Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Guláš, nebo nudle? Vietnamci začínají provozovat vesnické hospody

  0:02aktualizováno  0:02
Hospodský výčep má na vesnici v době oběda plno. Okolo stolů sedí štamgasti, kteří popíjejí malého kozla s velkým rumem a debatují o životě a o práci, která na ně čeká. Jenom vrchní do obrázku příliš nezapadá, mluví nedokonalou češtinou a pochází z Vietnamu.

Hostinský Vu Duc Bac v Postupicích na Benešovsku (9. října 2015) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ačkoliv to není plošný fenomén, podobný výjev se na českých vesnicích začíná objevovat. Redakce iDNES.cz našla hned několik klasických hospod v obcích kolem Prahy nebo v jižních Čechách, které provozuje vietnamský majitel.

Hospoda v Postupicích na Benešovsku se v pátek před polednem začala postupně plnit. Vedle místních, kteří přišli poklábosit nad pivem, sem přicházeli dělníci z nedaleké stavby na oběd. Na stolech sice chybí menu s jídlem, ochotný hostinský nabízí hovězí guláš se šesti, řízek s hranolky anebo nudle se zeleninou a masem. S objednávkami odchází do kuchyně, aby vše připravil.

Budova s nápisem Hostinec U Šplíchalů už nějaká léta v Postupicích pamatuje. Podnik pod vietnamským majitelem funguje zhruba dva roky. Hned vedle se nachází večerka s potravinami. Personál obou podniků se vzájemně doplňuje.

„V létě chodí lidí hodně, v zimě je to na nic,“ odpovídá usměvavý výčepní, když se ho ptám, jak se mu s podnikáním v malé obci daří.

Místní do hospody chodí téměř každý den a s majitelem žoviálně klábosí. „Pivo?“ ptá se hospodský s vietnamským přízvukem, jakmile jeho známý vstoupí do dveří. „Velkej rum,“ objednává postarší muž.

Vietnamské hospody pouze s pivem jsou ojedinělé

Další z vesnických hospod, kde točí pivo vietnamský provozovatel, je například v Kadově na Písecku. „Je to výčep spojený s večerkou. Přes sezonu od jara až do podzimu má hospoda hodně zákazníku. V zimě je to horší, protože je málo turistů,“ uvedla starostka obce Vladimíra Tomanová. Vietnamský nonstop je třeba v Českém Brodě.

Podnikatel a předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter nicméně říká, že jsou to zatím jen ojedinělé případy. „Ve Vietnamu je nejoblíbenějším nápojem pivo. Hospody, které by v Česku provozovali Vietnamci a kde by se čepovalo jen pivo, jsou spíš výjimkou,“ konstatuje Winter.

„Spíš je to tak, že na vesnicích po celé republice vznikly vietnamské večerky s potravinami a drogerie. Vietnamci tak zachránili řadu důchodců a maminek, kteří by jinak neměli kde nakupovat. Teď mají finance a chtějí pochopitelně podnikat dál,“ dodává Winter.

Podle něj se lidé z Vietnamu ale stále spíš orientují na restaurace, ve kterých provozují svou národní kuchyni. Opticky to proto dělá dojem, že se všichni dali na restauratérství. Zvlášť v poslední době, kdy závratně stoupla obliba polévky Phó a Češi přišli na chuť vietnamským jídlům.



Hlavní zprávy

Nejčtenější



Další z rubriky

Velká jízda do pekla. Život Terezy, kterou drží v Pákistánu za pašování drog

Tereza H., kterou v Pákistánu zadrželi za pašování drog, s kamarádkou Simonou.

Jednadvacetiletou Terezu H. přivedl divoký styl života až do pákistánské vazby za pašování drog. Se svou kamarádkou...

Ochladí se. Bude opět sněžit, ale v nížinách se sníh neudrží

V Zermattu husté sněžení a nebezpečí lavin uvěznilo 13 tisíc lidí (9. ledna...

Po velmi teplém začátku ledna budou příští čtyři týdny chladnější. Na horách připadne další sníh. V nižších polohách se...

Duely na vlně emocí. Jak budou vypadat diskuse Zemana s Drahošem?

Ve druhém kole prezidentských voleb se utkají Miloš Zeman a Jiří Drahoš.

Finalisté druhého kola prezidentské volby – Miloš Zeman a Jiří Drahoš – se chystají na televizní duely. Současná hlava...

Najdete na iDNES.cz