Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš při jmenování nového kabinetu na Pražském...

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš při jmenování nového kabinetu na Pražském hradě. (29. ledna 2014) | foto: Dan Materna, MAFRA

Konec reformy penzí i poplatků, potvrzuje návrh programového prohlášení

• 632
Vláda má připravený návrh programového prohlášení, s nímž požádá poslance o důvěru. Důchodci v Česku mohou počítat s tím, že penze od příštího roku porostou o celou inflaci jako dříve. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL potvrzuje, že skončí důchodová reforma s vyváděním části sociálních odvodů do penzijních fondů, kterou prosadila vláda Petra Nečase.

Vyplývá to z šestnáctistránkového dokumentu, který zahrnuje programové priority ministrů a který bude součástí programového prohlášení vlády.

V oblasti zdravotnictví vláda potvrzuje plán na rušení poplatků u lékaře a za recept, zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky, aniž je v dokumentu řečena přesná výše sazby.

"Stát prioritně zlepší vlastní fungování a spolu s uvedením zákona o státní službě do praxe i služby pro občany, bude si vážit daňových poplatníků a zabrání plýtvání při rozdělování peněz z jejich daní," píše se v dokumentu.

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce po celé funkční období dodržovat kritéria pro přijetí eura, deficit veřejných financí by tak neměl překročit tři procenta HDP. Vláda slibuje, že zlepší výběr daní a zvýší zdanění hazardu.

DOKUMENT: Návrh programového prohlášení vlády

"Důsledné zapojení všech státních institucí do státní pokladny umožní aktivní, efektivní a transparentní řízení výdajů na centrální úrovni. Veškerá data ze státní pokladny zpřístupníme veřejnosti," píše s dokumentu. Ministerstvo financí chce centralizovat nákupy zboží a služeb nebo rozšířit působnost NKÚ.

Sobotka předal v pondělí návrh programových priorit jednotlivých ministrů, které spolu s koaliční smlouvou budou tvořit programové prohlášení vlády, šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi a předsedovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. "Na mě je to dost obecné,“ hodnotí šestnáctistránkový dokument Bělobrádek.

"Programové prohlášení vlády bude mnohem delší. Zahrne i celou koaliční smlouvu, která má okolo čtyřiceti stran. Text ještě může doznat drobných změn," řekl iDNES.cz předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přes víkend text připravili experti vládních stran, v úterý ho ministři projednají s odbory a zástupci zaměstnavatelů v tripartitě a vláda návrh projedná ve středu na mimořádném večerním zasedání. S textem pak vláda předstoupí 18. února před Sněmovnu. Před hlasováním vystoupí i prezident Miloš Zeman, jehož také premiér dopisem pozval na některé z příštích jednání vlády.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel