Největší rozdíl je patrný hned na první pohled. Zatímco vězni v Kynšperku a Horním Slavkově večeří šestkrát nebo sedmkrát týdně teplé jídlo, v nemocnicích už se večer nevaří. Churavým lidem tak musí stačit rohlíky se sýrem nebo salámem.
"Pro mnohé z pacientů je špatné stravování příčinou jejich nemocí. Že by toto byla správná nabídka ozdravného centra?" pozastavil se nad jídelním lístkem známý kuchař a expert na zdravou výživu Roman Uhrin. A vyjmenoval dlouhou řadu prohřešků, které v nemocničních i vězeňských jídelníčcích našel.
"Z jedenadvaceti chodů se v nemocnici ani jednou neobjevily obiloviny v jejich přírodní podobě. Ty by měly být hlavním zdrojem vlákniny."
Kritický je i šéfkuchař Grandhotelu Pupp Jan Pípal. "Když se na jídelní lístky podívám, tak musím říct, že bych byl raději zavřený než nemocný," konstatoval s nadsázkou. "Kdybych měl tu moc, pacientům bych podával nejméně dvakrát týdně teplou večeři," dodal šéfkuchař, kterého zarazilo, že se na jídelníčku v nemocnici pětkrát v týdnu vyskytly různé variace hovězí polévky.
. CO JEDÍ VĚZNIVěznice Kynšperk Pondělí - snídaně: kuřecí maso 125 g, chléb; přesnídávka: paštika 100 g, sýr; oběd: kmínová polévka s vejcem, maďarský perkelt, těstoviny; večeře: krupicová kaše, ovoce |
Pomoci pacientům v nemocnicích by měly i regulační poplatky. Část z nich by totiž měla i zlepšit stravování. "Jde zejména o stravu žen-rodiček v našich porodnicích. Dostanou pestřejší a hodnotnější stravu, než bylo dosud obvyklé," uvedla mluvčí krajské nemocnice Zdeňka Marková.
Vedoucí stravování v Karlovarské krajské nemocnici Květa Vančová tvrdí, že studené večeře jsou nyní v kurzu. "Ani v domácnostech už se nevaří teplé večeře. Lidé na to nejsou zvyklí a spíše volají po lehčí večeři."
. CO JEDÍ NEMOCNÍNemocnice Karlovy Vary Pondělí - snídaně: plátkový sýr (50 g), rama, rohlíky, bílá káva; oběd: gulášová polévka, opečený párek, bramborová kaše, salát; večeře: žervé, rama, chléb |
Kuchař a koordinátor Klubů zdraví Roman Uhrin dává nemocnici za pravdu v tom, že o kvalitě jídla nerozhoduje to, jestli je večeře teplá, nebo studená. V souboji věznice - nemocnice podle něho však nevychází ani jeden ústav dobře.
"Večeře ve věznicích je nadmíru sytá, těžká a energetická. Ani večeře v nemocnici nenabízí ideál - bílý chléb s ramou a sýrem anebo salámem není vhodnou alternativou. A pět porcí syrového ovoce nebo zeleniny týdně je žalostně málo," míní Uhrin.