automaticky i přítomost nebezpečného toxinu. I když plísně neprodukují toxiny, jejich přítomnost v potravinách snižuje biologickou hodnotu napadené potraviny. 17.5.2006 11:08
OTÁZKA: Které jídlo doporučujete jako nejlepší k pivu? Xavon
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Pokud je mi známo, žádná odborná doporučení potravin k pivu neexistují. Myslí, že pivaři vědí nejlépe, co jim k pivu chutná. Jinak bych chtěla jenom upozornit, že pivo obsahuje poměrně hodně energie, a proto by si chuťovek k pivu (většinou také hodně energetických) měli dopřávat co nejméně. Pivní "břich" není příliš elegantní a navíc sebou nese riziko řady onemocnění 17.5.2006 11:35
OTÁZKA: Průměrný den. Jsem postarší důchodce z Přerova, původem Maďar. Již delší dobu se učím na flétnu a jiné strunné nástroje. Zajímalo by mne, jakým způsobem se kontrolje v chovech kvalita masa. Ignác Sczégedin
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Kontrola chovů je v kompetenci Státní veterinární správy, proto se obraťte na jejího mluvčího nebo webové stánky. 17.5.2006 11:37
OTÁZKA: provadi se kontroly take na trznicich, je tam pestovana zelenina a ovoce kvalitnejsi ? Lenka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Potravinářské zboží, které se prodává na tržnicích, se kontroluje. Kvalita zboží bývá různá, ale všchno zboží musí vyhovovat zákonným limitům. Podrobnosti kontrol potravinářského zboží jsou na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 17.5.2006 11:40
OTÁZKA: S přítelem by nás zajímalo, zda-li je bezpečné jíst v čínských bistrech. Jak často se provádí kontroly jídla tam? Zachariáš Kule a Aleš Vysmahlo
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Kontrolu v čínských bistrech, stejně jako kontrolu v ostatních zařízeních poskytujících stravovací služby (společné stravování) dělá Hygienická služba, která je v kompetenci Ministerstva zdravotnictví, kde je možno získat podrobnější informace. 17.5.2006 11:47
OTÁZKA: Nebylo by možné uzákonnit, aby masné výrobky měly vypsáno jejich složení? Je s podivem jak některé druhy párku a klobás mají očividně v sobě tolik nechutnosti, mouky apod. že to snad ke kvalitnímu masu ani nečuchlo.Podobné je to s rúznými salámy apod. Na balených potravinách je složení vypsáno, myslím, že by i na těchto výrobcích mohlo být přiloženo. Urbanec Petr
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Co se týče značení nebalených výrobků s Vámi zcela souhlasím. Vyhlášky k zákonu o potravinách vydává Ministerstvo zemědělství nebo Ministerstvo zdravotnictví, kde by bylo možné vznést tento návrh. Také je možné se obrátit na některou organizaci zabývající se ochranou spotřebitele napři SOS (Sdružení obrany spotřebitele). 17.5.2006 11:52
OTÁZKA: Jsem student umělecko průmyslové fakulty v Soběslavi. Piji často pivo, vyhledávám společnost stařších mužů a přespávám u nich. Zajímalo by mne z čeho se vyrábí salám junior a zda-li není zdravotně závadny? Jindřich Doubrava von Judenhalt
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Pokud si koupíte Jumior balený, je na etiketě uvedeno složení. Zdravotní nezávadnost výrobků na trhu nelze stoprocentně zaručit, protože může dojít k jejímu porušení v tržní síti. Pokud by Vás zajímaly konkrétní výsledky kontrol masných výrobků, můžete je nalézt na webových stránkách Státní veterinární správy nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 17.5.2006 11:59
OTÁZKA: Jaký je podle Vás vhodný postup ve stravování dětí? Jaké potraviny by neměly chybět a které výrobky je naopak lepší vynechat? o.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Odpověď na Vaší otázku by byla velice obsáhlá a nevejde se do limitu daného chatem. Doporučuji konzultaci s dětským lékařem nebo nákup odborné literatury. Na trhu se však objevují i některé knihy a informace v časopisech, které nejsou v souladu se současnými vědeckými názory, proto doporučuji nakupovat pouze literaturu od známých odpborníků, nejlépe knihy, které jsou recenzované. 17.5.2006 12:03
OTÁZKA: Podle jakých kritérií nakupujete potraviny vy? Sledujete složení? Petr
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Při nákupu potravin čtu etikety a měl by je číst každý spotřebitel. Nutné je sledovat zejména datum spotřeby a podmínky skladování, za kterých je toto datum stanoveno. Dále si všímám surovinového složení (suroviny jsou řazeny v sestupném pořadí, tzn., že surovina, které je ve výrobku nejvíce, je na místě prvním). Na většině potravin je i obsah energie a složení živin. Pokud si sledujeme hmotnost, je dobré zjistit alespoň obsah tuku. Kupuji výrobky od určitých firem, od některých firem výrobky zásadně nekupuji. U výrobků z dovozu preferuji známé firmy. Firmy neznáme mohou být rizikové, zejména z hlediska kvality. 17.5.2006 12:10
OTÁZKA: Jsou nejake moznosti, jak na pulte od pohledu poznat kvalitni zdrave maso od spatneho, pokud zrovna nezelena? Tom
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Obsah mikroorganizmů a chemických kontaminantů v mase na pohled nepoznáme. Je dobré si všímat alespoň vzhledu. Maso oschlé, netypické barvy, i když není přímo zelená, je také podezřelé. U vepřového masa je dobré zjistit, zda nemá příliš bledou barvu a není pod ním kalužinka tekutiny (vada PSE). Toto maso sice není hygienicky závadné, ale při vaření se nám příliš "smrskne". 17.5.2006 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, řada konzervovaných potravin prodávaných v obchodem obsahuje - dle mého názoru - velké množství soli. Kdo, dle Vás by měl iniciovat kampaň za snižování množství soli ve zpracovaných potravinách? V Anglii to už dělají, viz kampaň FSA "Sid the Slug"... Michal Janota
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Od pradávna je sůl používána ke konzervaci potravin. Chlorid sodný zvyšuje údržnost mastných výrobků (zvýšení osmotického tlaku i specifické účinky), působí rozpustnost myofibrilárních bílkovin (čímž ovlivňuje soudržnost výrobku) a dodává typickou slanou chuť. Z mikrobiálního hlediska je přídavek soli velmi vhodným pomocným konzervačním činidlem neboť rozmnožování většiny bakterií je zastaveno, je-li v prostředí obsaženo 6-10% chloridu sodného. Samozřejmě nadměrná konzumace vysokého množství soli je významným rizikovým faktorem pro zvýšení krevního tlaku, který se podílí na vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podle výživových doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR je vhodné denně konzumovat ne více než 5 g soli, tj. 1 čajová lžička, a to včetně soli skryté v potravinách. U nás je spotřeba soli více než dvojnásobná, proto bychom si měli vybírat potraviny s nižším obsahem soli a při přípravě a solení pokrmů používat sůl obohacenou jodem. Kampaň by měli iniciovat lékaři. 17.5.2006 12:51
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jak moc je pravděpodobné, že člověk chytí nějakou infekci z pečiva?Mám na mysli z pečiva volně položeného ve velkých koších v supermarketech, kam je občas zaměstnanci pokládají BEZ rukavic a někteří lidé je třeba osahají a nechají je tam, protože se jim třeba nezdají čerstvé. Kamila
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Samozřejmě není dobré, když se zaměsnanci nebo zákaznící dotýkají rukou nebalených potravin. Zaměstnanci však mají zdravotní průkaz potvrzující jejich zdravotní bezúhonnost. Přesto by se měla dodržovat základní hygienická pravidla při manipulaci s nebalenými potravinami jako např. použítí mikroténového sáčku, jednorázových plastových rukavic nebo kleští. Nebát se upozornit zaměstnance nebo další zákazníky na jejich nevhodné chování při osahávání nebalených potravin. Při manipulaci s obalovým materiálem není přípustné pomáhat si foukaním do sáčků, sliněním prstů a podobně. Z rukou by mohly na povrch pečiva přeneseny například bakterie rodu Staphyloccocus (z otevřené rány) nebo spory plísní. 17.5.2006 12:51
OTÁZKA: Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na biopotraviny. Všude se říká, jak jsou lepší, kvalitnější, zdravější, bez chem.postřiků…. Ale proč se nikde nepíše,že této (úžasné, báječné, neustále vychvalované) kvality je možné dosáhnout pouze v podmínkách téměř sterilních, a ne v normální přírodě? Že se navíc v tichosti opomíjejí mikrobiologické normy uplatňované na klasické potraviny? Představíme-li si to v praxi, pak se opravdu dostaneme na ne zrovna lichotivý výrobek. Na rostlinu (ať je jakákoliv, řekněme třeba pole s obilím) útočí mnoho různých plísní, bakterií a hmyzu – proti tomu se používá v klasickém zemědělství postřik. Ale přeci pokud to pole ničím nepostříkám, tak je tam mnohonásobně více těchto bakterií a plísní! A pak po „biozemědělci“ přijde „biomlynář“, který mouku také ničím neošetří a umele všechno, co dostane v zásilce. Takže pak není možné obilí zbavit nežádouích „návštěvníků“ a umletá mouka se servíruje v kritickém stavu na stoly zákazníků. A liší se „jenom“ vysokou cenou a katastrofální kvalitou. Proč se TOTO nikde neříká? Lingren
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Při výrobě biopotrain je garantovaný postup, ale neexistují speciální normy pro biopotraviny. Biopotraviny stejně jako kterékoliv jiné potraviny musí vyhovovat příslušným limitům stanoveným vyhláškami k zákonu o potravinách. 17.5.2006 12:52
OTÁZKA: Mohou být na našem trhu vyloženě nebezpečné potraviny? A jaké firmy jsou naopak známé tím, že dbají bezpečnost svých výrobků? menO.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: I když samozřejmě nelze vyloučit extrémní situace (v posledních letech se uvažuje i teroristický útok toxickými chemikáliemi na potravní řetezec), potraviny v obchodní síti by měly být bezpečné. Obtížně lze garantovat jakost potravin prodávaných na "černo", protože zde je sledovatelnost dokumentace související s jakostí obtížná. Obecně za bezpečnost potravin ručí výrobce. Dozorové orgány jako SZPI či veterináři provádějí kontrolu v souladu s praktikami v EU. Ze získaných dat vyplývá srovnatelnost kvality s vyspělými zeměmi. 17.5.2006 13:44
OTÁZKA: dobrý den, jak je moc zdrave ovoce, ktere zraje umele, tj natrha se zelene, ale behem transportu dozraje? ma v sobe taky vitaminy ze slunicka? diky sweety
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Některé druhy ovoce jsou skutečně málo údržné a je nutné je sklízet ještě před dosažením konzumní zralosti. V procesu dozrávání probíhají pochody, které nevedou k odbourání vitamínů. Jejich hladina je v rámci daného druhu často spíše podmíněna odrůdou. Klimatické podmínky jsou jen jedním z faktorů, které obsah zdraví proispěšných látek ovlivňují. 17.5.2006 13:48
OTÁZKA: chtěl bych se zeptat, jestli je nějaký rozdíl mezi běžným kuřetem (barvy růžové) a bio-kuřetem (žlutým) co se týče zdravotní nezávadnosti. Slyšel jsem hrůzné historky o krmení kuřat antibiotiky a jinými škodlivinami.To bio-kuře je ale o dost dražší. Kuře Vejsada
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Otázky kvality produktů organického zemědělství jsou skutečně předmětem řady diskuzí. V každém případě je používání řady veterinárních farmak v biochovech vyloučeno. To samozřejmě vede k určitým problémům a menším kvantitativním výstupům. "Ztráty" resp. v tomto smyslu menší efektivitu kompenzuje vyšší cena. Používání farmak v konvenčních chovech je pod dohledem veterináře samozřejmě v případě indikace možné, ale má přísná pravidla. Pří podání dochází k postupnému vylučování z organismua porážka je možná až v období kdydojde k eliminaci reziduí. Dozorové orgány zachycují překročení hygienbických limitů jen zcela vyjímečně. 17.5.2006 13:55
OTÁZKA: Dobrý den, článek sice mluví o výrobcích prodávaných v obchodech, ale já bych se chtěl zeptat na nebezpečí domácích produktů. Jsou například domácí vejce, kuřecí maso apod. nebezpečnější než ty prodávané? Děkuji. Petr Leitner
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Ne vždy platí, že domácí výrobky mají vyšší kvalitu. Důvodem může být problém zajistit stejné hygienické podmínky (např. aseptické prostředí) jako v některých průmyslových provozech: Rizikem může bý i zkrmování nevhodných surovin (např. tráva z příkopů u silnic, kde může být vyšší obsah škodlivin z dopravy). Špatné skladování obilovin zase vedle tvorby mykotoxinů a použití takovéhoto krmiva pro hospodářská zvířata znamená možnost průniku do mléka, vajíček...Setkali jsme se dokonce s "domácími" produkty obsahujícími DDT (kontaminace ze staré stodoly, kde bylo obilí uskladněno)Zdrojem nebezpečných látek mohou být i některé tradiční kulinární postupy jako třeba uzení za nevhodných podmínek či grilování nad otevřeným plamenem. 17.5.2006 14:05
OTÁZKA: Máme dvě malé děti a snažíme se jim nedávat sladkosti. Občas se však tomu nevyhneme (babičky, mikulášové a podobně), na jaké výrobky si máme dávat pozor? A jsou nějaké, které by mohly být pro děti nebezpečné? o.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Dieta dětí musí být bohatá na ovoce, zeleninu, fermentované mléčné výrobky. Pokud toto dodržujete, občasné podání sladkého nevede ke zdravotní újmě (čokoláda, jak bylo prokázáno obsahuje dokonce některé prospěšné antioxidanty). Riziková je ovšem nadváha, takže nic se nesmí přehánět. Za nevhodnmé pro děti považuji nadměrnou konzumaci některých "light" výrobků jako třeba nápoje. Příjem náhradních sladidel za takovýchto okolností může být zbytečně vysoký. 17.5.2006 14:10
OTÁZKA: Chtěl bych se zeptat, jestli mohou lidem nějak vadit používané pesticidy při hnojení pěstované zeleniny a jestli je pravda, že tyto látky mohou mít vliv na tloustnutí. Zelenina se tak vlastně stává nezdravou? Horák Ladislav
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Ano, rezidua pesticidů mohou za určitých okolností představovat zdravotní riziko, zejména v případě, že nejsou aplikovány v souladu s doporučeními uvedenými v návodu anebo není-li dodržena ochranná lhůta - to je interval mezi posledním ošetřením a sklizní. Rizikem jsou pesticidy hlavně pro děti, je nutné zabránit komnzumaci neomytých plodin ze zahrádek, kde byl proveden postřik. Výrobci dětské výživy otázce reziduí věnují mimořádnou pozornost. Na našem akreditovaném pravovišti VŠCHT jsme realizovali stovky vyšetření jejich produktů a vesměs s negativním výásledkem. Ještě k tomu tloustnutí - myslím že jde o nějakou zkreslenou informaci, ošetřená zelenina by tento efekt neměla vyvolávat. 17.5.2006 14:26
OTÁZKA: Potvrdila se fáma, že by se při výrobě zmrzliy Eskimo používala vepřová krev? Karel Freeboj
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Musím se omluvit, ale o té fámě jsem se dozvěděla až od Vás, takže nemohu komentovat. 17.5.2006 14:27
OTÁZKA: Dobrý den,můžete porovnat kontroly "provozoven" a potravin za minulého režimu s kontrolami v současnosti? Mají nyní hygienické stanice dostatek pravomocí a podmínek pro kontrolu potravin? anonym
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Úroveň kontroly jakosti a bezpečnosti potravin je úzce spjata s pokroky v oblasti vyšetřovacích technik. Ta prošla bouřlivým rozvojem.Takže škodliviny, ktereé dnes umíme specificky na velmi nízkých hladinách stanovit jsme na konci 80.let prostě "neviděli". Také vlastní vymezení pojmu co je "škodlivé" se dynamicky mění, nové poznatky v oblasti toxikologie se promítají nejen do změn hygienických limitů ale i do spektra sledovaných látek či mikroorganismů. Zatímco např. DDT a příbuzné látky po jejich zákazu postupně klesají, objevují se nové, dříve neznámé kontaminaty, jejichž přítomnost v potravinách se nově sleduje. 17.5.2006 14:43
OTÁZKA: Co říkáte na to, že strůjci toho zvěrstva v kafilérii Julius Meinl zůstali nepotrestáni? Vy osobně nakupujete v supermarketech, nebo na to nemáte odvahu a žaludek? Razzi
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Stejně jako Vy jsem odkázána na nákup v supermarketech a stejně jako Vy jsem byla pobouřena praktikami dané společnosti. To co se změnilo od dob minulých je, že se to "netutlá", právní aspekty mi nejsou známy. 17.5.2006 14:46
OTÁZKA: Zdravím, domníváte se, že je zdravější vyhledávat potraviny s označením " bez použití konzervantů a chemických barviv", než obyčejných výrobků; a skutečně nejsou E... nebezpečné? bed.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Víte, ono je obtížné na Váš dopis jednoznačně odpovědět. S výrobkem bez použití konzervantů (tedy např.sterilovaným) je nutné jinak zacházet než s tím "chemicky upraveným". Zatímco ten první může v krátké době po otevření (pokud není uložen v lednici) podlehnout mikrobielní zkáze a za určitých okolností vyvolat u konzumenta i potíže. kečup s přídavkem "ečka" můžete celkem bezpečně nechat při pokojové teplotě (praktika např. v restauraci). Použití konzervantů často umožňuje i šetrnější zpracování výrobku a zachování vyššího obsahu zdraví prospěšných komponent jako jsou vitamíny či aromatických sloučenin. 17.5.2006 14:58
OTÁZKA: Dobrý den, existuje někde seznam škodlivých a nekodných dochucovadel s vysvětlením o jakou látku se jedná? Přiznám se, že se v záplavě kódů s označením E + něco příliš nevyznám. Jaká látka je obecně nejvíce škodlivá? Děkuji Zdenka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Symbol E se používá pro zjednodušení komunikace. Seznam povolených aditivních látek, které se za jednotlivými symboly skrývají najdete např. na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.szpi.gov.cz. Při použití za doporučených podmínek není žádná z těchto látek ani při dlouhodobém příjmu škodlivá. To dokumentují mezinárodní toxikologické texty. Problém ovšem mají lidé s některými metabolickými poruchami, alergiemi apod. Vesměs jsou takovýto lidé prblému vědomi a značení na obalu ji pomůže výrobek vyloučit 17.5.2006 15:05
OTÁZKA: Dobrý den, mám tento dotaz.jak je možné, že všechny výrobky obsahují Ečka.Když si někdy čtu složení,tak docházím k závěru,že výrobci bez nich už neumí vyrábět.Na druhou stranu lidé jsou hloupí a naletí na ty super ceny potravin,kde je jenom odpad a chemie.Tomu se přece musí zabránit.Nikdo ať mi neříká, že to není závadné.Přece čím více chemie,tak tím je to horší pro organizmus. ing.Stanislav Večeřa
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Dovolte mi odkázat Vás na některý z již dříve uvedených příspěvků týkajících se "éček". Ještě muusím dodat, že chemie není disciplína, která jenom škodí (kontaminace prostředí v minulém století je skutečně jedním z "hříchů" lidstva). Nové poznatky v syntéze farmak vrátily miliónům lidí zdraví, nové materiály umožňují miniuaturizaci elektroniky atd. Vrátím se ale k potravinám. Vědecké studie prokazují, že zdravotní stav konzumentů zřetelně koreluje se složením diety. Pokud její součástí jsou pževážně živočišné tuky, spousta sladkého a žádné ovoce a zelenina, potom lze očekávat se vzrůstajícím věkem častější zdravotní problémy než mají ti , kteří doporučení spedcialistů v oblasti výživy respektují. Role "éček" je v tomto kontextu podřadná. 17.5.2006 15:13
OTÁZKA: Dobrý den, četl jsem článek v časopise EKONOM, že pokud chce dnes výrobce vyrobit kvalitní salám atd. vrací se k normám,které byly zrušeny v roce 1993. Je to pravda? A dále bych se chtěl zeptat, zda třeba vy nenapomáháte výrobcům tím, že vymýšlíte nové postupy výroby, náhražky za pravé maso (barviva,dochucovadla atd.)? Jirka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Tvrzení, že se výrobci vrací k normám zrušeným v roce 1993 není zcela přesné. Normy, které platily do roku 1993 určovaly přesně složení určitého výrobku, takže např. salám Poličan vyrobený v různých závodech měl stejné složení. Ve vyhláškách k zákonu o potravinách vydaném v roce 1997 se toto uvolnilo a výrobci si mohli složení stanovit sami. Vzhledem k tomu, že se jakost řady výrobků snížila vstoupila v roce 2003 v platnost vyhláška která stanoví určité základní jakostní požadavky, které musí zboží splňovat. Nejedná se však o všechny výrobky, ale pouze o některé např. vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj, Herkules, lovecký salám a další. K druhé části otázky bych se vyjádřila asi takto. Samozřejmě výzkum v oblasti potravin umožnil používání nových látek při jejich výrobě. Používání těchto látek je ve většině případů prospěšné, především z hlediska trvanlivosti a senzorických vlastností potravin. Pro některé spotřebitele je užitečné i to, že lze snížit obsah energie. Spotřebitel se může rozhodnout, zda si koupí výrobek dražší, obsahující dražší suroviny nebo výrobek levný, kde jsou drahé suroviny nahrazeny surovinami levnými. 17.5.2006 15:37
zpět na osobnost