"V prvních dnech jsme ale ještě zpracovávali ovoce z minulé sklizně," uvedl majitel uničovské pálenice Dalibor Horák. Loni se totiž urodilo velmi mnoho jablek. Když lidé na jaře zjistili, že je všechny nestačí sníst, naházeli je ještě v dubnu do beček. "Teď pálíme třešňovici a počítám, že v druhé polovině srpna začnou lidé vozit meruňky," říká Horák.
Třešně se loni mimořádně vydařily a v některých pálenicích dokonce mluvili o stoleté úrodě. "Letos je jich také dost, pálenka už však tak dobře neteče. Celý červen propršel a v třešních je méně cukru," říká Horák.
V pálenici v Mostkovicích na Prostějovsku budou tento týden malovat a dělat drobné úpravy. "Chceme začít dvacátého srpna," říká majitel Lubomír Pán. Stejně jako jinde tady také čekají návštěvu z finančního úřadu. Ta mimo jiné kontroluje, jestli jsou měřicí přístroje zaplombované.
Doby, kdy v pálenicích tekla hlavně slivovice, jsou dávno pryč. Podle odborníků je dobrá pálenka i z meruněk, hrušek a v posledních letech dělají zahrádkáři hodně kvasu z jablek. V pálenicích se už však také zkapalňovaly mirabelky, jeřabiny, maliny, banány. "Lidé dnes pálí kde co, pomalu i brambory," směje se Lubomír Pán.
Skalní příznivci pravé slivovice s potěšením konstatují, že švestky prudké lijáky v minulých dnech přečkaly většinou bez větší úhony. Ministerstvo zemědělství dokonce předpokládá, že jejich úroda bude až o třetinu vyšší než obvykle s výjimkou jižní Moravy, kde jich má být letos naopak málo.
Zájem o pálení je stále velký, ovšem pálenicím už zisky tak nerostou. "Konkurence je velká. Když jsem začínal v devadesátých letech, byly v okrese čtyři pálenice a teď už je jich asi dvacet," říká Dalibor Horák.