Právě v nich totiž každý večer na utajovaných schůzkách jednají šéfové koaličních stran o podobě nové vlády. Tyto neformální schůzky přitom rozhodují o mnohém.
Šéfové stran spolu mají jasnou domluvu: střídají se v roli hostitele. To znamená, že pokaždé vybírá podnik někdo jiný a zároveň platí útratu ze svého. Politici sedí schovaní v salonku, před dveřmi dva bodyguardi.
Nejštědřejší je unionista Němec, jenž potvrzuje pověst člověka, který si umí užívat. Své kolegy zve do pětihvězdičkového hotelu Paříž v centru Prahy, jehož ředitelkou je Němcova přítelkyně Iva Havlová. Šéfa Unie svobody už doprovázela například na filmovém festivalu v Karlových Varech.
Naposledy se předsedové v "jejím" hotelu sešli v pondělí v salonku Petit. Platil samozřejmě Němec, který má jako stálý host klubovou kartu.
"Pan Němec si dal chřestovou polévku, tu má rád. Ostatní měli vepřové panenky na česneku s listovým špenátem a mořský jazyk v bazalkové esenci," prozradila ředitelka Havlová. Chřestová polévka v hotelu Paříž stojí tři sta korun, hlavní jídlo šest set.
Když je hostitelem Kalousek, vláda se sestavuje v restaurantu U Kolowrata na Malé Straně o něco málo levnějším. "Je to můj nejoblíbenější podnik v centru Prahy," vysvětluje volbu Kalousek. "Neoficiálně jednáme v restauracích mimo jiné proto, že je to často jediná příležitost během dne se najíst."
Šéfa lidovců stojí jedna koaliční schůzka kolem dvou tisíc korun: podle personálu si tu politici dávají kávu, víno a k jídlu většinou jen lehčí zeleninové saláty. "Pan Kalousek je gurmán," říká šéf restaurantu U Kolowrata Zdeněk Šaroun, který se s předsedou lidovců dobře zná.
Debaty o sestavování vlády končí obvykle mezi 22. až 23. hodinou. Paradoxně nejvíce šetří premiér a šéf sociální demokracie Stanislav Gross. "Žádné hýření, jsou skromní. Jen minerálka a káva," říká šéf hotelu Hoffmeister Martin Michalík.