Primářka Hana Roháčová

Hana Roháčová
velikost textu:
vydáno 1.6.2011 13:00
V Česku se objevila první podezření na infekci z okurek. Je to důvod k obavám? A jak možným rizikům předejít? Ptejte se primářky infekčního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové. Hostem on-line rozhovoru iDNES.cz bude ve středu od 13 hodin.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 1. června 2011 do 13:18

OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaký vliv by tato nemoc měla na někoho, kdo by trpí střevním onemocněním jako Ulcerózní kolitida či Crohnova choroba, bylo by to pro takového dalece víc nebezpečnější? A pokud vezmu počet, kolik lidí je již hospitalizováno, nemůže to mít s těmito onemocněními něco společného, že jsou třeba na tuto bakterii náchylnější?
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Zatím není jednoznačně prokázáno, že by osoby s těmito nemocemi měly horší průběh, nicméně pokud má nemocný střevní onemocnění tohoto typu, která nejsou ve zcela klidovém stádiu, dá se těžší průběh přepokládat 1.6.2011 13:13
OTÁZKA: Nepociťujete po korupční aféře "Prasečí chřipka", která ještě vůbec není došetřena, tak trochu nedůvěru občanů k dalším poplašným zprávám - tím nechci snižovat význam této nové infekce "z okurek". Nemyslí si občané, že za tím může stát farmaceutická mafie a korupčníci stejně jako za kauzou "prasečí chřipka? Alertus Minimus
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Infekce jsou velmi menlivé a liší se svou nebezpečností i průběhem, zpočátku nikdy nelze předjímat, kam se onemocnění posune. Vzhledem k tomu, že pacientů s těžkými průběhy různých infekcí je mnoho a máme je možnost ošetřovat i na našem pracovišti, rozhodně se tyto záležitosti nepodceňujeme. Ať se jedná o "prasečí chřipKu" nebo jiné infekce. 1.6.2011 13:16
OTÁZKA: Dobrý den, kolik lidí odhadem bude v ČR touto infekcí postiženo a kolik jich zemře? Existuje očkování, které by nás ochránilo? Okurky jsem již vyloučil ze svého jídelníčku... Ale co když se infekce rozšíří i na další zeleninu? Měli bychom tedy přestat kupovat i jinou zelenininu? Děkuji
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Okurky jako zdroj infekce se nepotvrdily, k první části otázky se nemohu vyjadřovat, tyto prognózy nelze nyní vyslovovat, očkování neexistuje, důležitá je osobní hygiena rukou i potravin 1.6.2011 13:18
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych se zeptat: 1) Jak se pozná krvácivý průjem od toho klasického; jaké má infekce e. colli příznaky (např. horečky apod.). 2) Pokud by člověk měl příznaky tohoto onemocnění, je vhodné si vzít léky proti klasickému průjmu a poté navštívit lékaře, nebo nic nebrat? 3) Jaká byste doporučila preventivní opatření běžným domácnostem (je opravdu nutné se vyhnout veškeré čerstvé zelenině – je kvalita bio rizikovější)? 4) Má toto onemocnění nějaká specifická rizika pro těhotné ženy? Děkuji. Karel Quast
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Krvácivý průjem může být spojen i s jinými onemocněními infekčního i neinfekčního charakteru, zda jde o bakterii EHEC se pozná až při laboratorním vyšetření. Lékaře by měl člověk navštívit, pokud má krvavé průjmy a zvláště pohyboval li se na území, kde se infekce hromadně vyskytla, specifická rizika pro těhotné ženy zatím nebyla popsána. Důležitá je osobní hygiena rukou i příprava zeleniny. Jednoznačně však dosud zdroj infekce nebyl stanoven. 1.6.2011 13:22
OTÁZKA: Dobrý den, je nutné kvůli nákaze nějak měnit stravovací návyky? Máme se skutečně čeho bát? Nebo jen stačí zeleninu důkladně omýt? Děkuji za odpovědi. Lucie Huková
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: stravovací zvyklosti bych neměnila, důležitá je osobní hygiena a řádné omytí zeleniny popř. ovoce apod. Zdroj zatím nebyl jednoznačně stanoven 1.6.2011 13:23
OTÁZKA: dobrý den, doporučila byste se zcela vyhnout biopotravinám? děkuji Dušan Lipavský
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Zdroj infekce zatím nebyl jednoznačně stanoven. Biopotraviny mají svá pro i proti, já osobně je nevyhledávám 1.6.2011 13:24
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je zdravotní stav americké turistky, u které se prokázala infekce a která leží u vás na klinice? Když bude propuštěná, bude představovat nějaké riziko pro své okolí? Díky moc a přeji pěkný den.
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: zdravotní stav pacientky je dobrý, onemocnění proběhlo bez komplikací, jakmile ustoupí průjem a pacient je propuštěn neohrožuje okolí 1.6.2011 13:25
OTÁZKA: Dobrý den, když mám od pátku slabé křeče v břiše a mírný průjem, mám se zneklidňovat? Jinak je mi fajn. Děkuji HANA ČERMÁKOVÁ
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: průjmových onemocnění je spousta, pokud by se objevila krev ve stolici nebo jste se pohyboval/a/ v místě výskytu EHEC tj. v Německu, navštivte lékaře. Jinak stačí dieta a dostatek tekutin 1.6.2011 13:27
OTÁZKA: Dobrý den,paní doktorko, lze v těchto případech předejít nákaze preventivním mytím zeleniny , případně masa v roztoku hypermanganu - tuším správným názvem asi - manganistan draselný? Děkuji mnohokrát Marik
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: stačí důkladné omytí vodou jak zeleniny tak rukou, nemytá zelenina by neměla přijít do kontaktu s potravinami, které se potom omýt nedají či se tepelně neupravují 1.6.2011 13:28
OTÁZKA: V nejbližší době jedu do severního německa, v případě "obyčejného" průjmu mám vyhledat zdravotní zařízení Aleš Jakl
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: pokud by se objevil průjem při resp. po pobytu v této oblasti bylo by lépe vyhledat lékaře, aby posoudil Váš zdravotní stav 1.6.2011 13:29
OTÁZKA: Dobrý den. Chci se zeptat. Jak se proti infekci bránit? Děkuji za odpověď. Ž. Kociánová
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: důkladnou hygienou rukou, omývaním zeleniny před konzumací, případně pokud lze jíst například zeleninu tepelně upravenou 1.6.2011 13:30
OTÁZKA: Dobrý den, už se ví, jak se vlastně Escherichia coli (EHEC) dostala do styku s potravinami? Díky a přeji co nejméně pacientů!
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Bakterie tohoto typu mohou být v zažívacím traktu teplokrevných živočichů, jako nejpravděpodobnější se jeví znečištění plodů například při hnojení či zalévání vodou, do které se tyto bakterie dostaly 1.6.2011 13:31
OTÁZKA: Dobrý den pan9 Roháčová, může být nákazou postižen každý kdo nakaženou zeleninu (jedná-li se pouze o zeleninu) nebo pouze lidé, kteří mají např. sníženou imunitu nebo jsou jinak nemocní. Jde mi o to, zda může někdo ustát nákazu. Díky za Vaši odpověď. Katka
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: onemocněnt může v podstatě každý člověk, průběhy mohou všal kolísat od velmi mírných až po onemocnění, u kterých dojde k těžkým komplikacím i úmrtí, osoby, které jsou základně postižené jinou nemocí jsou rizikovější skupinou 1.6.2011 13:33
OTÁZKA: Hezký den paní primářko, jaké jsou obecné příznaky této infekce? Je možné je rozeznat od běžné této komplikace? A jak se lze bránit proti přenosu. Víme, zda je toto onemocnění ze zeleniny? Přeji Vám příjemný den.
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Onemocnění se projevuje průjmy, ve kterých je příměs krve, může být zvýšená teplota, obecně je nyní třeba venovat pozornost pacientům s krvavými průjmy, kteří pobývali v místě výskytu EHEC, tj. Německo, zdroj zatím nebyl jdnoznačně odhalen, jako prevence je nutná hygiena rukou a pečlivé omývání zeleniny nebo její tepelná úprava 1.6.2011 13:36
OTÁZKA: Dobrý den, je nemoc nakažlivá, může se přenášet z člověka na člověka, nebo pouze konzumací kontaminovaných potravin? děkuji.
Hana Roháčová ODPOVĚĎ: Infekční dávka je nízká, běžně při kontaktu k přenosu nedochází, je však nutná pečlivá osobní hygiena, pokud by nebyla dodržena, pak u úzkých kontaktů např. v rodině, přenos není vyloučen 1.6.2011 13:37

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.