iDNES.cz

Tomáš Pluháček on-line

Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru
velikost textu:
vydáno 2.9.2009 14:00
Živí se pitím piva. Tomáš Pluháček se jako vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě stará o kvalitu piva tradiční brněnské značky.
OTÁZKA: Když jsme se před deseti lety přistěhovali do Brna, tak mi Starobrno vůbec nechutnalo. V posledních pár letech si ho ale s chutí dám. Je to tím, že už jsem si na jeho chuť zvyknul, nebo se něco stalo s recepturou nebo výrobní technologií a pivo se nějak změnilo k lepšímu? trenér
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Opravdu během posledních 10 let došlo k výraznému zmodernizování našeho pivovaru. Nejvíce se investovalo do výrobního zařízení na kvašení a dokvašování piva. To příznivě ovlivnilo chuťové vlastnosti piva. Další investice šly do stáčecích linek a zejména do nové varny, Podtrženo a sečteno, na výsledném produktu je to znát a reakce našich konzumentů nám dávají zapravdu. A nesmím zapomenout na náš tým, bez kterého by to samozřejmě nešlo! 2.9.2009 14:05
OTÁZKA: Pane sládek,proč váš výtvor zanechává v ústech divnou pachuť bahna a má silně projímavé účinky? Jedná se o záměr? socna
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Já sám piju naše pivo denně, patří to k mé práci. Každý má individuální chutě, ale jsme pyšní na to, že chuť i kvalita našich piv jsou stabilní a výborné. A jeho vliv na zdraví je při umírněné konzumaci pozitivní :-) 2.9.2009 14:07
OTÁZKA: Co Vás vlastně vedlo k tomu, že jste šel studovat pivovarnictví? Neláká Vás mít svůj vlastní minipivovar? štamgast
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Obrovská náhoda, po střední škole jsem se nedostal na vysokou a při procházce městem jsem narazil na pivovar a šel jsem se zeptat na práci. Rok jsem tam zůstal pracovat jako dělník ve výrobě. Chytlo mě to, tak jsem se přihlásil na vysokou školu se zaměřením na pivovarství. 2.9.2009 14:09
OTÁZKA: Dobrý den, účastním se soutěže Starobrněnské žně a potřeboval bych napovědět kolik piva se za srpen a září uvařilo ve vaší varně? Poradíte mi? Marcel Vostrý
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Neporadím, na takovou informaci je ještě brzy, vždyť je teprve začátek září... Každopádně doufáme, že to bude hodně... 2.9.2009 14:11
OTÁZKA: Chutná vám pivo i od některé z konkurenčních značek? Rozumějte: mimo koncern Heineken. Děkuji kubik
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Ochutnávání i konkurenčních značek je moje povinnost, ale nejvíce preferovanou značkou je pro mě Starobrno Médium 2.9.2009 14:12
OTÁZKA: Dobrý den, pane Pluháčku, jak vypadají každodenní povinnosti vrchního sládka velkého pivovaru? Kolik piva denně vypijete? Nepřepilo se Vám už Starobrno? Iva Lacinová
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Samozřejmě ochutnávat pivo musím, ale vždy je to jen malá sklenička, aby hlava fungovala. Takže pár deci. Spolu s kolegy se účastníme pravidelných degustací, kdy je každá šarže zkontrolována a ochutnána, degustace trvá 30 minut denně.Takže je to jen zlomek denních povinností, další je kontrola provozů, řízení projektů investic,vedení mého týmu, plánování apod. 2.9.2009 14:15
OTÁZKA: Co byste doporučil laikům, jak se dá poznat dobré pivo (nemyslím konkrétní značku)? Jsou pro jeho degustaci nějaká základní pravidla? poetr968
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Důležité je hned na začátku, jak pivo vypadá, jak je natočeno, důležitá je barva a hustá stabilní pěna. Pivo má mírně vonět po chmelu a neměla by tam být žádná cizí vůně, jako např. po ovoci či kvasnicích. Když se napijete, měli byste lehce podržet na jazyku, aby se mohla projevit hořkost. Ta by měla být příjemná, neulpívající. Pivo by mělo osvěžit, tzn. musí mít vyšší říz a vybízet k dalšímu napití. 2.9.2009 14:19
OTÁZKA: Můj přítel má Starobrno za nejlepší pivo na světě. Slyšela jsem, že v sobotu v rámci dne otevřených dveří budete mít i exkurze, myslíte, že se na ně dostaneme? Měl by hroznou radost. Děkuji! Petra Šedivá
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Milá Petro, pozdravujte přítele. Vynasnažíme se uspokojit všechny, kteří budou chtít nahlédnout pod pivovarskou pokličku, naši průvodci se těší a doufáme, že se nám podaří časově sladit prohlídky tak, aby na každého došlo. 2.9.2009 14:20
OTÁZKA: Mám bohužel opačnou zkušenost. Jedenátcka OK, ale co se stalo s desítkou. Hrůza ! fil
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Děkuji za pochvalu jedenáctky Média, samozřejmě je to silnější a plnější pivo, takže by chuťově mělo být výraznější.Nicméně chuť Tradičního je vysoce hodnocená, příkladem může být ocenění piva Tradiční letos na soutěži Zlatá pivní pečeť, kde v konkurenci 30 značek získalo 3.místo. 2.9.2009 14:23
OTÁZKA: Dobrý den, chtěl bych vysvětlit reklamní slogan - Starobrno - nejlepší pivo na celé Moravě - když nejprodávanějším a tím pádem i nejlepším pivem na Moravě je beskydský Radegast... děkuji, přeju hezký den Dj Kimmi
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Kolik lidí, tolik chutí... Ale tento slogan má svůj racionální základ. Během degustačních soutěží v posledních letech Starobrno posbíralo tolik ocenění při laickém i odborném hodnocení, že to dalo podklad k tomuto heslu... 2.9.2009 14:25
OTÁZKA: Co vy osobně radíte k pivu přikusovat? Pepina
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: S chutí našeho piva se snoubí lahodná chuť moravských specialit: já sám si rád dám klobásku, dobré uzené, nebo chuťově výraznější sýr...Ale rád si ho dám jen tak. 2.9.2009 14:27
OTÁZKA: Jak zajišťujete, aby pivo v konkrétním podniku bylo ve srovnatelné kvalitě, jako při opuštění pivovaru? Anonym
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Opravdu je nutné se věnovat pivu i na cestě od pivovaru k zákazníkovi. Zejména v provozovnách (restaurace a pivnice) je nutné sledovat čistotu zařízení na čepování piva včetně sklenic. Důležité také je umět správně natočit pivo. Provádíme pravidelná školení pro provozovatele těchto podniků, sami jezdíme čistit tato zařízení. Organizujeme náhodné návštěvy restaurací, abychom věděli, jak to s kvalitou vypadá tam. Ty restaurace a pivnice, kde se řádně o prodej piva starají dostávají certifikát kvality. 2.9.2009 14:32
OTÁZKA: V které hospodě v Brně je Starobrno nejlepší? pivař
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Restaurací s výborným Starobrnem je v Brně spousta. Nejde vybrat jednu nejlepší. A navíc nechci toto takto hodnotit a zvýhodňovat nějakou z nich. 2.9.2009 14:34
OTÁZKA: Dobrý den, jaké pivo pijete nejradši?? Zuzana
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Starobrno Médium 2.9.2009 14:35
OTÁZKA: Pivo piju, ale nejsem blázen jako mnozí v diskuzi... Proč myslíte že lidé tak bojovně nadávají či naopak hájí zrovna svou značku piva? Eva
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Pivo je u nás národní nápoj, budí emoce, lidé zvyklí na jednu značku nechtějí přecházet jinam. Své značce jsou velmi věrní a pivu rozumí. Jsou ochotni o pivu vášnivě diskutovat a hájit svoje preference někdy i s nasazením. 2.9.2009 14:38
OTÁZKA: Dobrý den V posledních letech se piva Starobrno zlepšila. Přesto mám pocit, že většina piv velkých pivovarů (i některá vaše) dnes dnes chutnají stejně. Ztrácí se osobitost piva a je čím dál obtížnější značky piva chuťově rozpoznat. Jste vy nějakým způsobem ovlivňován vařit pivo, které se bude chutí blížit víc evropskému průměru aby se v zahraničí lépe prodávalo? Bretislav Mikel
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: I přes veškerou modernizaci a nová zařízení se technologie piva Starobrno prakticky nezměnila, stále používáme klasickou dekokční (rmutovou) výrobu piva s použitím žateckého chmelu a kvalitních ječmenů. Technologie umožňují udržovat stabilní kvalitu piva. Každá várka je chuťově identická. Osobitost značky je klíčem k úspěchu. Já jsem zodpovědný za kvalitu a ručím za ni, nikdo mě neovlivňuje, abych vařil průměrná piva. Byli bychom sami proti sobě. 2.9.2009 14:43
OTÁZKA: Dobrý den, můžete mě prosím říct, jak to je s hostanem? Byl jsem teď ve Znojmě a všude ho točí, byť pivovar je zavřený. Je možné vyrábět pivo v Brně a jen proto, že vlastníte práva ke známce Hostan ho jako Hostan prodávat? Jaký je dnes rozníl Mezi Hostanem a Starobrnem? Děkuji Strýc
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Ano, pivovar Hostan byl uzavřen letos v červnu a výroba byla převedena do pivovaru Starobrno.Vedla nás k tomu špatná dostupnost pivovaru v historickém centru Znojma. Leží vedle Rotundy a Znojemského hradu a tato poloha neumožňuje vjezd těžkých vozidel a současně i další rozvoj pivovaru. Hostan je vařen přesně dle původní receptury, chuť je kontrolována hostanskými sládky. I provedené anonymní degustace prokázaly, že konzumenti nerozpoznali rozdíl. 2.9.2009 14:49
OTÁZKA: Taky si myslíte, že značka a chuť Starobrna je ta nejlepší u nás ? Brňák
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: samozřejmě.... 2.9.2009 14:50
OTÁZKA: Platí v případě Starobrna ono okřídlené "Chlast - slast" anebo spíše známé "Lepší studená Němka než brněnské pivo"? Arnold J.Rimmer BDP
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Pod vaše heslo se podepsat nemůžeme :-) Naše společnost razí umírněnou konzumaci alkoholu, pivo si rádi uživáme, ale zodpovědně. K druhé části rčení se nevyjadřujeme... 2.9.2009 14:51
OTÁZKA: Jste celkem fešák, nešel byste se mnou na pivo? Verča Staroholka
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Dobrý den, kdy a kde?:-, ale musí tam mít Starobrno... 2.9.2009 14:53
OTÁZKA: Dobrý den. Chci Vás jen upozornit, že tazatelé Socna a Rimmer jsou provokatéři, vůbec jim neodpovídejte. Starobrno OLÉÉÉ !!! _buran
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Díky za upozornění... 2.9.2009 14:54
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mne, proč se moje oblíbená kvasnicová patnáctka prodává jen v Brně v pivovarské restauraci? Nebo se mýlím? Trávím v Brně jen dva dny v týdnu a do PET lahve mi ji nenatočí... Nováček Josef
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Je to speciální pivo určené pouze pro pivovarskou restauraci. Tam může zákazník ochutnat toto pivo,přímo od zdroje, z ležáckého sklepa.Bohužel je náročné na péči. 2.9.2009 14:57
OTÁZKA: Co všechno má na v pivovaru na starosti sládek? teres
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Už jsme zmiňovali v předchozích otázkách 2.9.2009 15:01
OTÁZKA: Zdá se mi, že počet hospod se Starobrnem v Brně ubývá. Kde dříve tradičně čepovali Starobrno jsou teď jiné značky. Je to jen pocit, nebo můžete uvést čísla ? F2
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Starobrno je stále v Brně nejvýraznější značkou a nemám pocit, že by restaurací se Starobrnem ubývalo. Samozřejmě na trhu je velká konkurence, takže k místním změnám docházet může. 2.9.2009 15:04
OTÁZKA: Dobrý den. v Pivovarské pivnici míváte na čepu Starobrno 15°. Je to pivo , ze kterého použitím HGB(dolitím vody) řežete dvanáctku, jedenáctku a desítku?Nikde jinde se totiž nedá sehnat. Děkuji za odpověď. Marek Divilek, Brno umbob
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Už jsem odpovídal, že toto pivo je jen v pivovarské restauraci, protože se jedná o speciál. Děkujeme za dotazy a těšíme se nashledanou u sklenice vychlazeného Starobrna, nejlépe tuto sobotu u příležitosti Dne otevřených dveří! 2.9.2009 15:07
zpět na osobnost