„Švédské masové kuličky vznikly na základě receptu, který král Karel XII. na začátku 18. století přivezl domů z Turecka. Držme se faktů!“ objevilo se tuto sobotu na twitterovém účtu Sweden.se.
Podle listu The New York Times není zřejmé, proč se švédské úřady rozhodly pravdu zveřejnit právě nyní. Jisté však je, že tím vyvolaly nečekaně silnou reakci. „Celý život jsem žil ve lži,“ lamentoval jeden ze švédských uživatelů Twitteru.
Naopak Turci se radují. Někteří už Švédy vyzvali, aby pochoutce začali říkat jako oni, tedy „kofte“. Turecká média přinesla informaci o „švédském přiznání“ a spekulují, že Karel XII. z osmanského exilu přivezl do Skandinávie i jiné turecké produkty, například kávová zrna či sarmu, čili zelné listy nadívané mletým masem.
List The New York Times poznamenává, že v Turecku si kofte můžete dát v každé restauraci a bistru. I tak si ale příslušníci hrdého národa od Bosporu o víkendech chodí pochutnat do IKEA, kde porce osmi masových koulí s hranolky a zeleninou vyjde v přepočtu na 35 korun.
Turecké a švédské masové koule se trochu liší. Ty první se připravují z mletého hovězího, jehněčího, cibule, vajec, chlebových kůrek a petržele. Ve švédských koulích může být vepřové a občas se podávají s omáčkou.