Prohlášení politiků nemohou soudce ovlivnit, zní z Ústavního soudu

Ústavní soudce se před jednáním o Melčákově stížnosti nepokoušel nikdo ovlivnit. Veřejná prohlášení politiků je podle slov generálního sekretáře ÚS Tomáše Langáška nemohou "zviklat". Langášek navíc politická prohlášení kritizoval. Soudci mají odlišnou kulturu a míru kultivovanosti výměny názorů, řekl.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a soudce Vojen Güttler | foto: Igor ŠefrČTK

Ostrá prohlášení, která z úst politiků v minulých dnech na adresu soudců zazněla, jsou podle Langáška nepřijatelná. "Nefér nebo eticky nepřijatelné to obecně je, záleží na míře, zejména jde-li o neslušné, hrubé a dehonestující prohlášení pronášené ve zlé víře a s úmyslem zastrašit," sdělil.

"Na taková však vůbec nemá smysl jakkoliv reagovat, byť jsme je v minulých dnech od některých politiků zaznamenali," podotkl.

Politici v minulých dnech silnými slovy nešetřili. Předseda ODS Mirek Topolánek označil rozhodnutí Ústavního soudu odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta, a tím ohrozit termín předčasných voleb, za "atomovou bombu hozenou do ústavního pořádku" České republiky. Byla tak prý narušena demokratičnost voleb.

Videopřenos na iDNES.cz

On-line a přenos ve čtvrtek od 10:00

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek v parlamentu uvedl, že je třeba se zabývat budoucí rolí Ústavního soudu, který prý překročil své pravomoci.

"Nemohou rozhodování Ústavního soudu ovlivnit. Soudci Ústavního soudu jsou natolik integrované a zkušené osobnosti, že je žádné politické prohlášení nemůže zviklat," vzkázal ale Langášek, podle nějž navíc soudci ani nejsou skutečným adresátem slov politiků. "(Prohlášení) jsou pronášena s vírou, že zaujmou voliče," myslí si Langášek, podle nějž přímý pokus o ovlivnění soudci nezaznamenali.

Autoři: ,

Sociální demokraté se v sobotu večer při sledování volebních výsledků zamkli v...
ČSSD zažila knock-out, řekl Zimola. Bývalý hejtman může začít stoupat

Po rozpadu krajské koalice se vzdal hejtmanského křesla, vedení strany ho nechalo vyškrtnout z kandidátky pro volby do Sněmovny. Část lídrů ČSSD kvitovala, že...  celý článek

Analýza o přesunech voličů mezi stranami v letech 2013 a 2017.
Babiš a Okamura vysáli levici, od TOP 09 se přebíhalo k ODS, míní analytik

Strany si v předvolebním boji snaží přebírat voliče, výjimkou nebylo ani letošní hlasování. Analýza portálu KohoVolit.eu ukázala, že z něj profitovalo hlavně...  celý článek

Satelitní pohled na vepřín v Letech na Písecku
Vláda oznámila cenu za vepřín v Letech, stát ho koupí za 450 milionů

Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, stát zaplatí zhruba 450 milionů včetně daně z přidané...  celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.