V lednu 2014 si 38letý Paul Wilson objednal jídlo v indické restauraci ve městě Easingwold na severu hrabství Yorkshire. Přestože jako alergik požádal obsluhu o jídlo bez ořechů, milované kari se mu stalo osudným. Omáčka s kuřecím masem totiž obsahovala arašídový prášek.
Wilson později zemřel doma na toaletě v důsledku anafylaktického šoku, píše britský The Guardian. Rodiče oběti uvedli, že jejich syn na svůj stav úzkostlivě dbal již od sedmi let, kdy prodělal první alergickou reakci na ořechy.
Jak vyšlo najevo u soudu, Mohammed Zaman, majitel šesti restaurací v Yorku a okolí, přikázal kuchařům používat levnější suroviny, aby ušetřil.
Přitom nešlo zdaleka o první případ pochybení v Zamanových restauracích. Tři týdny před smrtí Wilsona byla s alergickou reakcí v nemocnici hospitalizována dívka, která v jedné z jeho restaurací také dostala jídlo obsahující ořechy, v němž být neměly.
Žalobce uvedl, že Zaman „upřednostnil zisk před bezpečností“. Podnikatel měl dluhy ve výši 300 tisící liber, a proto ilegálně zaměstnával nekvalifikované pracovníky a šetřil na surovinách.
„Mohammed Zaman byl několikrát varován, že riskuje zdraví a případně i životy svých zákazníků,“ řekl žalobce Richard Wright. Zaman se podle něj choval „nezodpovědně a přezíravě k rizikům“.
Zaman se bránil, že jeho restaurace vedli provozní a sám v budově ani nebyl, když bylo inkriminované jídlo Wilsonovi naservírováno. Přestože před soudem majitel restaurací svoji vinu popíral, porota v Teesside ho odsoudila na šest let za zabití.