"Před dvěma roky to bylo jen třiapadesát nemocných," upozornila Jana Prattingerová z liberecké Krajské hygienické stanice. "Epidemie to však zatím není."
Vysvětlení, proč nákaza v letních měsících rok od roku stoupá, však hygienici nemají. "Nelze to jednoznačně říci, čím to je, i když známe zdroje nákazy," uvedla Prattingerová.
Lidé se například nakazí, když snědí syrová či nedovařená vajíčka. "Někdy se do zákusků přidávají krémy, do kterých se dávají tepelně nezpracovaná vajíčka," potvrdila epidemioložka.
Dalším pokrmem, která může strávníky ohrozit, je špatně grilované maso. "Rovněž úpravu některých druhů masa v mikrovlnné troubě považujeme za rizikovou, třeba při přípravě masa s kostí se může stát, že nebude v některých místech dokonale tepelně upravené," vysvětlila Prattingerová.
Nebezpečné je dřevěné prkénko
Někteří lidé zbytečně onemocní jenom proto, že v kuchyni při přípravě pokrmů používají dřevěné prkénko.
"Není dobré, pokud se na něm krájí maso a pak hned třeba zelenina do salátu," upozornila hygienička. "Udržuje se špatně v čistotě, je lepší používat při vaření skleněné podložky, jsou vhodnější."
Přísné normy
Restaurace jsou povinny dodržovat náročné hygienické podmínky. "Plocha, kde zpracováváme maso nebo třeba vajíčka, je samozřejmě oddělená od ostatní části provozu," potvrdil Aleš Křeček z liberecké restaurace Domov.
"Pokud dostaneme od dodavatele maso, tak ho musíme nejprve upravit a zachladit, a dokud není tepelně upravené, mohlo by být zdrojem bakterií. Výdej masa a jeho příprava od sebe musí být přísně oddělena," dodal.
Podle Prattingerové se na Liberecku zatím nevyskytla žádná jídelna, dětský tábor či restaurace, kde by po požití jídla onemocnělo více lidí najednou.
Obavy z tohoto nepříjemného onemocnění měl i Jaroslav Krtička z Liberce. "Před několika dny se mi udělalo zle, měl jsem zažívací potíže," přiznal Krtička. "Čekala mne dovolená, bál jsem se, aby to nebyla salmonelóza. Naštěstí se ukázalo, že šlo o virózu."
K nejčastějším příznakům salmonelózy patří pocit na zvracení či zvracení, bolesti a křeče břicha. "A také průjem a vysoká teplota," připomněla Prattingerová.
Největší komplikací je postupné odvodnění organismu. "Některé případy mohou skončit i tragicky, pokud selžou ledviny," upozornila Prattingerová.