V referendu iDNES.cz se pro zákaz kouření v restauracích vyslovilo 63 % z celkového počtu téměř 117 tisíc hlasujících (více zde). Ve vyjádřených názorech překvapivě nerozhodoval ani věk hlasujících, ani to, z jak velkého města byli. Přitom by se dalo předpokládat, že ti z obcí do pěti tisíc obyvatel budou spíš proti zákazu. Politici v debatách totiž často argumentují tím, že zákaz zničí malé vesnické restaurace (čtěte například zde).
Podpora zákazu v čase rostePodle sociologa a analytika společnosti MEDIAN Daniela Prokopa v minulosti všechny provedené průzkumy ukázaly většinovou podporu zákazu kouření v restauracích. V průzkumu společnosti MEDIAN z roku 2007 se pro zákaz vyslovilo celkem 54 procent respondentů. V roce 2011 to bylo už 67 procent. Stejně tak průzkum agentury IPSOS a FSV UK z roku 2013 prokázal, že pro zákaz kouření je 78 procent Čechů. S podobným výsledkem přišla ve stejném roce i agentura STEM/MARK. Z jejich průzkumu vyplývá, že s regulací kouření souhlasí 70 procent občanů. Poněkud odlišné výsledky pak nabízí agentura CVVM. Jejich výzkumu provedený na podzim roku 2015 ukázal, že pro zákaz kouření je 58 procent obyvatel. |
Zajímavý je také fakt, že zákazu fandí i samotní štamgasti. Referendum totiž ukázalo, že ti, kteří do hospody chodí denně, byli pro zákaz častěji než ti, co se v hospodě objeví jen výjimečně. Konkrétně pro zákaz kouření by mezi pravidelnými hosty pivnic bylo 66 procent lidí. Z těch, kteří chodí do restaurací jen zřídka, hlasovalo pro zákaz jen 53 procent.
Ani samotní majitelé restaurací s protikuřáckým zákonem velký problém nemají. Alespoň podle vyjádření těch, které oslovila MF DNES. „Naše restaurace se se zákazem kouření vyrovná úplně v pohodě,“ říká Radek Strašic, spolumajitel pražské restaurace Mlsnej kocour.
„Mně osobně je to vlastně jedno. Jsem nekuřák a vyhledávám nekuřácké prostory. V restauraci máme 40 míst, kde je samostatný vchod, a tam se kouřit může. Vzhledem k tomu, že je kapacita naší nekuřácké restaurace sto míst, je často přeplněná. Další nekuřácký prostor jen přivítáme,“ dodává.
To je také významný posun v uvažování. Před osmi lety byli majitelé restaurací vesměs proti. „Jenže doba se změnila. Lidé víc cestují a vidí, že když zavítají do nějaké restaurace v cizině, že se tam nekouří a jde to,“ říká Boris Šťastný, někdejší poslanec za ODS, který jako první před lety přišel s návrhem omezit kouření v restauracích.
Tehdy však neuspěl. „Ve vládě, potažmo mezi úředníky ve zdravotnictví ale přibylo těch, kteří dbají na zdraví lidí. A na podporu od autorit zpětně slyší i veřejnost,“ vysvětluje si příklon k zákazu kouření Šťastný.
Co na kouření říkají návštěvníci restaurací? Ptali jsme se v červnu:
3. června 2015 |
Přesunou se problémy před hospody?
Výsledky referenda iDNES.cz okomentoval také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Dokazuje to, že ať lobbisté tabákových firem řádili ve Sněmovně jakkoliv, toto je hlas veřejnosti a ti, kdo bojují v parlamentu proti protikuřáckému zákonu, by měli tomuto hlasu naslouchat,“ uvedl.
Na rozdíl od roku 2007, kdy tehdejší spolupracovník prezidenta Václava Klause zpochybnil škodlivost pasivního kouření, dnes už si to v debatě nikdo nedovolí. Česká kardiologická společnost jasně dokázala, že v rodinách, kde je někdo z rodičů kuřák, mají děti o 40 procent větší riziko zánětu středního ucha, o 33 procent vyšší riziko astmatu a dvakrát vyšší riziko rakoviny plic v dospělosti.
Nicméně i přes většinovou společenskou podporu nového zákona uvádí Strašic možný nezamýšlený důsledek této regulace. „Zajímavý je například pohled dnešního hosta, který je zároveň majitelem bytového domu. Pod ním v přízemí vznikla nekuřácká restaurace a již dostal výpověď od dvou nájemníků z domu. Důvodem bylo, že jim v nočních hodinách rušili klid kuřáci, kteří chodili na jedno ven. A to budou mít pak v důsledku zákona všichni,“ prozradil.