Hygienici v Česku za loňský rok zkontrolovali přes 56 tisíc jídelen a restaurací. Rozdali při nich pokuty za téměř 13 milionů korun. Například za plíseň na stěnách, která je ve skladech potravin nepřípustná. Její spory se mohou lehce přenést do připravovaného jídla.
SZD HV
I takový pohled se kontrolorům naskytl. A ani tady to není v pořádku. Takové umyvadlo není k použití.
SZD HV
To, že je váha starší výroby, by samo o sobě nevadilo. Rez na ní ale nemá co dělat.
SZD HV
Na první pohled to vypadá v pořádku, maso je v lednici. I tady ale hygienici zjednávali nápravu. Mléčné výrobky a maso vedle sebe nepatří, protože u nich hrozí riziko takzvané křížové kontaminace. To znamená, že bakterie se z jedné potraviny přenesou na druhou.
SZD HV
Umyvadlo v kuchyni by mělo vypadat jinak. Toto kontrolory nepřesvědčilo, že má funkční přívod vody.
SZD HV
Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty k nejčastějším prohřeškům patřilo špatné skladování potravin. Například v tomto mrazáku hygienici odhalili nespotřebované pečivo. Dodatečné zamrazování je přitom zakázané.
SZD HV
Odtah vzduchu je v kuchyni v pořádku. Ne ale pokud jej lemuje plesnivá zeď.