iDNES.cz

Ptejte se Jiřího Rupricha, odborníka na nemoc šílených krav

velikost textu:
vydáno 11.12.2000 12:50
doc. MVDr. Jiří Ruprich je vedoucím Centra potravinových řetězců Státního zdravotního ústavu
OTÁZKA: Pane docente, někde jsem četl, že nemocí šílených krav bylo nakaženo jablko nebo jiná rostlina. Je to možný? Jerry
ODPOVĚĎ: Ne není. Na rostliny není infekce přenosná. 11.12.2000 13:11
OTÁZKA: Jíte hovězí? František Kubina
ODPOVĚĎ: Jím, ale střídmě a vybírám si čisté maso nikoli od páteře (preferuji kýtu nebo přední hovězí).Považuji riziko BSE zatím u nás za relativně nízké. 11.12.2000 13:13
OTÁZKA: Co zpusobuje nemoc silenych krav, popr. C-J nemoc? Jau
ODPOVĚĎ: BSE je pravděpodobně vyvoláno zvláštním transformovaným proteinem (tzv. PrPres), který se vyskytuje u nemocných krav - z nich se dostává do masokostní moučky a může nakazit další krávy. Je totiž velmi odolný teplotám, ale i enzymům. Neznáme zatím mechanizmus infekce. Známe původce. CJD není lépe vysvětlena. 11.12.2000 13:17
OTÁZKA: Zajímalo by mě, jak prion do buňky proniká a jak se v ní množí. A jestli u nás byla BSE u krávy či jiného zvířete prokázána. Martina
ODPOVĚĎ: Jak priony fungují v organizmu, aby vzniklo onemocnění přesně nevíme. Víme, že přenos je možný především (či snad pouze) s potravou = orální cestou. Experimentální modely ukazují, že se priony po absorpci ve střevě replikují v obranném lymfoidním systému střeva, který je první linií naší imunitní obrany. Po té invadují nervy a šíří se rychlostí asi 1 mm za den směrem k prodloužené míše a mozku. 11.12.2000 13:22
OTÁZKA: Tepelne zpracovani masa nezabranuje moznosti nakazy cloveka ? Milan
ODPOVĚĎ: Pokud myslíte domácí tepelnou úpravu masa (vaření, pečení, dušení hovězího masa), tak není úplně efektivní ani "papiňák". 11.12.2000 13:24
OTÁZKA: Umřel teda nás někdo na to, co v Anglii, nebo to bylo něco jinýho? Karel von Barack
ODPOVĚĎ: Tzv. nová forma CJD, o které se předpokládá, že je lidskou verzí BSE se u nás zatím nezjistila. Na klasickou CJD však u nás některé osoby umírají. Není jich však více než 1 úmrtí na milion obyvatel a tato stará forma je známá dlouhou dobu. 11.12.2000 13:26
OTÁZKA: Můžu onemocnět když bydlím několik let se šílenou krávou? šuperka
ODPOVĚĎ: Nevím koho tím myslíte, ale pokud máte na mysli skutečné zvíře, které by bylo potenciálně nemocné, tak přenos dotykem není možný. Musel byste z "ní" část požít. 11.12.2000 13:27
OTÁZKA: Když si dám krvavý biftek, riskuji? (myslím rare nebo i medium, well done je v pořádku?) Cecilka
ODPOVĚĎ: Záleží na tom, kde ho jíte. V zemích, kde se nemoc vyskytuje často (UK) je riziko daleko vyšší než např. u nás, kde se choroba ještě nevyskytla (nebo nebyla popsána u skotu). Ani pořádné provaření by infekci nezlikvidovalo. 11.12.2000 13:29
OTÁZKA: Co si myslíte o tatarském bifteku? Nejen v souvislosti s nemocí šílených krav? Jedl jste to někdy? Tuček
ODPOVĚĎ: Nebezpečí asi hrozí daleko více pro jiná onemocnění. Ale platí co již bylo řečeno. Ve vztahu k prionům - původcům onemocnění platí, že ani při důkladném vaření by se nezlikvidoval. Tatarský biftek jsem jedl mnohokrát. 11.12.2000 13:32
OTÁZKA: Jaké jsou nejlepší odšťavňovače? stedočech
ODPOVĚĎ: To nevím. 11.12.2000 13:32
OTÁZKA: Proč je u nás riziko BSE relativně nízké? Není to jen tím, že se s výzkumem začalo pozdě? Že prostě v Anglii jsou dál? Radim Brňák
ODPOVĚĎ: V našich podmínkách se nevyskytovala historicky scrapie u ovcí, která je považována za předchůdce BSE. Cestou likvidace nemocných ovcí a nevhodnou technologií zpracování masokostní moučky došlo v UK k prolomení mezidruhové bariery a nemoc se přenesla na skot (to je hypotéza). V našich podmínkách jsme byli pečlivější. I naše asanační ústavy používaly dlouho velmi přísné podmínky pro likvidaci uhynulých zvířat. V Anglii jsou sice dál ve výzkumu, ale není všechno zlato, co se třpytí. 11.12.2000 13:38
OTÁZKA: Pane docenta,je možné, aby se nemoc šílených krav přenesla na člověka i z tepelně upraveného hovězího masa? Lapáček
ODPOVĚĎ: ¨Pokud by maso pocházelo z nemocného kusu, pak ano. 11.12.2000 13:39
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouhá je inkubační doba této nemoci, popř. jaké jsou její příznaky? Děkuji. Yvona Mládková
ODPOVĚĎ: Inkubační doba je velmi dlouhá 2 - 8 roků, zpravidla 3-6 roků. Příznaky onemocnění u krav jsou změny chování, neklid, lekavost, kopání, zívání, nastupuje slabost zadních končetin, sklonění hlavy, smrt nastane za 2 týdny po manifestaci příznaků. U člověka se příznaky podobají nástupu senility. Onemocnění končí vždy smrtí. Není léčitelné. 11.12.2000 13:44
OTÁZKA: Můžu jíst držkovou polivku? Harry
ODPOVĚĎ: U nás můžete, považuji riziko za relativně nízké, pokud platí údaje SVS. Jinak se v zemích s vysokým stupňem rizika zabavuje střevo od dvanástníku po konečník. 11.12.2000 13:46
OTÁZKA: Co uděláte pro to, aby se u nás nemoc nerozšířila? Pošlete kontroly do všech kravínů? Může se u nás krmit masokostní moučkou? Vladan
ODPOVĚĎ: To je otázka pro politiky. To co je možné poradit z odborného hlediska - to je používat diagnostiku onemocnění u staršího skotu, důsledně eliminovat nemocné kusy a nedávat je do kafilerií. Nezkrmovat skotu a savcům masokostní moučku. Opatření je samozřejmě více. 11.12.2000 13:48
OTÁZKA: Znáte v okolí nějakou šílenou krávu? Nebo třeba na Hradě? Krejza
ODPOVĚĎ: Nejsem odborníkem na posouzení šílenosti krav. 11.12.2000 13:49
OTÁZKA: Jak se teto nemoci vyhnu? Daniela
ODPOVĚĎ: Rada není lehká. Stejná jako když se zeptáte co dělat, aby mne nepřejelo auto. Můžete se zcela vyhnout hovězímu masu a výrobkům z něho, ale možná je to přehnané. Za méně rizikové lze považovat maso telecí nebo tzv. biomaso - to by mělo být produkováno v tradiční zemědělské výrobě bez použití živočišných mouček. Takové by ale mělo být dnes všechno hovězí. 11.12.2000 13:52
OTÁZKA: Takže lék na tu fujtajblovou nemoc fakt neni? Filda
ODPOVĚĎ: Ne není. 11.12.2000 13:52
OTÁZKA: Pane docente, zajimalo by me, jaka je uspenost infikace po snezeni prokazatelne nakazeneho masa. Jinymi slovy, onemocni kazdy, kdo sni "silene" maso? Lukas Kralik
ODPOVĚĎ: Otázka je velmi složitá, protože ještě vše neznáme. To co víme ale je to, že k vzniku onemocnění je potřeba splnění více podmínek. Kromě infekce v potravě je dalším faktorem i vnímavý genotyp člověka, opakování dávek - protože se uvažuje o kumulaci opakovaných dávek při konzumaci v několika dnech po sobě, atd. Takže každý onemocnět nemusí !!! 11.12.2000 13:56
OTÁZKA: Co to je brzlík? Rarach
ODPOVĚĎ: Je to orgán, který v době do dospělosti pomáhá koncipovat obranu organizmu (t-lymfocyty). Jinak se mu říká thymus. Více informací máte ve slovníku. 11.12.2000 13:58
OTÁZKA: Jak se chová takový nakažený dobytek? Jaké jsou příznaky? Petra
ODPOVĚĎ: Již jsem odpovídal. Koukněte se do odpovědí. 11.12.2000 13:59
OTÁZKA: Když má doma sedlák kravku a krmí ji jenom trávou a senem, je asi riziko nákazy minimální, ne? Linda
ODPOVĚĎ: To je samozřejmé. Problémem je to, že při trošku intenzivnějším chovu, pokud chcete nějakou ekonomickou produkci, potřebujete jí dodat zdroje bohaté na energii. To je důvod, proč se začala používat masokostní moučka u vysokoprodukčních krav. 11.12.2000 14:02
OTÁZKA: povazujete masivni narust odmitani hoveziho masa v CR za opodstatnene nebo za zbytecnou paniku? klara
ODPOVĚĎ: Považuji to za normální lidskou reakci. Čím méně toho konzument ví, tím snáze podléhá obavám. Znám to sám na sobě. 11.12.2000 14:02
OTÁZKA: Pane docente, nemyslíte si, že je u nás úmrtí na CJD tak málo proto, že prostě nejsme schopni CJD bezpečně identifikovat? Martin
ODPOVĚĎ: Obávám se, že nemohu odpovědět zodpovědně. Vyloučit to může jen odborník patolog, a neurolog. Já to nevylučuji. 11.12.2000 14:04
OTÁZKA: U nas (v CR) se vyrobci a nakupci masokostni moucky kasaji tim, ze nase moucka se vyrabi za podstatne vyssich teplot. Vite o tom neco ? Jak vysoka teplota to musi byt ? Cetl jsem na Psu, za ani bezna chirurgicka sterilizace (+-200C) nestaci. Jak je to s prenosem pres mleko ? Proc jsou dovozni embarga na dobytek vazana vekem dobytka ? Roger
ODPOVĚĎ: U nás se používají podmínky shodné s EU, ale začali jsme daleko dříve než EU. Je to 133 st / 3 bary / 20 min. Tyto podmínky jsou schopné sníčit počet infekčních částic (prionů) nejméně o 3 řády. To není absolutně bezpečné. přenos přes mléko nebyl experimentálně potvrzen, proto je považováno za bezpečné. Věk je důležitý proto, že pro rozvoj onemocnění (a tím počtu infekčních jednotek v organizmu) je potřebný dlouhý čas. 11.12.2000 14:08
OTÁZKA: Pane docente, jsem přesvědčen, že BSE je, podobně jako AIDS, jakousi předzvěstí požadovaného morálního umravnění lidstva, jen to lidstvo stále nemůže pochopit. Obávám se, že bude hůře, co vy na to? Jste věřící? Díky a hodně úspěchů. OSUD.cz
ODPOVĚĎ: Myslím si, že je to daň za intenzifikaci zemědělství, v honbě za vyššími efekty a ziskem. Myslím, že si to alespoň část lidstva začíná uvědomovat a snaží se něco dělet. Pokud poroste počet obyvatel na zeměkouli, dostaneme se i k dalším, dosud netušeným problémům. Nejsem nevěřící. 11.12.2000 14:10
OTÁZKA: Vy jste jedl tatarský biftek??? To jako kdyby policista nechal utéct Kajínka, nemyslíte? Vždyť je to od hygieniků zakázané, ne? Tuček
ODPOVĚĎ: To si tedy nemyslím, protože existují určité přístupy, jak likvidovat patogeny. Pravdou je, že to nejím často a pouze za určitých okolností. Mám strýce soukromým zemědělcem, takže mám výběrové zdroje. S příměrem o policistovi jste se tedy vůbec netrefil. Je to velký rozdíl. Zákaz se týká společného stravování. O privátu nic nevím. 11.12.2000 14:13
OTÁZKA: Když by hovězí flákota byla nakažená - poznám to v kuchyni? Že je třeba modrá, zelená, tvrdá, krystalická atd.... Rybička
ODPOVĚĎ: Zcela určitě nic nepoznáte. 11.12.2000 14:14
OTÁZKA: Pokud je maso z infikovaneho skotu "nekde" "nejakou dobu" ulozeno (napr. zmrazeno) - je stale nebezpeci nakazy ? A pokud ne, dosadte za "nekde" a "nejakou dobu" odpovidajici hodnoty... Thnx SK
ODPOVĚĎ: Zmražení nic neřeší. Pokud je maso poživatelné, tak se protein prion nezničí. V tom je právě ten problém. 11.12.2000 14:16
OTÁZKA: Jak to bude s tzv. domácími zabijačkami? Bude muset mít tento dobytek také veterinární osvědčení o zdravotní nezávadnosti na BSE? Jaké budou eventuální postihy pro majitele, případně pro řezníka, který zabijačku provedl? Petra
ODPOVĚĎ: Tuhle otázku Vám lépe zodpoví SVS. Obraťte se na ně prostřednictvím jejich webu http://svs.aquasoft.cz 11.12.2000 14:17
OTÁZKA: Jake jsou hlavni priznaky onemocneni a za jak dlouho po infikaci jsou zjistitelne? Lukas
ODPOVĚĎ: Již bylo odpovězeno. Hledejte v odpovědích. 11.12.2000 14:18
OTÁZKA: Myslíte si ,že je moralni krmit býložravý dobytek jejími vlastními zbytky a neinformovat o tom spotřebitele?Měl by mít "rodokmen" masa i to čím bylo zvíře krmeno?Děkuji. Radim
ODPOVĚĎ: Myslím si, že máte svou pravdu. Člověk se stále snaží vymyslet nějaké uzavřené systémy. Dlouho se odborníci snažili "recyklovat" např. výkaly drůbeže zkrmováním skotu. Dnes už snad ne. Co se týče "rodokmenu", pak souhlasím s tím, že maso může být doprovázeno certifikátem o původu. Je to ale drahé a společnost se zatím nedohodla na realizaci. I dnes se dají šarže masa dohledat. Není to ale možné pro zákazníka. 11.12.2000 14:22
OTÁZKA: Jste pro aby se nemocná stáda vybíjela jenom proto, že je to pro nás potenciálně nebezpečné? riki
ODPOVĚĎ: To je těžká otázka. Je to drastické, ale z historie již máme příklad. Vybitím tuberkulózních krav se naše země velmi rychle vypořádala s problémem tubery u lidí. Podobně jiná onemocnění.Takže vše se musí spočítat a vyhodnotit riziko. Pak je teprve vhodné rozhodovat o likvidaci celých stád. Pro BSE se jedná o efektivní metodu použitou např. v UK. 11.12.2000 14:25
zpět na osobnost