"Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace bakterií Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Proto odebíráme i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států, jako je Španělsko, Německo, Nizozemsko a Dánsko. Jedná se o zeleninu z Rumunska, Bulharska i České republiky," uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.
Deset otázek k infekciOkurky omývejte a léčit se sami nezkoušejte |
Dodal, že inspekce o nakažené zelenině informovala v momentě, jakmile se k ní informace z Německa dostaly. Není pravda, že by zprávu nějakým způsobem pozdržela.
Kam byla riziková zelenina dodána?SZPI dohledala prodejny, do nichž byly rizikové biookurky dodány. Vždy šlo jen o několik kusů. Kromě firemních prodejen společnosti Country Life šlo o tyto obchody: * ANTLOVÁ Kateřina, Břeclav SZPI doporučuje lidem, aby nakoupené okurky raději nekonzumovali a buď je zlikvidovali, nebo je vrátili. |
"Informace o nebezpečných okurkách jsme obdrželi v sobotu po deváté hodině večer od německé strany prostřednictvím systému rychlého varování. Ihned jsme ji šířili dál," ujistil Spáčil.
Inspektorát dal už ze soboty na neděli pokyn, aby se kontaminované salátové biookurky z prodeje stáhly. "V neděli ráno ještě před otevřením skladu zkontrolovali inspektoři společnost Country Life, která zásilku z Německa obdržela. Společnost měla 120 kusů salátových biookurek dodaných z Německa ve středu a 96 kusů doručených v pátek," dodal Spáčil.
Středeční dávka se dostala do prodejen, část z toho do obchodů společnosti Country Life. Inspekce proto okamžitě všechny prodejce informovala a zboží stáhla, od nedělní kontroly už se žádná z nakažených okurek k zákazníkům nedostala.
"Druhá zásilka nebyla ze šarže, na kterou inspekci upozornila německá strana, šlo však o zboží od stejného německého dodavatele. Všech 96 kusů bylo zachyceno přímo ve skladu a do obchodů se nedostaly," dodal Spáčil.
Inspekce doporučuje lidem dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou, a pokud je to možné, vždy okrájet. Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 stupňů Celsia. Důležité je také dbát na čistotu rukou a používaného kuchyňského nádobí.