Primářka Hana Roháčová

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 1. června 2011 do 13:18

OTÁZKA: Dobrý den, paní primářko Troufnu si tvrdit, že většina obyvatel naprosto normálně konzumuje zmzlinu a kornout drží v ruce, kterou ji zaplatili. Penize jsou přitom předměty patřící k nejšpinavějším. Přesto lidé houfně na nákazy s tím spojené neumírají. Je tedy zřejmé, že přirozená imunita člověka je poměrně vysoká. Věřím proto, že stačí vědět, že je normální zeleninu před konzumací omýt. Současně je normální že staří nebo nemocní lidé a těhotné ženy musejí být opatrní obzvlášť. nebo je podle Vašeho názoru nynější situace natolik vážná, že je potřeba přijmout nějaká rasantní omezjící opatření vynucovaná státní mocí ? Děkuji za odpověď František Nesvadba
OTÁZKA: Dobrý den, lze odhadnout za jak dlouho se může případná epidemie objevit u nás? Děkuji Lucie Patzeltová
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli má tato bakterie nějakou životnost. Nevím jestli se ptám správně, prostě když by se dostala třeba na nákupní vozík v obchodě, třeba od nějaké kontaminované zeleniny, jak dlouho na něm bude.
OTÁZKA: Dobrý den, nedokážu si představit jídelníček bez čerstvé zeleniny, jak tedy mohu nákaze nejlépe předcházet? Zeleninu běžně myju, ale mám pocit, že napříklat listové saláty se nikdy dokanale umýt nedají. Děkuji. Veronika Slezáčková Gybasová
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko. Je možné, že se člověk po pozření zmíněných infikovaných okurek doslova "vy**re" z podoby? Jaká další rizika krvavé průjmy přináší krom toho, že by postiženého doma nemuseli poznat? Děkuji pěkně za odpověď. Tomáš Nod
OTÁZKA: dobrý den, jak tuto infekci lze rozeznat od běžného inf průjmu a kdy jít k lékaři?děkuji
OTÁZKA: Dobrý den, představuje současná "epidemie" vašší ryziko pro ledi s Crhonovou chorobou? Děkuji
OTÁZKA: Dobrý den, co podle Vášeho názoru způsobuje tuto infekci? Určitě nějaký názor/dohad máte. A myslíte si, že se přenáší kapénkovou infekcí? Nemyslím si, že by si 1.400 čistotných Němců neumylo ruce a neumylo zeleninu (ať už jakoukoliv). Děkuji za odpověď.
OTÁZKA: Dá se čekat, že se tato nákaza po několika týdnech vytratí (až se sní či zničí veškerá kontaminovaná zelenina), nebo se musíme obávat, že nás bude provázet dlouhou dobu? Věra Tomanová
OTÁZKA: Dobrý den, 1. Chtěl bych se zeptat, jaká je u tohoto onecmocnění úspěšnost léčby? Všude v médiích se neustále uvádí, kolik je nakažených nebo kolik lidí zemřelo, nikde ale není uvedeno, kolik % lidí se z nemoci vyléčí tak, že nemá žádné další trvalé následky. 2. Myslíte si, že nemoc bude mít nějakou zásadní expanzi v ČR? Stačí se přece vyhnout konzumaci kontaminované zeleniny - člověk se jinak nakazit nemůže (kontaktem s nemocným, ale těch je málo). Pokud se podaří zjistit, které várky zeleniny jsou kontaminované a stáhnou se z prodeje, tak by se šíření nemoci mělo definitivně zastavit? Děkuji za odpověď Petr Andrýsek
OTÁZKA: Dobry den, jak je mozne se danou bakterii nakazit? Je mozny i prenos z cloveka na cloveka, nebo se nakaza siri pouze kontaminovanym jidlem? Petr Ševčík
OTÁZKA: Dobrý den paní primářko, je možný přenos infekce z člověka na člověka a pokud ano tak jakou formou? Martin Němec
OTÁZKA: Jsem 4 roky po transplantaci ledviny, je u mě zvýšené riziko nákazy? Děkuji za odpověď. Pavla Toulová
OTÁZKA: Dobrý den, proč je tak težké zjístit co toto onemocnění způsobuje? Michal Kříž
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak si vysvětlujete, že většina nakažených jsou ženy. Děkuji za odpověď. Pavel Kurka
OTÁZKA: Dobry den pani primarko. Rad bych se zeptal jaky bude osud Vase oddeleni po prechodu FN Bulovku pod spravu mesta Prahy. Budete nadale pusobit jako fakultni nemocnice nebo prejdete na statut "bezne" nemocnice. Mate o tom nejake informace?
OTÁZKA: Četla jsem, že z lidí, kteří se touto bakterií nakazí, jen asi 10 až 20 % dostane krvácivý průjem a ostatní mají jen lehčí příznaky. Kolik z těch, kteří mají krvácivý průjem, přežije? Mají všichni závažné následky, nebo z toho někdo může vyváznout dobře? Děkuji. Věra Tomanová
OTÁZKA: Dobrý den, je to doopravdy vážné, nebo je to další hysterie typu prasečí chřipky?
OTÁZKA: dobrý den, dcera 15 let jede autem okružní cestou německo švýcarsko na dovolenou do španělska, čeho se má vyvarovat,aby nebyla nakažena průjmem, o kterém se nyní všude pořád píše? má raději zeleninu nejíst?mytí rukou,ano,to bude dodržovat.co případně za léky si má vzít s sebou?děkuji.hrudková
OTÁZKA: Dobrý den, stačí pro ochranu před infekcí dodržovat normální hygienická pravidla zacházení s potravinami? Tj. omýt zeleninu/ovoce, pracovní nástroje též, používat na krájení syrové zeleniny jiné prkénko, než na syrové maso a pečivo, dodržovat běžnou osobní hygienu atd. Děkuji za odpověď. Jitka Brandejská
OTÁZKA: podle jednoho am.bestseleru, kdy zemřela dívka na e.coli - špatně upečený hamburger a ještě ke všemu z masa z uhynulé krávy, jsem si myslela, že když se poživatina zahřeje na 70°C, e.coli zahyne. Ono to tak není? Když nelze určit,jaká potravina tuto e.coli nese a kde se ta na ní vzala...myslíte si,že je od věci si myslet, že jde o terorismus? Nákaza není jen v Německu,tam je jí jen nejvíc.... Šárka Matyášová
OTÁZKA: Dobrý den, je nemoc nakažlivá, může se přenášet z člověka na člověka, nebo pouze konzumací kontaminovaných potravin? děkuji.
OTÁZKA: Hezký den paní primářko, jaké jsou obecné příznaky této infekce? Je možné je rozeznat od běžné této komplikace? A jak se lze bránit proti přenosu. Víme, zda je toto onemocnění ze zeleniny? Přeji Vám příjemný den.
OTÁZKA: Dobrý den pan9 Roháčová, může být nákazou postižen každý kdo nakaženou zeleninu (jedná-li se pouze o zeleninu) nebo pouze lidé, kteří mají např. sníženou imunitu nebo jsou jinak nemocní. Jde mi o to, zda může někdo ustát nákazu. Díky za Vaši odpověď. Katka
OTÁZKA: Dobrý den, už se ví, jak se vlastně Escherichia coli (EHEC) dostala do styku s potravinami? Díky a přeji co nejméně pacientů!
OTÁZKA: Dobrý den. Chci se zeptat. Jak se proti infekci bránit? Děkuji za odpověď. Ž. Kociánová
OTÁZKA: V nejbližší době jedu do severního německa, v případě "obyčejného" průjmu mám vyhledat zdravotní zařízení Aleš Jakl
OTÁZKA: Dobrý den,paní doktorko, lze v těchto případech předejít nákaze preventivním mytím zeleniny , případně masa v roztoku hypermanganu - tuším správným názvem asi - manganistan draselný? Děkuji mnohokrát Marik
OTÁZKA: Dobrý den, když mám od pátku slabé křeče v břiše a mírný průjem, mám se zneklidňovat? Jinak je mi fajn. Děkuji HANA ČERMÁKOVÁ
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je zdravotní stav americké turistky, u které se prokázala infekce a která leží u vás na klinice? Když bude propuštěná, bude představovat nějaké riziko pro své okolí? Díky moc a přeji pěkný den.
OTÁZKA: dobrý den, doporučila byste se zcela vyhnout biopotravinám? děkuji Dušan Lipavský
OTÁZKA: Dobrý den, je nutné kvůli nákaze nějak měnit stravovací návyky? Máme se skutečně čeho bát? Nebo jen stačí zeleninu důkladně omýt? Děkuji za odpovědi. Lucie Huková
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat: 1) Jak se pozná krvácivý průjem od toho klasického; jaké má infekce e. colli příznaky (např. horečky apod.). 2) Pokud by člověk měl příznaky tohoto onemocnění, je vhodné si vzít léky proti klasickému průjmu a poté navštívit lékaře, nebo nic nebrat? 3) Jaká byste doporučila preventivní opatření běžným domácnostem (je opravdu nutné se vyhnout veškeré čerstvé zelenině – je kvalita bio rizikovější)? 4) Má toto onemocnění nějaká specifická rizika pro těhotné ženy? Děkuji. Karel Quast
OTÁZKA: Dobrý den, kolik lidí odhadem bude v ČR touto infekcí postiženo a kolik jich zemře? Existuje očkování, které by nás ochránilo? Okurky jsem již vyloučil ze svého jídelníčku... Ale co když se infekce rozšíří i na další zeleninu? Měli bychom tedy přestat kupovat i jinou zelenininu? Děkuji
OTÁZKA: Nepociťujete po korupční aféře "Prasečí chřipka", která ještě vůbec není došetřena, tak trochu nedůvěru občanů k dalším poplašným zprávám - tím nechci snižovat význam této nové infekce "z okurek". Nemyslí si občané, že za tím může stát farmaceutická mafie a korupčníci stejně jako za kauzou "prasečí chřipka? Alertus Minimus
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký vliv by tato nemoc měla na někoho, kdo by trpí střevním onemocněním jako Ulcerózní kolitida či Crohnova choroba, bylo by to pro takového dalece víc nebezpečnější? A pokud vezmu počet, kolik lidí je již hospitalizováno, nemůže to mít s těmito onemocněními něco společného, že jsou třeba na tuto bakterii náchylnější?

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.