Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vojákům v misích schází český chleba, dostanou pekárnu

  7:21aktualizováno  7:21
Český chleba je svým složením natolik specifický, že ho nelze z jídelníčku vyškrtnout ani u vojáků v zahraničních misích. Vyplývá to ze studie vědců Univerzity obrany v Brně. Armáda proto vyvíjí speciální kontejnerovou pekárnu, která by vojákům kdekoliv na světě zajišťovala přísun pečiva.

Zahraniční mise. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

"Pšenično-žitný chleba nikde jinde ve světě nedostanete a je proto problém, když jsou čeští vojáci v misích třeba půl roku soustavně dotováni toastovým chlebem americké armády," řekl vědecký pracovník Tomáš Béza z Katedry materiálů a služeb Univerzity obrany v Brně.

Vědci a studenti z jeho katedry během dvouletého výzkumu stravování českých vojáků v misích zjistili, že zásobování vojáků pekařskými výrobky je naprosto nevyhovující.

Například v misi KFOR v Kosovu dostávali čeští vojáci čerstvé "české" pečivo vždy po třech týdnech. Po zhruba čtyřech dnech ale pečivo došlo, protože bylo staré. Armádní zásobovači proto řešili další dodávky nákupem u místních kosovských pekařů. Na stůl se tak ale vojákům dostával místní chleba, který je naprosto odlišný.

"S naším chlebem se nesetkáme nikde jinde než v Česku a části jižního Polska, Německa, severního Rakouska a Slovenska," konstatoval Béza.

Zásobování jiným než českým chlebem pak podle něj způsobuje výživové problémy. Studie ukázala, že dlouhodobou konzumací toastového chleba americké výroby mají čeští vojáci málo vlákniny, je totiž vyroben pouze z pšeničné mouky.

Navíc je český chleba natolik charakteristický, že tvoří v Česku až 40 procent objemu stravy denně. Nelze ho proto z jídelníčku jen tak vyškrtnout.

"Chleba se můžete dojíst do sytosti a nepřejí se. Plní i funkci jediné nouzové potraviny, ale nelze ho nahradit ničím jiným," tvrdí Béza.

Nedostatek tradičního chleba pak podle něj u vojáků vyvolává i psycho-sociální potíže. Vojáci budou těžko po pětidenní hlídce v nepřístupném terénu spokojeni, když jim kuchař ke guláši nebo k hrachové kaši podstrčí toastový chleba.

Vědci vyvíjejí novou polní pekárnu
Kvůli zlepšení zásobování českých vojáků v misích pracuje tým z Univerzity obrany na návrhu speciální polní pekárny. Ta by s vojáky putovala do misí a zajišťovala pravidelný přísun pečiva.

"Dříve armáda používala polní pekárny, které ale vyráběly pouze chleba. Moderní pekařské technologie umožňují daleko více," konstatoval Béza. Vybrané firmy by armádě dodávaly stoprocentní směsi pro jednotlivé výrobky, které by voják v polní pekárně jen nechal zpracovat.

Názory, že armáda už nemusí nic takového vymýšlet, protože polní pekárny existují a stačí je jen koupit, Béza odmítá. "Chceme přijít i se speciálními výrobky, které budou mít ochranný charakter, budou obsahovat větší podíl vlákniny nebo nějakou probiotickou kulturu."

Voják na misi třeba v Afghánistánu by se tak podle něj brzy mohl dočkat toho, že si před několikadenní hlídkou v horách vezme do kapsy chleba, který mu vydrží čtrnáct dní a bude stále čerstvý.

"Už žádné suchary a sušenky k paštice, voják může být zásobován kvalitními výrobky," tvrdí Béza.

Kompletní pekárna přijde na 23 milionů
Stejně jako jiné výzkumné týmy se i vědci z Univerzity obrany zatím potýkají s nedostatkem financí. Kompletní pekárna i se skladovými prostory a výdejnou by se totiž vešla do sedmi speciálních kontejnerů a přišla by na zhruba 23 milionů korun.

Experti proto zatím chtějí budovat polní pekárny na klíč pro vybrané mise. "Například na základně Šajkovac v Kosovu výdejnu i sklady mají, takže bychom připravili pouze dva kontejnery, osazené pekařskou technikou," plánuje Béza.

Záměr pro budoucnost je však jasný, s kontingentem českých vojáků odletí na misi i polní pekárna a všechny sušené zásoby pro výrobu pečiva třeba na půl roku. "Výroba vyjde o dost levnější, než nakupovat chleba od americké armády," dodal Béza.

Autor: natoaktual.cz


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Právníci přechytračili soud. Vyhýbali se mu až do promlčení činu

Obžalovaní Karel Hnilica a Lenka Hnilicová na snímku z prosince 2012

Manželský pár advokátů Hnilicových názorně demonstroval, jak je v Česku možné se vyhnout trestu od soudu. Byť jde o...

Ve věku 39 let zemřel veterán Mevald vyznamenaný za službu v Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman a český voják Jaroslav Mevald při slavnostním udílení...

Ve věku 39 let zemřel v pátek náhle český veterán Jaroslav Mevald zraněný v roce 2014 v Afghánistánu. Za hrdinství,...



Babiš: Jsem zklamaný hlavně z Pirátů, předčasné volby jsou nesmysl

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš během rozhovoru pro MF DNES. (8. listopadu 2017)

Až sestavíme vládu, půjdeme jednat s každým a začneme u ODS, říká šéf ANO Andrej Babiš. Osloví všechny strany, přestože...

U požáru motorestu na dálnici D10 zasahovali hasiči i v noci

Motorest Čtyři kameny u dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy na snímku z 19....

Středočeští hasiči v noci na neděli pokračovali v hašení požáru motorestu Čtyři kameny na mladoboleslavské dálnici...

Dopravní podnik testuje gumové bodáky, mají zastavit přebíhače kolejí

Na tramvajové zastávce v Braníku dopravní podnik testuje zábrany v kolejišti...

Pražský dopravní podnik zkouší na jedné z tramvajových zastávek v Braníku gumové zábrany ve tvaru malých bodáků. Mají...

Další z rubriky

Počítače do boje. NATO zařazuje kyberprostor do misí a operací

Cvičení kybernetické bezpečnosti Locked Shields 2017 v Estonsku

Obrana před kybernetickými útoky, ale také schopnost ve světě počítačů udeřit budou nedílnou součástí všech vojenských...

Nedožitých 100 let generála Škarvady připomenou stíhačky nad Porubou

Generál Zdeněk Škarvada  vítá na ostravském letišti britské letce legendární

Průletem dvojice stíhacích letounů JAS-39 Gripen nad hlavní třídou v Ostravě-Porubě si lidé ve středu 8. listopadu...

NATO chce nová velitelství kvůli ruským aktivitám v Arktidě a Evropě

Flotila válečných lodí NATO během cvičení Steadfast Jazz na Baltu

NATO připravuje po letech reformu velitelských struktur. Kvůli ruským aktivitám v Arktidě a v Atlantiku má vzniknout...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.