Nejčastější problémy se objevují v oblasti skladování potravin. Jde hlavně o zmrazování syrového masa, zmražené pečivo, potraviny po datu spotřeby nebo o zásobování pitnou vodou. Voda je v posledních letech problém například v Moravskoslezském kraji.
„Jedná se zejména o kvalitu pitné vody z vlastních zdrojů jako jsou studny, popřípadě studánky a vrty. A to o překročení limitů v mikrobiologických ukazatelích nebo v ukazatelích pach a chuť. Na základě těchto zjištění pak vydáváme zákaz používání takové vody jako pitné a musí se pro tábor zajistit jiný zdroj,“ popisuje Michaela Remešová, vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje.
Od začátku prázdnin byl uzavřený pouze jeden tábor v Ústeckém kraji kvůli závažným pochybením při přípravě jídla. U táborníků se objevily zažívací obtíže jako zvracení a průjem. Zhruba třicet lidí museli zdravotníci ošetřit a několik hodin strávili v nemocnici. Hygienici proto podle Jana Bechyně z ústecké Krajské hygienické stanice nařídili táborovou kuchyni v Žerotíně uzavřít, dokud nedal provozovatel kuchyni opět do pořádku. Nyní už tábor opět funguje.
Provozovatelé táborů se díky zkušenostem zlepšují
Další turnusy v dočasně uzavřených místech mohou pokračovat dál, aniž by o tom vedení tábora muselo informovat rodiče. Stejně jako je tomu například v restauracích, které neprojdou hygienickou kontrolou. Nedostatky napraví a znovu svoje podniky otevřou.
Prozatímní čísla | Počet táborů | Počet dětí | Provedené/plánované kontroly |
---|---|---|---|
PRAHA | 4 | 408 | 4 |
STŘEDOČESKÝ | 174 | 17 976 | cca 140 |
JIHOČESKÝ | 250 | 36 500 | 52/cca 110 |
PLZEŇSKÝ | 63/cca 130 | ||
KARLOVARSKÝ | 40 | 16/cca 60 | |
ÚSTECKÝ | 50 | 5 584 | cca 40 |
LIBERECKÝ | 155 | 30/cca 130 | |
KRÁLOVÉHRADECKÝ | 198 | 16 532 | 43 |
PARDUBICKÝ | 148 | 14 785 | 16/cca 50 |
VYSOČINA | 371 | 38/ cca 120 | |
JIHOMORAVSKÝ | 154 | 20/ cca 125 | |
OLOMOUCKÝ | 123 | 10 500 | 30 |
MORAVSKOSLEZSKÝ | 183 | 34/ cca 100 | |
ZLÍNSKÝ | 130 | 10 100 | 21/ cca 70 |
Po problémech se stravováním a vodou následuje hygiena a ubytování. Všech 14 krajských hygienických stanic se shoduje na tom, že jde převážně o malé množství záchodů, výtokových kohoutků u umývacích žlabů nebo o kvalitu matrací. Spousta provozovatelů se ale postupně během pravidelného pořádání táborů učí.
„Zatím jsme v žádném z kontrolovaných táborů nezjistili hygienické závady, v některých případech jsme naopak viděli zlepšení úrovně vybavení táborů v porovnání s minulým rokem. Pokud nějaké drobné závady najdeme, jsou většinou odstraněné neprodleně ještě v době kontroly,“ potvrzuje například Michaela Zajíčková z karlovarské hygienické stanice.
Stejně tak je tomu u ostatních hygienických stanic. U drobnějších pochybení, která se týkají například administrativy, mohou tábory pokračovat a chybu napravit. Nejvíce práce mají hygienici v Jihočeském kraji, kde je zatím nahlášených celkem 250 táborů pro více jak 36 tisíc dětí.