Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odborníci: „Éčka“ v potravinách není nutné démonizovat

  10:00aktualizováno  14:29
Hostem iDNES byli odborníci na bezpečnost potravin. Experti z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze hovořili v on-line rozhovoru o správném postupu při nákupech a o chemikáliích v jídle. "´Éčka´ není nutné démonizovat, jde o velmi pečlivě sledované látky," uvedli.

Ptejte se, na co si dát pozor ve výživě a při nákupech. Ilustrační foto. | foto: Reuters

ODPOVĚDI ODBORNÍKŮ Z VŠCHT ČTĚTE ZDE

Na otázky čtenářů iDNES odpovídala skupina odborníků z fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. O výživě hovořila Jana Dostálová, otázky na mikrobiologii zodpovídala Dana Savická a Kamila Zdeňková a ohledně cizorodých látek a aditiv se vyjadřovala Jana Hajšlová.

"Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin - potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů," uvedla na iDNES Hajšlová.

"Potravinových přísad je velmi mnoho a tak pro usnadnění komunikace se označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitamíny, nebo látky "přírodního" původu - např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená - jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření," uvedla.

"Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout," dodala profesorka VŠCHT.

Odborníci z VŠCHT se také zúčastní přednášek v rámci programu "Dny bezpečnosti potravin", které probíhají od 15. do 24. května.

Loňské rozsáhlé kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce odstartovala pochybení obchodního řetězce Julius Meinl. Ten dostal koncem září statisícové pokuty za to, že prodával prošlé potraviny. Vedoucí nutili prodavačky omývat zkažené sýry a uzeniny a balit je jako čerstvé. - více zde

Kontrol v obchodech postupně přibývalo. Téměř každý řetězec něčím pochybil, ať už to bylo špatně balené maso, nebo potraviny s prošlou dobou trvanlivosti.

SPECIÁL: Hnus v obchodech

Autoři:






Hlavní zprávy

Další z rubriky

Oltářní obraz Klanění Tří králů od Petra Brandla v zámecké kapli Zjevení Páně...
Cenný Brandlův obraz z kaple patří Smiřicím, ne farnosti, rozhodl soud

Oltářní obraz Klanění Tří králů od Petra Brandla, který byl v českých zemích jedním z hlavních představitelů vrcholného baroka, bude i nadále patřit městu...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Změny v inkluzi dětem pomohly, školám vadí byrokracie a informační šumy

Lepší přístup učitelů k dětem se speciálními potřebami, ale také zmatky způsobené nedostatkem informací a spousta papírování navíc. Česká školní inspekce...  celý článek

Až 7000 lékařů a 400 lékáren se ve středu zapojilo do protestu proti návrhu...
Lékaři na protest zavřeli ordinace. Peníze nejsou, zopakoval ministr

Až 7 000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů ve středu neotevřelo ordinace. Několik stávkujících lékařů ale ošetřuje alespoň akutní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.