Závodilo devět tříčlenných týmů kuchařek z brněnských základních škol.
"Ten plátek citronu je jen na ozdobu, příště doporučuji dát osminku, aby se dala vymáčknout," komentoval jedno z předložených jídel šéf hodnotící komise Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Porota ochutnává první tři soutěžní jídla. Oceňuje třeba originální jáhlovou polévku nebo špíz z ryby pangasius s anglickou slaninou. V kuchyni se zatím střídají další tři týmy a chystají vlastní pokrmy, aby je stihly v časovém limitu. Je na nich znát, že jsou nervózní.
"Jsou to nervy. To víte, bylo by pěkné, kdybychom vyhrály," přitakává jedna z kuchařek a hledá škrabku na brambory. Její kolegyně mezitím skládá na pekáč kuřecí prsíčka. Porotu v druhém kole zaujme rumfurdská polévka a filé pangasius nasladko.
"Netrénovaly jsme, protože tohle jídlo vaříme často, ale piškotovou roládu jsme si zkusily, je hrozně křehká," přiznává Anna Bobčíková ze základní školy v Nádvorní ulici.
"Dnes už není problém vařit zdravě"
Porota, ve které zasedli i zástupci dětí, ochutnávala polévku, hlavní chod a moučník – od každého týmu. Podle pravidel to byla jídla, která jsou u dětí ve škole nejoblíbenější. Hodnotila se nejen chuť, ale třeba i to, jak je jídlo zdravé a výživné.
Nakonec vyhrála plněná rajčata, která připravily kuchařky ze ZŠ Masarova. Důležitou podmínkou však byla také cena: jeden oběd nesměl přesáhnout 35 korun. Kuchařky však tvrdily, že nemají problém skloubit cenu s originalitou.
"Děti u nás mají denně jogurt, běžné jsou i saláty. Dnes už není problém vařit zdravě," podotkla Anna Bobčíková.
Její slova potvrzuje i nedávný test MF DNES, ve kterém zvláštní porota hodnotila jídelny po celém Česku. Byly to klasické "přepadovky", přesto většina kantýn nad očekávání uspěla – obědy měly dobrou chuť a nebyly ani nezdravé.
Odborníci na výživu známkovali jídla jako ve škole – většina jídelen dostala jedničku, bylo několik dvojek a jen čtyři trojky. Kvalitu školních kantýn si pochvaluje i dětská obezitoložka Alexandra Moravcová z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.
"Jídelny určitě nejsou tím, z čeho děti tloustnou. Obědy se tam velmi zlepšují, děti si mohou vybírat z více jídel i salátů. Špatné návyky jsou spíš v rodinách," podotýká Moravcová.
Salmonela nehrozí
MF DNES nedávno upozornila na jiný problém – na chodbách řady škol stojí automaty se sladkostmi a sladkými limonádami. Rodiče, kteří si chtějí ušetřit starosti s přípravou svačiny, dávají školákům peníze na sladké tyčinky. Ty už na tloušťku jsou. Děti si jimi navíc často zaplácnou žaludek a pak už nesní zdravý oběd v jídelně. - čtěte Děti tloustnou, školy jim stále nabízejí sladkosti a bagety
Správný oběd školáka by měl obsahovat asi třetinu energie, kterou má dítě přijmout za celý den. "Jídlo by mělo mít dostatek základních živin a dítě po něm nesmí mít hlad, aby pak doma nesnědlo, na co přijde," připomíná nutriční terapeutka Dana Růžičková z Poradenského centra Výživa dětí.
Ve školních jídelnách se žáci nemusí nijak zvlášť bát salmonely či jiných škodlivých bakterií.
"Jsou tam velmi přísné podmínky pro skladování i přípravu pokrmů," řekl včera ČTK hlavní český hygienik Michael Vít. Předpisy, které pro školní stravování platí v Evropské unii, jsou podle Víta v českých jídelnách "naprosto ctěny".