Hygienici zjistili, že restaurace porušila hned několik paragrafů potravinářské vyhlášky, neměla ani povolení a podmínky pro závodní typ vyvařování. Bakteriemi salmonelózy byla kontaminovaná velká část kuchyně.
Ačkoli byl průběh epidemie podle hygieniků dost drastický, přiklonili se nakonec k nižší sazbě možných sankcí.
Podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který platí od roku 2000, mohou hygienici pokutovat porušení nařízení až třemi miliony korun. "V tomto případě se ale jednalo o první pochybení provozovatelky, byť docela závažné. Nemělo smysl hnát pokutu do milionů, i tak rozhodně není jen symbolická," uvedla ředitelka Okresní hygienické stanice ve Vsetíně Marta Orolinová.
Kromě peněžité pokuty má restaurace natrvalo zakázán závodní typ stravování.
"Mohou vařit pro své hosty, ale pro vývařovnu je to tady absolutně nevhodné," poznamenala okresní hygienička.
Restaurace Kohútek svůj provoz po několika týdnech obnovila, má ale nového nájemce. Bývalá provozovatelka Eva Blažková se nechtěla k rozhodnutí hygieniků vyjadřovat.
"Ještě mi nic oficiálního nepřišlo. K celé záležitosti bych se ale už nerada vracela, chci to uzavřít," uvedla. Proti rozhodnutí se může odvolat.
Podle ředitelky hygienické stanice se všechny firmy a instituce budou muset připravit na to, že skončila doba, kdy se za porušování hygienických pravidel platily na pokutách pouze tisícové částky.
"S novým zákonem máme konečně v ruce nějaký účinný nástroj. Desetitisícové pokuty neznamenaly pro větší firmy žádný trest a podle toho se pak mohly chovat," dodala Marta Orolinová.