Ptejte se Jiřího Rupricha, odborníka na nemoc šílených krav

velikost textu:
vydáno 11.12.2000 12:50
doc. MVDr. Jiří Ruprich je vedoucím Centra potravinových řetězců Státního zdravotního ústavu

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. prosince 2000 do 13:40

OTÁZKA: Znáte v okolí nějakou šílenou krávu? Nebo třeba na Hradě? Krejza
ODPOVĚĎ: Nejsem odborníkem na posouzení šílenosti krav. 11.12.2000 13:49
OTÁZKA: Jak se teto nemoci vyhnu? Daniela
ODPOVĚĎ: Rada není lehká. Stejná jako když se zeptáte co dělat, aby mne nepřejelo auto. Můžete se zcela vyhnout hovězímu masu a výrobkům z něho, ale možná je to přehnané. Za méně rizikové lze považovat maso telecí nebo tzv. biomaso - to by mělo být produkováno v tradiční zemědělské výrobě bez použití živočišných mouček. Takové by ale mělo být dnes všechno hovězí. 11.12.2000 13:52
OTÁZKA: Takže lék na tu fujtajblovou nemoc fakt neni? Filda
ODPOVĚĎ: Ne není. 11.12.2000 13:52
OTÁZKA: Pane docente, zajimalo by me, jaka je uspenost infikace po snezeni prokazatelne nakazeneho masa. Jinymi slovy, onemocni kazdy, kdo sni "silene" maso? Lukas Kralik
ODPOVĚĎ: Otázka je velmi složitá, protože ještě vše neznáme. To co víme ale je to, že k vzniku onemocnění je potřeba splnění více podmínek. Kromě infekce v potravě je dalším faktorem i vnímavý genotyp člověka, opakování dávek - protože se uvažuje o kumulaci opakovaných dávek při konzumaci v několika dnech po sobě, atd. Takže každý onemocnět nemusí !!! 11.12.2000 13:56
OTÁZKA: Co to je brzlík? Rarach
ODPOVĚĎ: Je to orgán, který v době do dospělosti pomáhá koncipovat obranu organizmu (t-lymfocyty). Jinak se mu říká thymus. Více informací máte ve slovníku. 11.12.2000 13:58
OTÁZKA: Jak se chová takový nakažený dobytek? Jaké jsou příznaky? Petra
ODPOVĚĎ: Již jsem odpovídal. Koukněte se do odpovědí. 11.12.2000 13:59
OTÁZKA: Když má doma sedlák kravku a krmí ji jenom trávou a senem, je asi riziko nákazy minimální, ne? Linda
ODPOVĚĎ: To je samozřejmé. Problémem je to, že při trošku intenzivnějším chovu, pokud chcete nějakou ekonomickou produkci, potřebujete jí dodat zdroje bohaté na energii. To je důvod, proč se začala používat masokostní moučka u vysokoprodukčních krav. 11.12.2000 14:02
OTÁZKA: povazujete masivni narust odmitani hoveziho masa v CR za opodstatnene nebo za zbytecnou paniku? klara
ODPOVĚĎ: Považuji to za normální lidskou reakci. Čím méně toho konzument ví, tím snáze podléhá obavám. Znám to sám na sobě. 11.12.2000 14:02
OTÁZKA: Pane docente, nemyslíte si, že je u nás úmrtí na CJD tak málo proto, že prostě nejsme schopni CJD bezpečně identifikovat? Martin
ODPOVĚĎ: Obávám se, že nemohu odpovědět zodpovědně. Vyloučit to může jen odborník patolog, a neurolog. Já to nevylučuji. 11.12.2000 14:04
OTÁZKA: U nas (v CR) se vyrobci a nakupci masokostni moucky kasaji tim, ze nase moucka se vyrabi za podstatne vyssich teplot. Vite o tom neco ? Jak vysoka teplota to musi byt ? Cetl jsem na Psu, za ani bezna chirurgicka sterilizace (+-200C) nestaci. Jak je to s prenosem pres mleko ? Proc jsou dovozni embarga na dobytek vazana vekem dobytka ? Roger
ODPOVĚĎ: U nás se používají podmínky shodné s EU, ale začali jsme daleko dříve než EU. Je to 133 st / 3 bary / 20 min. Tyto podmínky jsou schopné sníčit počet infekčních částic (prionů) nejméně o 3 řády. To není absolutně bezpečné. přenos přes mléko nebyl experimentálně potvrzen, proto je považováno za bezpečné. Věk je důležitý proto, že pro rozvoj onemocnění (a tím počtu infekčních jednotek v organizmu) je potřebný dlouhý čas. 11.12.2000 14:08
OTÁZKA: Pane docente, jsem přesvědčen, že BSE je, podobně jako AIDS, jakousi předzvěstí požadovaného morálního umravnění lidstva, jen to lidstvo stále nemůže pochopit. Obávám se, že bude hůře, co vy na to? Jste věřící? Díky a hodně úspěchů. OSUD.cz
ODPOVĚĎ: Myslím si, že je to daň za intenzifikaci zemědělství, v honbě za vyššími efekty a ziskem. Myslím, že si to alespoň část lidstva začíná uvědomovat a snaží se něco dělet. Pokud poroste počet obyvatel na zeměkouli, dostaneme se i k dalším, dosud netušeným problémům. Nejsem nevěřící. 11.12.2000 14:10
OTÁZKA: Vy jste jedl tatarský biftek??? To jako kdyby policista nechal utéct Kajínka, nemyslíte? Vždyť je to od hygieniků zakázané, ne? Tuček
ODPOVĚĎ: To si tedy nemyslím, protože existují určité přístupy, jak likvidovat patogeny. Pravdou je, že to nejím často a pouze za určitých okolností. Mám strýce soukromým zemědělcem, takže mám výběrové zdroje. S příměrem o policistovi jste se tedy vůbec netrefil. Je to velký rozdíl. Zákaz se týká společného stravování. O privátu nic nevím. 11.12.2000 14:13
OTÁZKA: Když by hovězí flákota byla nakažená - poznám to v kuchyni? Že je třeba modrá, zelená, tvrdá, krystalická atd.... Rybička
ODPOVĚĎ: Zcela určitě nic nepoznáte. 11.12.2000 14:14
OTÁZKA: Pokud je maso z infikovaneho skotu "nekde" "nejakou dobu" ulozeno (napr. zmrazeno) - je stale nebezpeci nakazy ? A pokud ne, dosadte za "nekde" a "nejakou dobu" odpovidajici hodnoty... Thnx SK
ODPOVĚĎ: Zmražení nic neřeší. Pokud je maso poživatelné, tak se protein prion nezničí. V tom je právě ten problém. 11.12.2000 14:16
OTÁZKA: Jak to bude s tzv. domácími zabijačkami? Bude muset mít tento dobytek také veterinární osvědčení o zdravotní nezávadnosti na BSE? Jaké budou eventuální postihy pro majitele, případně pro řezníka, který zabijačku provedl? Petra
ODPOVĚĎ: Tuhle otázku Vám lépe zodpoví SVS. Obraťte se na ně prostřednictvím jejich webu http://svs.aquasoft.cz 11.12.2000 14:17

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.