iDNES.cz

Ptejte se zakladatele Dne koktejlů Alexandra Mikšovice

velikost textu:
vydáno 14.12.2000 13:00
OTÁZKA: Co říkáte novým kořalkám? Různé ty fernety na ledu, magistři a podobně? Vejr
ODPOVĚĎ: Já si myslím, že inovovat se musí, protože výrobní program se i ovuje staletí. Je ovšem pravda,,že se to někdy podaří méně, někdy více. Třeba takový magistr od fernetu je myslím šťastný produkt, ten protstě chutná obecně a má dobré jméno. 14.12.2000 13:04
OTÁZKA: Co uděláte s hostem, kterýmu spadne hlava na pult? Záchytka asi brzy skončí. Milada
ODPOVĚĎ: Zvednu mu hlavu a podívám se, zda nemá bouli a hlavně mu už nenaleju. 14.12.2000 13:05
OTÁZKA: Co čekáte od letošního Silvestra? Karel
ODPOVĚĎ: Velkej business, je to opravdu konec milénia pro znalce matematiky. 14.12.2000 13:08
OTÁZKA: Rozmlouváte zbořenýmu hostovi další pití? Jak? Varan
ODPOVĚĎ: Rozmlouvám, prrotoze podle standardu našehohotelovéího řetězce Radisson SAS jsem plně odpovědný za intoxikaci hosta. Když si nedá říci, navrhnu, že mu dám cokoliv nealkoholického. 14.12.2000 13:10
OTÁZKA: Pivem roku je budvar. Jakou značku byste doporučil vy? Moloch
ODPOVĚĎ: Guiness z mezinárodních značek a z tuzemských domácí kvasnicové pivo, které se vaří v Pivovarské restauraci v Ječné ulici. 14.12.2000 13:13
OTÁZKA: Je běžný člověk schopen namíchat si v domácích podmínkách koktejl, nad kterým by zkušený barman nebo konzument neohrnul nos? V jakém procentuálním poměru je kvalita surovin a um barmana? Kája
ODPOVĚĎ: Krásná otázka. Co se týče toho běžného člověka: říkám ANO velkými písmeny. Každý, kdo si dá říci recepturou a dodrží ji, je schopen výkonu barmana. Přesvědčil jsem se o tom několikrát. Se surovinami je to jako s příslovečným článkem řetězu. Koktejl je tak dobrý, jak dobrá je jeho nejlevnější součást. Um barmana nemůže suplovat ubohou kvalitu kterékoliv suroviny. 14.12.2000 13:15
OTÁZKA: Proč vás vyhodili z těch novin? m.c.2
ODPOVĚĎ: Byl jsem označen za pravicového oportunistu, což se v roce 1970 trestalo novinářskou smrtí. 14.12.2000 13:15
OTÁZKA: Čím budete slavit silvestra? Bureš
ODPOVĚĎ: Samozřejmě prací. Barman na Silvestra nikam jinam nepatří. 14.12.2000 13:16
OTÁZKA: Jak to myslíte s tou komunikací? Myslíte, že si hosti chodí pokecat? oko
ODPOVĚĎ: Já veřím tomu, že bar je forma servisu. Jako každá forma, má i tahle svoje znaky. Mezi ně patří, že hosté často potřebují nebo čekají nebo se těší, že si popovídají. Impuls ovšem vždycky musí přijít ze strany hosta. Ukecanej barman je jako ukecanej holič. 14.12.2000 13:18
OTÁZKA: Co si myslíte o bourbonu? Není to jen taková žitná s americkou nálepkou? parkr
ODPOVĚĎ: NAPROSTO NE! Kongres USA v roce 1964 uznal bourbon whiskey za typický produkt země. A kongrasmani, narozdíl od našich politiků, vědí pro co a proč hlasují. Bourbon je svázán více paragrafy, než české bankovnictví. 14.12.2000 13:19
OTÁZKA: Rum z brambor už nebude rumem. Není to blbost? Petra
ODPOVĚĎ: Je. Jediný zdroj pravého rumu je odpad z výroby cukrové třtiny. 14.12.2000 13:20
OTÁZKA: Abstinenti jsou vaši nepřátelé. Jak na ně? pikles
ODPOVĚĎ: Príma. Barman nemá nepřátele. Kormě toho existuje řada chutných nealkoholických koktejlů. Moc jsem toho v životě nevymyslel, ale na Alcron Special jsem pyšnej. Je z Bitter Monin, Orgeat sirup a grepfruitové šťávy. A kromě toho - každý má právo pít co chce, a nikdo - a už vůbec né barman má právo do toho mluvit. 14.12.2000 13:23
OTÁZKA: Jaká klientela chodí k Vám do baru, předpokládám, že její velkou část tvoří cizinci. Jak s nimi rozmlouváte (kolik ovládáte jazyků)? Setkáváte se se sortou hostů, kteří jsou vám proti srsti, i když to nemůžete dát najevo? Jenda P.
ODPOVĚĎ: Pravda je, že cenová politika Bebob baru je vyšší, takže lokální klientela si ke mě hledá cestu pomalu. Cizinci tvoří možná 90 procent hostů. Nejsem žádný velký lingvista, v anglilčtině jsem trénoval barmany v Irsku. Francouzsky se domluvím o základních požadavcích u baru a po jednom panáku jsem schopný mluvit německy. Jako ročník 1942 jsem se učil rusky ve škole i na univerzitě, ale Rusové u baru naštěstí mluví anglicky, takže už nikdy 4 do indexu nedostanu. 14.12.2000 13:26
OTÁZKA: Doporuč nějaký recept na míchaný pití. Co piješ nejradši? Mirka
ODPOVĚĎ: Gimlet: gin + lime juice, protřepat a nalít do koktejlové skleničky. 14.12.2000 13:28
OTÁZKA: Co si dát na baru na ztvrdlá játra? Jana
ODPOVĚĎ: Sklenici vody. 14.12.2000 13:29
OTÁZKA: Co dáváte do krvavé Mary? Kocourek
ODPOVĚĎ: Od roku 1921 - ale jsem mladší - panáka vodky Cristall, dvakrát tolik tomatového džusu, sůl, pepř, tabasco a worcesterhire, trošku citrónové šťávy. Když se mi host líbí a cítím, že je fajnšmekr, přidám trošku suchého sherry. 14.12.2000 13:30
OTÁZKA: Co říkáte senátu? Mělo by se tam chlastat? Bartonic
ODPOVĚĎ: A oni tam nechlastají? 14.12.2000 13:31
OTÁZKA: Beton a bavorák -jsou to místní speciality nebo je znají i lidé zvenčí? kid
ODPOVĚĎ: Úžasná otázka. Beton je znám už od roku 1967 ze světové montrealské výstavy. Bavorák ho dnes předstihuje, snad proto, že se překládá Bavarian beer, což slibuje hostovi černý ležák. Heská historka: Bavorák se zrodil díky tomu, že v Plzni Boškově kdysi vyrobili hnusný chito tonic a nevěli jak ho jinak vylepšit, než tím nejlepším, co od roku 1927 dělají. 14.12.2000 13:33
OTÁZKA: Po ořechovce krkám. Co s tím? Katz
ODPOVĚĎ: Nevím. 14.12.2000 13:34
OTÁZKA: Co byste mi namíchal na depresi moula
ODPOVĚĎ: To bych vás musel lépe znát. 14.12.2000 13:34
OTÁZKA: Asi znáte rčení chlastat jako Dán. Jinde se prý spíš říká pít jako Slovan. Které národy se do toho umí opřít? Slovan
ODPOVĚĎ: Skandinávci, Němci, Američané, východoevropské národy. A pak je to věc osobní dispozice každého jednotlivce. 14.12.2000 13:35
OTÁZKA: Jak krotíte opilce? kolega
ODPOVĚĎ: Nejdříve domluvou, pak bubáckým ksichtem a nakonec přivoláním security servisu. 14.12.2000 13:36
OTÁZKA: Pivo na víno nebo víno na pivo? Kam potom s panákem? Otakar Ř.
ODPOVĚĎ: To záleží na pajšlu. Já a moje žena nemůžeme víno skoro vůbec. Nemyslím si, že je vhodné míchat alkoholy jinde než v šejkru. 14.12.2000 13:37
OTÁZKA: Kam si v Praze zajdete s chutí? Doporučte nějaký podnik. Milan M.
ODPOVĚĎ: Break, Café and restaurant ve Štěpánské ulici. 14.12.2000 13:38
OTÁZKA: Nejspíš jste byl leckde ve světě. Co vám kde zachutnalo? piskoř
ODPOVĚĎ: Zapeklitá otázka. V Kentucky Blanton´s single barrel bouron whiskey, v Irsku Red Breast, Ve Francii Calvados, a bůh ví kde, bůh ví, co ještě. V Singapůru Million Dollar Coctail. 14.12.2000 13:40
OTÁZKA: Kdo byl váš nejslavnější host? matěj
ODPOVĚĎ: Václav Havel. V rozvalinách kavárny Slávia, kde místo záchodů byly chemické WC buňky jsem mu servíroval vodku. Jerremy Ironos, který si nechal vnutit Bloody Mary s čerstvě nastrouhaným křenem, Bob Hoskins, který si dával gin tonic a místo citrónu plátky salátové okurky a Pavel Tigrid, kterému jsem asi jako první servíroval gin tonic těsně po převratu. A nesmím zapomenout na velkého labužníka Borice Korbela, který mi po prvním koktejlu nabídl místo. 14.12.2000 13:43
OTÁZKA: Volal jste někdy policajty? Pavla
ODPOVĚĎ: Ano. Na jugoslávského novináře z denníku Borba, který po třech becherovkách zvedl pravou ruku a na celý bar začal heilovat. 14.12.2000 13:44
OTÁZKA: Becherovka s pivem - jde to vůbec dohromady? premiér
ODPOVĚĎ: Piju to téměř každý den. 14.12.2000 13:44
OTÁZKA: Máte radši když je na baru veselo nebo spíš hosty zadumané? Věra P.
ODPOVĚĎ: Veselo. 14.12.2000 13:44
zpět na osobnost