Evropská komise v pondělí zaregistrovala známý sýr jak pod řeckým a kyperským názvem halloumi, tak pod tureckým hellim. V pravidlech komise umožnila, aby známku chráněného původu mohly využívat i sýry vyrobené v severní části ostrova, kterou spravuje Severokyperská turecká republika. Ta není součástí EU a uznává ji jen Turecko.
Podle evropské komisařky Elisy Ferreirové mělo rozhodnutí „posílit vzájemnou důvěru mezi oběma kyperskými komunitami“ a přispět k řešení problému rozdělení ostrova na dvě části.
Komise si také slibovala, že krok ukáže, že evropská integrace je přínosná pro obě části ostrova. S tím ostatně souhlasil podle deníku Financial Times i ministr zahraničí Kyperské republiky, která je členem Evropské unie, Nikos Christodulidis.
Snaha evropských institucí ale v severním Kypru nezaznamenala očekávanou odezvu a pochopení. „Je to hanebný pokus EU a řecko-kyperské správy vnutit jejich vůli Severokyperské turecké republice,“ řekl ministr zahraničí severního Kypru Tahsin Ertugruloglu.
Chtějí ovlivnit naši politiku!
Podle tamních politiků chce Evropská unie svým krokem ovlivnit zemědělskou politiku na severu ostrova. Aby totiž tamní firmy mohly dodávat své produkty do EU, musí získat certifikát, že jejich výroba splňuje hygienické a další podmínky pro vstup na unijní trh. Osvědčení budou vydávat soukromí kontroloři.
Ožije město duchů? Turecko údajně otevře zapovězené pláže na Kypru |
Podle turecko-kyperské obchodní komory v této otázce panuje ještě velká nejistota a firmy na severu Kypru budou zřejmě potřebovat finanční pomoc, aby mohly uspořádat svůj provoz podle unijních požadavků. Komise však slíbila tamnímu potravinářství podporu skrze dotační program.
„To hlavní ale je, že trh se sýrem halloumi/hellim je velký a stále roste a budou z něj mít užitek výrobci z obou částí ostrova,“ řekla deníku Fiona Mullenová z kyperské poradenské společnosti Sapienta Economics.
Podle údajů z roku 2019 jižní Kypr vyvezl do zbytku EU zhruba 33 000 tun tohoto sýra. Jeho velkými spotřebiteli jsou například Britové či Němci. Díky rozhodnutí Evropské komise budou moci používat tradiční název jen sýry vyrobené na Kypru podle registrované receptury.