Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Švýcaři vyvinuli čokoládu, která v teple netaje

  9:52aktualizováno  9:52
Největší výrobce čokolády na světě, švýcarský Barry Callebaut, vytvořil čokoládu, která se v teple nerozpouští. Je to revoluční způsob, který čokoládě otevírá cesty do horkých částí světa.

Nová čokoláda vydrží až do 55 stupňů Celsia, je křupavá a dietnější. | foto: Profimedia.cz

Firma, která vyváží čokoládu výrobcům do celého světa i do Česka cukrářům, restauratérům a čokoládovnám, si už zaregistrovala tajný výrobní postup i jméno: Volcano. Teď recept dolaďuje.

"Nerozpustná" čokoláda Volcano má méně kakaového másla a kalorií, ale odolá teplotám až do 55 stupňů Celsia, píše agentura AFP. Nejde o totální převrat. Tuto čokoládu už znají švýcarští a američtí vojáci, ale zatím se ji nedařilo vyrábět průmyslově.

Agentuře to popsal šéf inovací Hans Vriens. Říká, že tato čokoláda je křupavá a rozpouští se až ve slinách. Jestli se dostane k Čechům, není jisté. V létě by to asi ocenili.

"Ještě nevíme, kde se bude čokoláda Volcano prodávat, teprve ji nabízíme světovým výrobcům čokolády. Zhruba dva roky potrvá, než se objeví v regálech," odpověděla včera pro MF DNES Rahel Lehmannová, mluvčí Barry Callebaut.

Zvedne to tržby v tropech

Švýcarský výrobce by s novinkou rád zvedl tržby v Číně, Indii, Jižní Africe, Latinské Americe a na jihu USA. Pověstná čokoláda dobývala zatím spíše chladnější trhy.

Firma rozjíždí další novinky. Její výzkumníci vyvíjejí šťastnou sladkost, která zbaví depresí. Kakao obsahuje spouštěč pocitu štěstí - fenyletylamin. Cukrovinka by ho měla rozvinout. Další výzkum se točí kolem molekuly teobrominu, která má povzbuzující účinek jako kofein.

Kakaové boby dle různých studií obsahují na 230 blahodárných látek. Pozor si však každý musí dát na to, kolik jeho čokoláda z obchodu obsahuje kakaa a kolik tuku a cukru.

Ani konkurenční Nestlé, které patří český Orion, nespí. V září otevře první výzkumné centrum luxusních čokolád.

Malým výrobcům novinky nevoní. Podle nich se nejlepší čokoláda dostane jen přírodními postupy a ty jsou známé. Podle Rogera Rohra, majitele ženevských čokoládoven Chocolats Rohr, nerozpustná čokoláda už není přirozená a kazí tradici.



Hlavní zprávy

Nejčtenější



Další z rubriky

V Pákistánu zadrželi komplice Češky, která převážela heroin

Pakistánská policie zveřejnila fotografii mladé Češky, která se na letišti v...

Pákistánské úřady zadržely komplice Češky Terezy H., u které celníci na letišti v Láhauru našli devět kilogramů...

Senát USA neschválil rozpočet vlády, která teď nemá peníze na provoz

Kapitol, sídlo amerického Kongresu (8. listopadu 2016)

Americký Senát se nedokázal včas dohodnout na dočasném rozpočtu pro federální vládu Spojených států, která tak nyní...

V Turecku narazil autobus do stromu u dálnice, zemřelo jedenáct lidí

Jedenáct lidí přišlo o život a dalších 46 bylo zraněno při nehodě autobusu,...

Jedenáct lidí přišlo o život a dalších 46 bylo zraněno při nehodě autobusu, která se stala v noci na sobotu na dálnici...

Odvážné maminky ukazují poporodní bříška
Odvážné maminky ukazují poporodní bříška

Těhotenství je krásné období, během kterého se největší změny odehrávají uvnitř ženského těla. Rostoucí bříško, nově získaná kila, napnutá kůže - i tyhle proměny k němu ale patří.

Najdete na iDNES.cz