Rekonstrukce pivnice se vlekla vinou sporů mezi spolumajiteli. Největším podílníkem je město, které také zorganizovalo přestavbu za třicet milionů korun. Restauraci provozuje Budějovický Budvar.
"Moc se mi líbí interiér. Je modernější než dřív, ale když člověk vejde do dveří, je pořád v Masných krámech," hodnotil poslední vedoucí původní pivnice před přestavbou František Vlček.
V září 2002 odtud odcházel se svou firmou Velfa těžce zklamaný, nyní měl dobrou náladu. Hospodu tehdy zavřel hygienik. "Také jsme plánovali rekonstrukci. Určitě by dřív stála míň," poznamenal Vlček.
. O historii Masných krámů čtete zde |
Rekonstrukce prošla v rekordním čase, hlavní stavební úpravy začaly až v září. Postavila se nová kuchyň a znovu vyštukoval a zařídil interiér včetně podlah.
"Zvítězil zdravý rozum," poznamenal ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, který byl u zahájení od 11 hodin, kdy mohli do útrob vstoupit pozvaní čestní hosté.
Budějovický Budvar chce podle Bočka využít pivnici jako propagaci národního podniku. Kromě toho, že zde povede gastronomii, bude nabízet suvenýry a reklamní předměty.
U pípy, která vydala první litry kroužkovaného ležáku, si ťukali s půllitry ředitelé firem a politici. Pivo si zkoušela točit i náměstkyně primátora Ivana Popelová.
"Pivnice je perfektní, originální, čistá, dobře zařízená," chválil odborník na gastronomii Petr Stupka. Masné krámy mají po úpravě 178 míst pro hosty. Změnila se dodávka piva, k výčepu je přiváděné ze čtyř tanků, na které návštěvníci vidí. S otevřením přivalil dav do pivnice i první turisty.
"O jejich otevření jsem se dověděl před týdnem. Vzal jsem si volno a přijel i s manželkou a švagrem," uvedl jeden z nich, Johann Prügl z rakouského Ulrichsbergu.