Tomáš Pluháček on-line - On-line rozhovor - iDNES.cz

Tomáš Pluháček on-line

Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru
velikost textu:
vydáno 2.9.2009 14:00
Živí se pitím piva. Tomáš Pluháček se jako vrchní sládek a manažer pivovaru v jedné osobě stará o kvalitu piva tradiční brněnské značky.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. září 2009 do 14:20

OTÁZKA: Dobrý den V posledních letech se piva Starobrno zlepšila. Přesto mám pocit, že většina piv velkých pivovarů (i některá vaše) dnes dnes chutnají stejně. Ztrácí se osobitost piva a je čím dál obtížnější značky piva chuťově rozpoznat. Jste vy nějakým způsobem ovlivňován vařit pivo, které se bude chutí blížit víc evropskému průměru aby se v zahraničí lépe prodávalo? Bretislav Mikel
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: I přes veškerou modernizaci a nová zařízení se technologie piva Starobrno prakticky nezměnila, stále používáme klasickou dekokční (rmutovou) výrobu piva s použitím žateckého chmelu a kvalitních ječmenů. Technologie umožňují udržovat stabilní kvalitu piva. Každá várka je chuťově identická. Osobitost značky je klíčem k úspěchu. Já jsem zodpovědný za kvalitu a ručím za ni, nikdo mě neovlivňuje, abych vařil průměrná piva. Byli bychom sami proti sobě. 2.9.2009 14:43
OTÁZKA: Dobrý den, můžete mě prosím říct, jak to je s hostanem? Byl jsem teď ve Znojmě a všude ho točí, byť pivovar je zavřený. Je možné vyrábět pivo v Brně a jen proto, že vlastníte práva ke známce Hostan ho jako Hostan prodávat? Jaký je dnes rozníl Mezi Hostanem a Starobrnem? Děkuji Strýc
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Ano, pivovar Hostan byl uzavřen letos v červnu a výroba byla převedena do pivovaru Starobrno.Vedla nás k tomu špatná dostupnost pivovaru v historickém centru Znojma. Leží vedle Rotundy a Znojemského hradu a tato poloha neumožňuje vjezd těžkých vozidel a současně i další rozvoj pivovaru. Hostan je vařen přesně dle původní receptury, chuť je kontrolována hostanskými sládky. I provedené anonymní degustace prokázaly, že konzumenti nerozpoznali rozdíl. 2.9.2009 14:49
OTÁZKA: Taky si myslíte, že značka a chuť Starobrna je ta nejlepší u nás ? Brňák
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: samozřejmě.... 2.9.2009 14:50
OTÁZKA: Platí v případě Starobrna ono okřídlené "Chlast - slast" anebo spíše známé "Lepší studená Němka než brněnské pivo"? Arnold J.Rimmer BDP
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Pod vaše heslo se podepsat nemůžeme :-) Naše společnost razí umírněnou konzumaci alkoholu, pivo si rádi uživáme, ale zodpovědně. K druhé části rčení se nevyjadřujeme... 2.9.2009 14:51
OTÁZKA: Jste celkem fešák, nešel byste se mnou na pivo? Verča Staroholka
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Dobrý den, kdy a kde?:-, ale musí tam mít Starobrno... 2.9.2009 14:53
OTÁZKA: Dobrý den. Chci Vás jen upozornit, že tazatelé Socna a Rimmer jsou provokatéři, vůbec jim neodpovídejte. Starobrno OLÉÉÉ !!! _buran
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Díky za upozornění... 2.9.2009 14:54
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mne, proč se moje oblíbená kvasnicová patnáctka prodává jen v Brně v pivovarské restauraci? Nebo se mýlím? Trávím v Brně jen dva dny v týdnu a do PET lahve mi ji nenatočí... Nováček Josef
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Je to speciální pivo určené pouze pro pivovarskou restauraci. Tam může zákazník ochutnat toto pivo,přímo od zdroje, z ležáckého sklepa.Bohužel je náročné na péči. 2.9.2009 14:57
OTÁZKA: Co všechno má na v pivovaru na starosti sládek? teres
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Už jsme zmiňovali v předchozích otázkách 2.9.2009 15:01
OTÁZKA: Zdá se mi, že počet hospod se Starobrnem v Brně ubývá. Kde dříve tradičně čepovali Starobrno jsou teď jiné značky. Je to jen pocit, nebo můžete uvést čísla ? F2
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Starobrno je stále v Brně nejvýraznější značkou a nemám pocit, že by restaurací se Starobrnem ubývalo. Samozřejmě na trhu je velká konkurence, takže k místním změnám docházet může. 2.9.2009 15:04
OTÁZKA: Dobrý den. v Pivovarské pivnici míváte na čepu Starobrno 15°. Je to pivo , ze kterého použitím HGB(dolitím vody) řežete dvanáctku, jedenáctku a desítku?Nikde jinde se totiž nedá sehnat. Děkuji za odpověď. Marek Divilek, Brno umbob
Tomáš Pluháček, vrchní sládek starobrněnského pivovaru ODPOVĚĎ: Už jsem odpovídal, že toto pivo je jen v pivovarské restauraci, protože se jedná o speciál. Děkujeme za dotazy a těšíme se nashledanou u sklenice vychlazeného Starobrna, nejlépe tuto sobotu u příležitosti Dne otevřených dveří! 2.9.2009 15:07

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.