Barnard ve své nejnovější knize Skryté důvody touhy po jídle a sedm kroků, jak ji překonat vysvětluje, proč se lidé stávají závislými na potravinách jako je sýr, maso, cukr či stará známá čokoláda.
Důvod, proč mají mnozí z nás pocit, že se neobejdou bez své denní dávky určité potraviny, je biochemický, říká Barnard.
"Například sýr obsahuje vysoké množství kaseinu - proteinu, který se při trávení rozkládá a vytváří opiátové směsi podobné morfinu, nazývané kazomorfiny," vysvětluje lékař.
"Domnívám se, že tyto opiáty jsou zodpovědné za pouto, které vzniká mezi matkou a dítětem během kojení. Není tedy překvapením, že mnozí z nás se cítí doslova bytostně spjatí s chladničkou," dodává lékař s úsměvem.
Barnard je přesvědčen, že jeho výzkum může pomoci obézním lidem, kteří za svůj stav viní restaurace s rychlým občerstvením. Kdyby na takové zařízení podali žalobu, Barnadova zjištění potvrzují, že jsou v právu. Jídlo je skutečně návykové, stejně jako tabák či alkohol, uzavírá slovenský deník.