Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Staré maso poznáte, říká znalec

  1:00aktualizováno  1:00
Švindlováním získají nepoctiví obchodníci maximálně den navíc, kdy mohou prošlé maso dál prodávat. "Přebalovat maso či ho chemicky vylepšovat je hodně pracné, ale i neefektivní," říká Vladimír Pažout z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně.
Maso

Maso - Maso - ikustrační foto | foto: Profimedia.cz

"Stejně řezník získá maximálně den a půl navíc, než se výrobek začne rychle a viditelně kazit," vysvětluje. 

Může zákazník poznat v hypermarketu závadné maso?
Stárnoucí maso tmavne a uvolňuje se z něj šťáva. To zákazník pozná, i pokud je zabalené. U masa na pultě si může všimnout i zápachu.

Když se uvolní šťáva, je to tedy první znak, že není něco v pořádku?
Nemělo by se jí tam objevit moc, i když obchodníci chytře používají podložku, která část šťávy nasaje. Nešetrnou manipulací šťávy přibývá.

Koupání masa v octě a jiné triky, jak vzbudit dojem, že je prošlé maso čerstvé, jsou účinné?
Kazící se maso je výrazně alkalické, takže octem se povrch masa neutralizuje a amoniak, který už by byl jinak cítit, nezapáchá tak výrazně. Ale maso se tak "vylepší" jen na povrchu. Jinak to nic neřeší. Je to jen kosmetická úprava - nešvar, který se kdysi u nás používal, když neexistovalo dobré chladicí zařízení.

Existují i jiné triky?
Řezníci používají i hypermangan, který zapříčiní, že maso zčervená a vypadá zase svěží. Všechny popsané úpravy se týkají masa. U salámů či párků jsou zásahy ojedinělé.

Mají podobné problémy obchodní řetězce i v zahraničí?
Myslím, že na Západě už si podobné úpravy potravin nikdo nedovolí. I u nás se to dělo podle mě proto, že ředitelé obchodních řetězců sídlí daleko v zahraničí. Němci nebo Rakušané nejsou u kontroly přítomni, i když by tam být měli. Zastupují je tady podřízení, což zase nejsou statutární zástupci firmy.

Jaká nemoc hrozí člověku, který sní závadné maso?
To opravdu zkažené maso asi nikdo dobrovolně nesní, to už každý strávník pozná na pohled i podle zápachu. Ale i u méně zasaženého masa hrozí hlavně bakteriální infekce, třeba salmonela.

Myslíte, že po aféře v Aholdu a Meinlu si čeští obchodníci dají pozor?
Řekl bych, že se poučí. Záleží na tom, jestli na ně státní úřady vyvinou dostatečný tlak. Byla to trochu naše specifická česká záležitost.

Na co si dát pozor při nákupu masa

• Marinované maso - nejvíc riskujete, pikantní marináda překryje zápach starého masa a zároveň ho i obarví
• Mleté maso - do něj se přidává nabarvená voda, aby získalo barvu a nebylo cítit
• Grilovaná kuřata - i tady je riziko, že nebudou čerstvá
• Porcované maso - rozeznat kvalitu je u výrobků prodávaných už naporcovaných na tácky a přebalených fólií obtížné. K rozpoznání pomůže, že stárnoucí maso tmavne a vylučuje více šťávy. Podložky ji ale nasávají, takže to není moc vidět.
Autoři:


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Byt za 960 Kč si pronajímala šéfka úřadu. Cena odpovídá kvalitě, tvrdí

Jitka Sosnovcová, ředitelka Státního zdravotního ústavu

Nejvyšší kontrolní úřad v pondělí upozornil, že Státní zdravotní ústav pronajímal své byty v Praze extrémně levně. A...

Hamáček vede ČSSD, která považuje za zásadní problém obviněného ve vládě

Novým předsedou ČSSD se stal Jan Hamáček, delegáti ho do čela strany zvolili na...

Novým předsedou ČSSD je dosavadní místopředseda Jan Hamáček, který je ochoten jednat o vládě s ANO. Schválit ji musí...

Táta nemluví, nevidí, nechodí. Po útoku nožem je muž odkázaný na druhé

Jana Petružálková se synem (20. února 2018)

Jedna rána nožem navždy poznamenala život mladého muže a fatálně zasáhla i do osudu jeho rodiny. Místo toho, aby s...

Okamura vyhrál spor s úřady o tubusový dům. Bagry se už zakously do Břevnova

Model tubusů, který ukazuje, jak by mohl dům Tomia Okamury vypadat.

Předseda SPD Tomio Okamura si na pražském Břevnově staví netradiční bydlení. Bude žít ve více než desítce válcových...

Letušky ohlásily poruchu, pasažéři začali pít a chystali se na smrt

Ilustrační foto.

Pokud někdy vznikne film Svéráz národní letecké dopravy, mohla by tato historka být jednou z jeho nejlepších scén. Když...

Další z rubriky

Obří požár mrazíren, hokejový smutek a milost těsně před popravou

Požár mrazíren v Mochově u dálnice D11. (23.2.2018)

Sledujte Zprávy iDNES.tv. Přineseme podrobnosti o obřím požáru mochovských mrazíren, uvidíte první reakci poražených...

Lež a neotravuj! V léčebnách seniorů dochází k nelidskému zacházení

(Ilustrační snímek)

MF DNES zdokumentovala případy, kdy léčebny dlouhodobě nemocných udělaly z pacientů bezmocné lidi. Vyplatí se jim to,...

Lidé přidali na stavbu kaple v Podhradí statisíce. Čekají na ni 30 let

V Podhradí staví roubenou kapličku. Místní o ni usilovali třicet let.

Dlouhých třicet let bojovali obyvatelé Podhradí na Luhačovicku za to, aby v jejich malé obci postavili kapli. V okolí...

Najdete na iDNES.cz