"Z pátku na sobotu onemocnělo 18 dospělých a šest dětí průjmy, čtyři pacienti s nejvážnějším průběhem byli odvezeni na infekční oddělení do Kroměříže," řekla v pondělí olomoucká epidemioložka Jana Vlčková. Uvedla, že dosavadní laboratorní testy neprokázaly infekční onemocnění. Podle hygieniků mohli běženci onemocnět proto, že v České republice dostávají stravu zcela odlišnou od té, kterou jedí doma.
Prezident Havel s chotí se chtěl setkat s uprchlíky a zjistit, v jakých podmínkách žijí. "Dozvěděli jsme se, že v hněvotínském táboře je karanténa. Protože nechceme porušovat předpisy, rozhodl se prezident navštívit tábor ve Zbýšově,"tlumočil prezidentovo rozhodnutí jeho mluvčí Ladislav Špaček.
Vedoucí hněvotínské ubytovny ani šéf tamní kuchyně nechtěli o epidemii v táboře mluvit. Kuchař však již dříve přiznal, že si dělá starosti, co muslimským běžencům vařit a jak přijmou českou kuchyni, na niž nejsou zvyklí. "Je předčasné situaci hodnotit, dokud nebudou výsledky laboratorních testů," řekla ředitelka Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalová. Stejně jako hygienici si myslí, že za onemocnění uprchlíků může náhlá změna stravy.
Podle vedoucí infekčního oddělení kroměřížské nemocnice je stav pacientů z Kosova stabilizovaný. "Pokud budou negativní testy, mohou být propuštěni zpět," uvedla lékařka. Také uprchlíci, kteří zůstali na ubytovně, jsou podle hygieniků takřka zdrávi. Kompletní výsledky rozboru vzorků stravy i stolice budou známy nejpozději do konce týdne.
Klienti ostatních humanitárních středisek si podle jejich šéfů na problémy ohledně stravy nestěžují.
Kuchaři si dělají starosti s jídelníčkem
Těžkou hlavu s přípravou jídelníčku mají šéfové kuchyní, které vaří pro stovky muslimských běženců z Kosova ubytovaných v humanitárních střediscích v České republice. Někteří se proto obracejí o radu na kolegy, kteří již mají s vařením pro kosovské Albánce zkušenosti, jiní si vzali na pomoc příručku ministerstva vnitra nebo jim radí sami běženci.
"Od Správy uprchlických zařízení máme příručku o stravovacích návycích kosovských Albánců, náš kuchař je ve spojení s šéfem kuchyně ve Vyšních Lhotách," řekla dnes šéfka humanitárního střediska ve Vidnavě na Jesenicku Eva Ťulpíková. "Před příjezdem běženců jsme si několikrát faxovali s uprchlickým táborem v Kašavě, kde nám dali cenné rady. Teď se už domlouváme přímo s běženci," řekla manželka majitele horské chaty v Karlově na Bruntálsku, kde našla útočiště stovka válečných vyhnanců.
V humanitárních centrech se snaží vyjít běžencům maximálně vstříc a například ve Vidnavě a v Hněvotíně u Olomouce speciálně pro ně dovážejí bílý chléb. "V jídelníčku jsme samozřejmě museli vynechat vepřové maso a naopak vaříme více luštěniny. Sehnal jsem skopové, které budou mít v neděli. Je sice dražší, ale mají ho mít," řekl šéf kuchyně v Hněvotíně Stanislav Holinka.
V Bruntále už zjistili, že běžencům nechutnají české houskové knedlíky a v Karlově si příliš nepochutnali ani na českých polévkách. "Když jsme jim dali knedlík a hovězí pečeni, vůbec jim to nelezlo. Zjistili jsme, že nejedí kynuté knedlíky, tak jsme jim dali místo nich k masu chléb a po jídle se zaprášilo," uvedl šéf střediska v Bruntálu Petr Nesrovnal.