- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vše je pomíjející. Bývalo, že jsme si nejméně jednou týdně udělali kuře. Časem však po zhlédnutí filmů o chovu kuřat jsme ztratili chuť.
Nevím, kde jste před rokem 1989 žil, ale v ČSSR maso normálně dostupné bylo.
Když už někde musím jíst místo pořádného hovězího kuřecí plátek, vždycky si vzpomenu na kuřátko z Obchodníků s vesmírem. A hned dostanu chuť i na Šumsi, krachli a superku.
Kur domácí je geneticky nejbližším příbuzným dinosaura. Změny klimatu obrovské dinosaury vyhubily, menší slepice přežily.
Různé lidské druhy mají i různé preference. V Evropě žjící prý "indoevropané" preferovali vepřové a divočinu, byli lovci a sběrači. Nomádové zase preferovali ty slepice, ty se lovily poměrně lehko zejména u hloupých rolníků, kteří se zabývali oráním, sázením, ale při sklízení se setkali s početnými nezvanými hosty.
V současnosti převládá na světě muslimská ideologie, ta nepovažuje kuřecí za maso, neboť vzniká z vejce, t.j. jakoby ze semena. "Maso" je v těle savců, t.j. zvířat, která stvořil Allách už živá. Třeba i ryby, plazi, obojživelníci, mušle a škeble nejsou maso, všechno to pochází z vajíček.
Dinosauří nebyli jenom obrovští. Spousty druhů bylo menší, než třeba varan , krokodýl, ...
Mimo jiné,podobné názory má i judaismus.
Nebo: Profesor Redding má vlastní vysvětlení záhadného zmizení vepřů z jídelníčku na Blízkém východě. Viní z toho kuřata. Právě příchod drůbeže by mohl být příčinou úbytku vepřů a posléze jejich rituálního zákazu. Proč? Vepř potřebuje na vytvoření jednoho kilogramu masa 6000 litrů vody, zato kuřeti stačí „pouhých“ 3500 litrů. V prostředí, kde má voda cenu zlata, byl příklon ke kuřatům zcela logický...
Lidstvo podle některých koná zločiny proti přírodě. A kdo za to může? Příroda. Celá příroda je postavená na zabíjení a vybavila nás trávením, u kterého si jen s rostlinami nevystačíme. A vzhledem k množství lidí (tady souhlasím, že lidí je zbytečně moc) si musíme nějak poradit.
A že se jídlem plýtvá? Lidstvo je na tom ještě dobře, v přírodě je plýtvání mnohem větší (někdo by ale mohl namítnout, že je to celé jeden velký koloběh, a tedy něco jako plýtvání neexistuje). Jeden příklad z mnoha - vosa si přiletí, jednou kousne do jablka a kvůli jedinému kousnutí přijde celé jablko vniveč.
Tím ovšem nechci říct, že se musí plýtvat, jsme uvědomělí tvorové a tak můžeme minimalizovat ztráty (a to opravdu děláme, jen to ještě není dokonalé). Jíst ovšem musíme a dokud nebudeme umět vyrábět umělé maso, budeme muset zabíjet zvířata. Za tuhle zvrácenost poděkujte přírodě.
Ta vosa je jeden priklad. Dalsi priklad byl ten medved na Morave, ktery po sobe zanechaval hned nekolik roztrhanych ovci.
To je zajimave. Vypada to jakoby kureci jedl kazdy, kazdy den. Za sebe tak jednou, maximane dvakrat tydne.
Mně to vychází. Poražených kuřat 65,8 mld., to jest ani ne na deset na hlavu. Odečtěme mimina a řekněme, že je to 40 porcí za rok, což je přece akorát, ne?
Čekal bych diskuzi plnou receptů a doporučení které kuřata jsou nejlepší a místo toho tolik skepse. Styďte se a přidávám recept podle Pohlreicha:
Kupte chlazené kuře, ideálně v biokvalitě, o váze zhruba 1,4 kg. Důkladně ho omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a pak zvenku i zevnitř hodně osolte, nejlépe mořskou solí z mlýnku. Okořeňte čerstvě mletým pepřem.
Kuře svažte, aby se maso nevysušovalo. Přidejte máslo, trochu dejte do břišní dutiny, část na kůži. Pak kuře položte do pekáčku – prsíčky dolů a nejlépe na mřížku, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C .
Kuře pravidelně přelévejte šťávou, dobře to jde například s malou naběračkou; výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova.
Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu v troubě zvyšte na 200–220 °C – med při potírání krásně zkaramelizuje. Hotové kuře naporcujte.
Dobrou chuť!
MINIMALISTICKE KURE: Kure rozriznete po delce bricha a uplne zplostete. Polijte sojovou omackou z obou stran a upecte.
Zda se, ze z toho nic moc nebude, ale zkusila jsem to a je to chutne.
Zvířata tak v dospělosti trpí (respektive by trpěla, kdyby se dožívala vyššího věku) celou řadu kosterních defektů a s tím spojených potíží.
Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/veda/kolik-je-na-svete-kurat.A190115_142453_veda_mla
Občas nějaké musí dorůst do dospělosti, kvůli rozmnožování, přece se neklonují. Kohoutek - brojler se zlámanýma nožičkama vyskočí na slepičku-brojlerku, aby měli v KFC co smažit?
kuřata určená k chovu mají jinou stravu
Dají se vůbec někde sehnat jiná vejce, že od slepic v klecích? Hledám vždy v obchodě, ale všude marně.. a vždy, když je jím, tak se mi dělá trochu nevolno při představě, v jakých podmínkách byla vejce vyrobena..
Hledejte čísla 0 (eko zemědělství) a 1 (volný výběh). Mají v Globusu, na rohlíku a ve sklizenu.