Nic netušící studenti a dělníci si jako každé ráno objednali v bistru ve městě Tchang-šan snídani. V koláčcích a rýžových knedlíčcích byl ale jed na krysy. Po několika soustech přepadla strávníky nevolnost, někteří krváceli z úst a uší.
Celkový počet obětí se odhaduje zhruba na sto, oficiální čínská tisková agentura hovoří ovšem "nejméně o třiceti osmi" mrtvých.
Čchen Čeng-pching, který byl zadržen 16. září, podle ČTK řekl, že sezamové koláčky, smažené tyčinky a rýžové knedlíčky v restauraci otrávil, protože konkurentovi záviděl obchodní úspěchy.
Testy ukázaly, že odsouzený Čchen Čeng-pching použil jed, jehož prodej je v Číně zakázán od poloviny 90. let. Látka se ale ilegálně vyrábí a na venkově je snadno dostupná, uvádí ČTK.
Podle deníku Wen Wei Po byl mezi restauratéry nejen konkurenční boj, ale také příbuzenský vztah. Jde údajně o bratrance.
Muž se přiznal, že trávil kvůli konkurenci
Muž se k činu přiznal krátce po svém zadržení. Měl konkurenční podnik a svého soka nenáviděl. V policejní síti uvízl stovky kilometrů daleko od města Tchang-šan, kde se tragédie odehrála. Ujížděl vlakem. Poháněla mě žárlivost a nenávist k mému konkurentovi, řekl policii.
Záhadná otrava začala nabírat jasnější obrysy už v pondělí, kdy experti našli v jídle jed na krysy. Šéfa restaurace zadržely čínské úřady. "Máme už skoro sto obětí," potvrdil mluvčí provinční vlády Zu Kiang. "V nemocnicích je na 500 lidí, dvě stě z nich je v kritickém stavu," dodal mluvčí.
Oběti se rekrutují především ze středoškolských studentů a stavebních dělníků. Všichni jedli sezamové koláčky, smažené tyčinky a rýžové knedlíčky, tedy klasickou tamní snídani. Objednali si je v sobotu 14. září v restauraci s rychlým občerstvením ve východočínském městě Tchang-šan.
Policie restauraci zavřela a vláda vyslala do města tým policistů a zdravotníků, aby případ prošetřili.
Jídlem se v Číně otráví tisíce lidí
Je to největší otrava jídlem v novodobé historii Číny. K menším otravám docházelo i dříve, když některé restuarace místo soli dostupné v obchodech používaly levnější průmyslovou sůl.
Jen v loňském roce se jídlem otrávilo na 146 Číňanů, více než patnácti tisícům lidem způsobilo nevolnost. Nejčastější příčinou je jed na krysy, jiné chemikálie nebo bakterie v potravinách.