Policie případ vyšetřuje pro podezření z ohrožení životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí, rybáři a další odborníci zjišťují případné ekologické škody.
"Škoda zatím nebyla vyčíslena, protože do některých částí zpracovny se vyšetřovatelé ještě nedostali," řekla ČTK přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.
Podle ní únik čpavku nastal kvůli technické závadě na chlazení. "Pravděpodobně se jednalo o vadné těsnění na přírubě chladicího systému, nebo jeho prasklé potrubí," doplnila.
Na místě zasahovalo na 40 hasičů. "Prostor pokropili vodou a vytvořili takzvanou čpavkovou vodu, která odtéká do čistírny odpadních vod. Tmelí také chladicí boxy, aby zamezili dalšímu úniku," popsala dopoledne krajská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.
Koncentrace látky nepřekročila limit
Podle operačního důstojníka hasiči na místě naměřili koncentraci čpavku od sedmi do 13 miligramů na metr krychlový, povolený limit je 14 miligramů na metr krychlový.
Situaci na místě sledovali i zaměstnanci odboru zemědělství přerovské radnice. "Šetření není u konce, do objektu nás hasiči nepustili. K větším škodám na životním prostředí však patrně nedojde. Hasiči pouštěli i vodu do potoka, aby ji zředili a zamezili úhynu ryb," řekla Alena Bartoníková z přerovské radnice.
V podniku hynou čtyři tuny ryb
Sedm lidí muselo opustit okolní domy. Zaměstnanci zpracovny ryb byli shromážděni na obecním úřadě. Obyvatele obce informoval o úniku čpavku místní rozhlas. Vedení obce je vyzvalo, aby uzavřeli okna a nevycházeli ven.
Ve zpracovně byly v době úniku asi čtyři tuny ryb, které teď postupně hynou, uvedla krajská policejní mluvčí.
Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.