Je čtvrtek a ve stínu je 30. Když ale vejdete do velkého mrazáku v pražských Modřanech, prožijete naráz pokles teploty o 40 stupňů Celsia. "Je tu minus 10. To je optimální teplota pro uchovávání ledových kvádrů a odlitých soch," vysvětluje Báša.
Po 10 minutách člověku začnou tuhnout klouby a napadá ho, že léto není zase tak špatné. "Stačí vlézt několikrát dovnitř a ven a na angínu je zaděláno," varuje Báša. Jeho samotného ale zatím angíny příliš nepotrápily.
V centru metropole patří Bášovi už léta dvě restaurace. Právě kvůli nim přišel nejprve na nápad provozovat čokoládové fontány, před třemi lety k nim přidal i ledové sochy. "Hledal jsem něco originálního. Co zaujme, ozvláštní. Ledové sochy mají wow-efekt, to překvapení."
cena leduCeny se pohybují od 500 do 4 000 korun. Socha ale může stát i desetitisíce. To v případě, že ji sochař vyrábí z většího množství ledových bloků. Například ledový bar stojí 30 tisíc korun. |
Voda stačí kohoutková. Při výrobě se ale do ní mimo jiné musí přidávat chemikálie. To aby byl led hladký a bez bublin. Chemie podle Báši nevadí, protože sochy nejsou určené ke konzumaci. Jak dodává s nadsázkou jejich tvůrce, lidé je na večírcích spíše osahávají než lížou.
Kromě bublin může led znehodnotit teplotní šok, protože při něm uvnitř led pukne. "Pokud v místnosti, kde se socha vyrábí, není určitá teplota, vznikne při výrobě sochy termální šok. Paradoxně vysoká teplota nevadí, nesmí být moc nízká."
Má-li socha vzniknout, musí zákazník vědět, zda ji chce odlít nebo vysochat. Odlitky Báša dělá i do zásoby a skladuje je v mrazáku.
Na individuální sochání si zve majitel firmy sochaře, kteří s ledem umějí pracovat. Sochy vyrábějí z ledových kvádrů, které mrznou čtyři dny. "Pokud má být socha větší, kvádry se vodou spojí. Sochař pak na nich pracuje i několik hodin v mrazáku," uvedl Báša.
Třicítky netřicítky, při opracovávání ledu musí sochař do péřové bundy, kulicha, šály i rukavic. "Ty jsou absolutně nezbytné. Největší problém jsou ale nohy, které při práci zebou nejvíc," řekl sochař Jan Fedorčák. Do mrazáku se vybavuje oblečením stejně, jako kdyby jel na lyže.
Sochání ledu bere jako koníčka. "Je to úplně jiný materiál. Jako kdybych pracoval s měkkým sklem. Chová se jinak, štípe se jinak. Nemůžete do něj například bušit dlátem, jinak by led praskl," popsal Fedorčák.
Jednou z nejnáročnější prací byla například dvoumetrová kytara, kterou Báša dodával při otevření pražského klubu Hard Rock Café. "Sochaly se na ní i ty nejjemnější detaily. Převoz byl trochu náročný, protože led se může zlomit. Na druhou stranu ho lze pak vodou znovu spojit," dodal Báša.
Jedna z náročnějších prací z ledu: dvoumetrová kytara, která zpestřila otvírání pražského klubu. foto: archiv Magic Fountains
Kytara nakonec cestu vydržela. Podle Bášy sochy cestují obyčejnou dodávkou. Před teplem je chrání pěnová izolace a vrstvy folie. Sochu dokáže firma převézt přes celou republiku. Na samotné párty pak vydrží několik hodin. Její zbytky se zlikvidují ve dřezu nebo dotaje na trávníku.
Ne vždy je ale teplo pro led nežádoucí. Například při výrobě ledového baru se používá i žehlička. "Kvádry na sebe sednou tak, že je mezi nimi schod, pak ho zažehlíme. To máte pocit, že žehlička může i puknout," popsal Báša. Kromě žehličky se při opracovávání ledu používá třeba motorová pila, dláta ostrá jako břitva nebo kutilské frézy.
Podle Bášy si v Česku ledové sochy žádají na večírky hlavně pražské firmy. "Chtějí vyniknout a mít něco originálního," vysvětlil. Na druhou stranu si ledovou fontánu užil na svatbě třeba i Leoš Mareš. "Přitom svatby u nás ledové sochy příliš nezdobí. Češi si na ně zatím nezvykli a jen ledovými sochami se uživit zatím opravdu nedá."
pomíjivá krásaVýrobci jsou z ledu schopní vytvarovat v podstatě cokoliv. Do ledu zapouštějí i různé předměty. Jedinou podmínkou je, aby nebarvily. Ve vodě totiž leží několik dnů, teprve poté z něj vznikne socha, kvádr nebo jehlan. Kvádry nejsou žádné drobečky. Jeden o rozměru 100 x 50 x 25 centimetrů váží 120 kilogramů. Váha soch se pohybuje běžně kolem 50 kilogramů. Při jejich vyzvedávání z chladicího zařízení, kde mrzne voda ve formách, se proto používá malý jeřáb. Výrobu by mohl ohrozit výpadek elektřiny. "Zažil jsem ho jednou a naštěstí jen na čtyři hodiny. Led to přečkal díky izolaci jeho i mrazáku bez újmy," říká majitel firmy Magic Fountains Robert Báša. Sochy se aranžují většinou půl hodiny před začátkem akce. Při pokojové teplotě vydrží několik hodin. Například ledová labuť zdobí večírek zhruba šest hodin. "První dvě hodiny má zcela nezměněnou podobu, potom začnou odtávat detaily," dodává Báša. |