Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Restaurace mají potíže s hygienou

  0:01aktualizováno  0:01
Z českých restaurací, hospod, a bufetů se nedaří vymést špínu. S nepořádkem nic nesvedly ani přísné hygienické normy, které platí od začátku července. Poslední kontroly totiž ukazují, že v řadě podniků se pořád vaří ve špinavých kuchyních a že se potraviny skladují v nevyhovujících podmínkách.

Například na Ostravsku splňuje požadavky na hygienu pouze každá třetí restaurace nebo bufet. Pokuty za porušování předpisů však kontroloři ukládají i v ostatních regionech.

Ve stáncích nejčastěji trestají vystavování potravin na slunci nebo nedostatečné hygienické zázemí bez teplé vody. V kamenných restauracích však situace není o moc lepší. Ty jsou sice lépe vybavené, ale například v Ostravě odhalili hygienici v kuchyni umyvadlo zarovnané různými věcmi.

Manželský pár, který si zašel na večeři do restaurace v centru Kladna, zase objevil v podávaném salátu úlomky zeleného plastu. Do problémů se může dostat i ten, kdo by se chtěl spolehnout na plněné bagety balené do celofánu.

Aktuální test MF DNES odhalil, že ze čtrnácti vzorků bylo pouze pět bez bakterií. Přes všechna rizika však zatím hygienici letos v létě neregistrují žádný případ vážných zdravotních komplikací.

Je bezpečné dát si na ulici párek?
Zjednodušené a řadu let se tradující hodnocení říká: u rozpáleného letního kiosku čekají zákazníky zdravotní problémy, kdežto restaurace jsou bezpečné. Hygienici zjistili, že to není pravda.

Na první pohled to je souboj s jasným vítězem. Rychlá svačina ve stánku s ohřívanými párky, sekanou a cukrovinkami bude zejména v létě vždy riskantnější než oběd u stolu v řádné restauraci.

Výsledky hygienických kontrol z celé republiky však ukazují, že uvedené tvrzení často neplatí. V kvalitě podávaných jídel si stánky a restaurace nemají co vyčítat. Například na Ostravsku hygienici zjistili, že pouhá třetina restaurací a bufetů v kraji dodržuje hygienické předpisy.

A vůbec přitom neplatí, že bufety a stánky jsou na tom hůř. "Na jeden z nejhorších případů jsme narazili ve velké ostravské restauraci, která patří silnému řetězci," líčí zážitek z nedávné kontroly hygienička Renata Brabcová.

"Nejenže se tam v kuchyni skladovaly den staré uvařené brambory a zelí, v mrazáku měli závin, který se vůbec zmrazovat nesmí, a zelenina na oblohu se připravovala na stole vedle syrového masa. Ale v kuchyni pracovali lidé, kteří neměli zdravotní průkazy, a zřejmě se tu vůbec nepoužívalo umyvadlo - bylo totiž zarovnané naskládanými věcmi," dodává.

Na zkažené potraviny nebo jídla kontaminovaná mikroby narazili kontroloři ve stáncích i restauracích jen občas. Například na Jindřichohradecku objevili hygienici jediný podezřelý párek. "Mikrobiologické rozbory ukázaly, že vzorky byly až na jeden případ nezávadné. Pouze jeden párek v rohlíku nevyhověl," uvedla Jitka Princová z hygienické stanice v Jindřichově Hradci.

Podle jejího mínění jsou zdravotní rizika u uzenin i v létě minimální. Suroviny totiž prověřují výrobci i veterináři. Nebezpeční jsou pro strávníky především prodavači a kuchaři. "S dodržováním osobní a provozní hygieny měli problémy v plných třech čtvrtinách z pětasedmdesáti restaurací, bufetů a stánků, které jsme v poslední době kontrolovali," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Ze špinavých rukou, pracovních stolů a špatně uložených potravin pak lidem hrozí nejvíce problémů. "Lidé by měli dávat pozor především na celkový vzhled a úroveň provozu. U stánku častěji i na vzhled prodávajícího, jeho hygienu a čistotu oděvu," upozorňuje hygienik ze Svitav Miroslav Sklenář.

U stánků se tak podle Sklenáře může zákazník cítit dokonce bezpečněji, protože skrz okénko vidí i do zákulisí. "Zázemí kamenných provozoven bohužel hosté často vidět nemohou," dodává hygienik.

Autoři:


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Po měsíci v KLDR byla jako Severokorejci. Myslela jen na jídlo a vodu

Koreanistku Ninu Špitálníkovou jsme oblékli do šatů Karen Millen, šperky ALO...

Stačily jen čtyři týdny v KLDR a studentka koreanistiky Nina Špitálníková se začala chovat jako všichni Severokorejci....

Dvanáctiletý chlapec se nebál říct pravdu. Zachránil tím kamarádovi život

Dvanáctiletý Jaroslav Šísl (vpravo) zachránil život o rok mladšího kamaráda...

Dvanáctiletý Jaroslav Šísl pomohl zachránit život svého o rok mladšího kamaráda Jiřího Kadlece, který si při pádu těžce...



Na Manhattanu explodovala trubková nálož, útočil Bangladéšan

Newyorská policie zasahuje na Manhattanu, kde je hlášena exploze (11. prosince...

Newyorská policie zasahuje na Manhattanu, kde vybuchla nálož. Lékaři ošetřili čtyři zraněné. Výbuch zranil i muže,...

VIDEO: Skladníci obklíčili ujíždějící zloděje vysokozdvižnými vozíky

Skladníci v akci. Zloděje obklíčili vozíky

Zaměstnanci ostravské prodejny stavebnin společnými silami zadrželi trojici zlodějů, která se pokusila vykrást...

Odešla ke zpovědi a zmizela. Z vraždy po 57 letech usvědčili kněze

Závěrečná řeč texaského státního návladního v kauze Irene Garzaové (8. prosince...

Vlk v kněžském rouše. Tak označil texaský prokurátor bývalého kněze Johna Feita, který byl tento čtvrtek usvědčen z 57...



Další z rubriky

Konstrukční vadu trojské lávky zatím nikdo nepotvrdil, řekl Dolínek

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek v diskusním pořadu Rozstřel. (14....

Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek odpovídal v Rozstřelu iDNES.cz na otázky související s pádem lávky přes Vltavu...

Znalec: Projevy Adama B. Bartoše mi připomínají třicátá léta v Německu

Adam Bartoš a jeho Národní demokracie se soudí se státem kvůli zprávám o...

Projevy předsedy krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše mi připomínají třicátá léta v Německu, uvedl u...

JAK SE ZMĚNILI ŘIDIČI: Lepší silnice, rychlejší auta, ale víc agrese

Škoda Favorit

Klidnější provoz na českých silnicích za minulého režimu vystřídala divoká porevoluční léta, kdy se krajinou proháněla...



Najdete na iDNES.cz