BIS odhaluje špatné fungování státu, politici to ale neřeší, míní expert

Nová zpráva Bezpečnostní služby ukazuje, že stát nefunguje tak, jak by měl, míní odborník na bezpečnostní problematiku Andor Šándor. U čerstvě uveřejněného dokumentu ho zaráží, že některá varování například na prorůstání zločinu a byznysu se stále opakují a přitom to vypadá, že je politici nijak neřeší.

Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby | foto: David PortMF DNES

Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) určená pro veřejnost sice není příliš podrobná, přesto zpravodajci jasně píší, že v ČR operují "mafie", které vytvářejí vlastní mocenské struktury a snaží se ovlivnit nejen justici, ale i legislativu (více o výroční zprávě zpravodajců v tomto článku).

"Poznatky BIS naznačují, že český stát není tak funkční, jak by měl být," komentuje zprávu špionů bývalý šéf vojenských zpravodajců Andor Šándor.

Kterou část výroční zprávy za loňský rok považujete za nejvíce alarmující?
Jsou to ty části, které naznačují, že stát není tak funkční, jak by měl být. BIS i vyjmenovává jednotlivé aktéry, kteří jeho chod narušují svými záměry. A když do toho ještě vstoupí ruské tajné služby, které se snaží získat výhody na celostátní i regionální úrovni, tak je republika v situaci, ve které ji daňoví poplatníci asi neradi vidí. Řekl bych, že je stát asi málo funkční, to mě znepokojuje nejvíc.

Je v této zprávě BIS něco vyloženě nového, co vás zaujalo, co je třeba úplná novinka?
To ani ne, spíš mě znepokojuje to, že se varování BIS opakují. O různých vlivech a prorůstáních se mluvilo už před lety a čekal bych, že ten trend bude pozitivní. Místo toho to vypadá, že se situace opakuje a odpovědným místům se nedaří ten trend zvrátit.

Takže myslíte, že jsou odpovědní lidé pasivní?
Tak se to říct nedá. Ale faktem je, že se nedaří s tím něco dělat.

Ve zprávě se také obsáhle mluví o korupci. Opravdu je situace v justici nebo i v regionech tak zlá, jak varuje BIS?
O korupci se u nás hodně mluví a realitou bohužel je, že se s ní nedaří bojovat. Já ale pevně věřím, že BIS své závěry podrobně rozebírá v té podrobné tajné zprávě. Protože dnes už je mluvení o všudypřítomné korupci skoro kolorit. Osobně si nemyslím, že by všichni kradli, nejsem takový pesimista jako většina české společnosti.

Ale je korupce tolik, že může ohrozit zájmy nebo bezpečnost ČR?
Při prorůstání byznysu, politiky a organizovaného zločinu má korupce velkou roli. A to narušuje samotnou podstatu demokracie a fungování státu. Stát pak na oko funguje, ale těmito vlivy je velmi vážně narušen.a jeho funkčnost je diskutabilní.

Myslíte si, že politici věnují výstupům BIS dostatečnou pozornost? (BIS posílá ministrům nebo premiérovi stovky dokumentů ročně - pozn.)
Já samozřejmě nemůžu mluvit za jednotlivé ministry, ale ty výsledky prostě nejsou povzbudivé. Jestli se s těmi zprávami něco děje, tak faktický dopad je malý. Kdyby nebyl, tak by zprávy BIS vypadaly jinak a neopakovaly by každý rok ty stejné věci.

A co když politici některé zprávy ignorují záměrně? Jako třeba to, že BIS věděla o kontaktech Pavla Béma a Romana Janouška?
Já samozřejmě nejsem u toho, když si premiér ty zprávy čte. Ale podobné případy samozřejmě vyvolají řadu spekulací v tom smyslu, že se o něčem dlouho vědělo a přesto se s tím nic nedělalo. To pak člověka napadne, co za tím je.

A může vůbec BIS udělat něco víc, než jen vydávat doporučení a varování, jak tomu je teď?
To je zásadní problém tajných služeb u nás. Nikdo samozřejmě nechce, aby BIS mohla zatýkat lidi jako kdysi StB, ale měla by přijít změna zákona, která by lépe specifikovala roli BIS v trestním řízení. Protože dneska se spousta informací tajné služby jen velmi těžce používá u soudů. Například v případě Sazky to BIS sledovala řadu let, ale jak se ty informace pak využily v procesu s lidmi, kteří to měli na svědomí? Je nutné, aby se informace získané BIS mohly mnohem lépe využívat v trestním řízení.

Celou zprávou se vinou upozornění na působení ruských zpravodajských služeb u nás včetně toho, že velká část ruských diplomatů u nás jsou údajně špioni. Co mohou ruští agenti všechno získat?
To, že část diplomatů pracuje pro tajné služby, je běžné všude na světě. Stejně tak je pochopitelné, že se Rusové zajímají o energetiku a sbírají informace k dostavbě Temelína. Ale problém je v tom, že Rusové tyto lidi nasazují i mimo diplomatický sbor. A vyvíjejí i takovou ofenzivní činnost jako v případě radaru v Brdech, kdy se působením na veřejné mínění Rusové snažili zasáhnout do rozhodování našich politiků. A takové "kormidlování" už je prostě přes čáru.

Reklamní leták na podporu Miloše Zemana v prezidentských volbách v lednu 2018
Zeman sliboval nedělat kampaň, přesto jsou ve schránkách jeho letáky

Schránky v celé republice zaplavily letáky za znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana, který ale jak sám uvedl, žádnou kampaň nepovede. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček...  celý článek

Zteč mechanizované jednotky na Dnech NATO v Ostravě