Epidemiolog Roman Chlíbek

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 6. června 2011 do 17:30

OTÁZKA: Dobrý den, opravdu se domníváte, že se jedná o organismus, jehož specifita DNA vznikla přirozenou rekombinací genů? Co říkáte na možnost, že se jedná o uměle vypěstovaný transgenní organismus? Inserce několika "zvláštních" genů, které tato "forma" má do plasmidové DNA je v dnešní době docela jednoduché...Šance, že jde o přirozenou mutaci, která se v populaci bakterií přirozeně rozšířila právě od jednoho donora k dalším akceptorům je přece docela malá, zejména uvážíme-li epidemický výskyt...V Korei byla identifikována u jednoho pacienta a pak se stejná mutace náhodou objeví na jiném kontinentě? Nejsem v žádném případě zastánkyní nějakých konspiračních teorií, jen mi to přijde z pohledu teorie pravděpodobnosti v podstatě vyloučené...
OTÁZKA: Dobrý den, je pravda, že se nákaza neprojevila u malých dětí a dospívajících? Pokud to tak je, jak si to vysvětlujete? A ví se, jak dlouhá je inkubační doba?
OTÁZKA: Dobrý den, je možné, že zdrojem nákazy je konkrétní člověk, který například nedbá příliš na osobní hygienu a kontaminoval různé potraviny v obchodě/skladu, případně nakazil lidi přímo a žádná kontaminovaná potravina (biookurka, výhonky) vlastně neexistuje?
OTÁZKA: Dobrý den, vysvětlete proč se stále hovoří o epidemii, když je teprve cca 2000 nakažených v celé západná Evropě - cca 150 mil. obyvatel. libor machát
OTÁZKA: V čem je tento kmen dle vás nový? Myslím že již popsán minimáně 6 let jak u člověka tak u zvířat... stačí trochu zapátrat na web of science. O104:H4... (Již zmiňovaná Korea, Argentina, ... tuším že se touto mutací zabýval i Kochův institut....) Mám pocit, že jednostraně zaměřené pátrání komplikuje hledání původce... a že když všechny indicie vedou do Německa začínají německé úřady dost polevovat.... Vypadá to trochu na blamáž... mimi mimi
OTÁZKA: Dobrý den, jak vlastně probíhá léčba infikovaných osob? Dovolte mi další laickou otázku. Kdesi v záplavě zpráv probleskla informace, že němečtí lékaři navzdory doporučení světových epidemiologů nasazují antibiotika. (bohužel již nedokážu dohledat zdroj k přesné citaci) Proč "navzdory"? Má v této situaci nějaké opodstatnění preventivní nasazení antibotik u osob v okolí výskytu nákazy? Děkuji za odpověď Michal Andrlík
OTÁZKA: Dobrý den, jak je možné že byly za zdroj nákazy označené okurky? Musel tam být přece nějaký druh E. coli nalezen, byť se nakonec ukázalo, že ne ten zmutovaný smrtící, jinak by si nemohli dovolit je takto označit... Tomáš Havel
OTÁZKA: Dobrý den, máte zprávu o tom, zda se také již nakazily malé děti a zda by mohla být podávaná probiotika jako účinná prevence?
OTÁZKA: E.colisti kam se podíváš... Byl jsem zatím hrdý na České odborníky, mikrobiology a lékaře, kteří umí vyslovit i napsat správný název : bakterie enterohemoragická Escherichia coli; bakterie EHEC. Ahoj H.podunajská, Z.polní, P.duhový, O.feniklový,.....
OTÁZKA: Jak byste reagoval, když by se zjistilo, že nákaza přišla z nějaké suroviny pěstované v ČR? Ondra Knava
OTÁZKA: Dal byste si nyní okurkový salát s ředkvičkovými klíčky například? Ondra Knava
OTÁZKA: jel byste nyní do severního německa? Ondra Knava
OTÁZKA: dobrý den....ničí bakterii kromě převaření také zamražení?...díky petra
OTÁZKA: Když takřka nic nevíte, proč dáváte rozhovory? :) Nic ve zlém... Ondra Knava
OTÁZKA: Proč není zavedeno v ohnisku nákazy izolace nemocných ? Kontaktní nakažlivost je vysoká - snad inf. dávka je 100 bakterií.Šíří se na další osoby. Salmonela se kontaktem nešíří. Jaká je inf. dávka . Prosím o uvedení dalších protiinfekčních opatření v ohnisku nákazy. Jaké by byly v ČR a jaké jsou v Hamburgu? Je aktivován Těchonín? Děkuji
OTÁZKA: Dobrý den. Mám jenom jeden dotaz. Pokud atb, tak jaká? Studoval jsem ciltivost na atb na stránkách SZÚ, nevypadá to nijak valně, chápu, že problémem je střevní lumen. Díky za odpověď. Lékař.
OTÁZKA: Dobrý den, možná jsem toho o zmíněné bakterii zatím přečetl málo, ale přesto.. Vyskytuje se tato bakterie pouze na povrchu potravin nebo se může dostat i "dovnitř"? Jak správně ošetřit potraviny pokud je chceme i přesto konzumovat v syrovém stavu? Děkuji Lukáš Kůrka
OTÁZKA: Dobrý den, Napadá mě, že byla bakterie uměle vytvořená někde v laboratoři a ta kontaminace může být úmyslná. Jednou se nakazí jedna várka španělských okurek, ve chvíli, kdy se začne testovat, jsou pochopitelně všechny snědeny a v další várce se nic nenajde. To samé teď s klíčky a ten záškodník už nyní infikuje někde ve velkoskladu třeba salámy a má z toho z nějakého důvodu (peníze, terorismus, nebo nějaká úchylka) velkou radost, jak zase všechny převezl. Nepřipadá Vám to jako pravděpodobné?
OTÁZKA: Jak si vysvětlujte, že nákazou trpí převážně ženy? Marie Novotná
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možný přenos z člověka na člověka ještě v inkubační době, tedy před objevením prvních klinických příznaků? A je možný přenos slinami? Děkuji za odpovědi!
OTÁZKA: Dobrý den, jak je vysoké riziko nakažení z běžně dostupné zeleniny či ovoce v našich prodejnách. Dělají se nějaké preventivní kontroly? Děkuju Jiří Krampl
OTÁZKA: Dobrý den, je rozumné teď cestovat Saska? Chystám se na festival, ale předpokládám, že pokud se vyhnu místní zelenině a při dodržení základní hygieny, by neměl být problém...
OTÁZKA: Dobrý den, jel byste zítra na 4 denní exkurzi do Hamburku? (nelze odložit) Děkuji MC Loulii
OTÁZKA: Dobrý den,citace z dokumentu Food inc(nominovany na oskara): "ALLEN TRENKLE ODBORNÍK NA VÝŽIVU PŘEŽVÝKAVCŮ UNIVERZITA STÁTU IOWA. V bachoru jsou milióny mikroorganizmů, bakterií. Zvířata jsou vyvinutá ke konzumaci trávy. Výzkumy ukazují, že jednostranně kukuřičná strava vede k výskytu bacilu E. coli, který je kyselinovzdorný. Jednalo by se o nebezpečnější mutaci E. coli. Takže krmíte dobytek kukuřicí a E. coli, což je velmi běžný bacil, se vyvine, a objeví se jistá mutace a kmen zvaný "E. coli 0157:h7" vstoupí na světovou scénu. Je to výsledek jednostranné stravy dobytka ve výkrmnách a vůbec života ve výkrmnách. Celý den stojí zvířata po kotníky ve vlastních výkalech. Takže když to má jedna kráva, ostatní to chytnou. Když se dostanou na jatka, jejich kůže je obalena ztvrdlými výkaly. A když jatka porazí 400 zvířat za hodinu, jak zabráníte, aby se výkaly nedostaly do poražených zvířat?" Videl jste dokument?doprucuji:)
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal, proč je pod drobnohledem právě zelenina a jestli tuto bakterii zničí var, respektive, jestli je cokoli převařené bezpečné.
OTÁZKA: Dobrý den, je bezpečné 7měsíčnímu miminu podávat řádně vodou omyté meruňky bez šlupky, které jsou spařené 5 minut v parním hrnci? Nebo raději kupovat dětskou výživu ve skleničce? Kolik minut by se pro 7 měsíční mimino vařit BIO maso, aby to bylo bezpečné? Předem děkuji za odpověď.

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.