Přirovnal NATO k Hitlerovi, teď jde na Hrad

  • 64
Není to ani půl roku, co komunistický poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip prohlásil, že NATO se chová stejně jako Adolf Hitler. To mu však nebrání v tom, aby ve čtvrtek posadil s představiteli aliance k jednomu stolu při společné večeři na Pražském hradě. Tu pořádá Václav Havel.

"Z členů české delegace se zatím omluvili pouze pánové Rychetský a Dienstbier," uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Filip byl na Hrad pozván jako místopředseda parlamentu. K večeři zítra zasedne také premiér Vladimír Špidla i jeho předchůdci Václav Klaus či Miloš Zeman.

Vařit se bude ve stanu
Václav Havel pozval na čtvrteční večeři na Pražském hradě víc hostů, než kolik dokáže jeho hradní kuchyň zvládnout. Jídlo pro 720 lidí se tak bude připravovat ve speciálním stanu na nádvoří a špinavé nádobí se hned po hostině odveze v přistavených automobilech pryč.

"Vedle Vladislavského sálu jsme už postavili stan veliký dvacet krát dvacet metrů, ve kterém si sami vyrábíme elektřinu a máme i vlastní přívod vody. Už jsme tak vařili jídla pro patnáct set lidí najednou," říká Dana Krauhtstengleová, provozní ředitelka firmy Zátiší, která slavnostní večeři připravuje.

Nejsložitějším okamžikem celého večera je načasovat podávání jednotlivých chodů tak, aby všichni dostali svůj talíř na stůl včas a nikdo neměl jídlo vychladlé.

"Na všechno existují přesné výpočty. Podle nich se jídlo ohřívá o něco víc, aby cestou na stůl nevystydlo a stejně tak se minerálky zase o trochu víc chladí, aby nezteplaly," vysvětluje ředitelka.

Kuchaři musí kromě receptů dodržovat i minutový rozpis přípravy jídel, který zase vychází ze společenského protokolu. "Hosté jedí tak rychle, jak jim to ukládá protokol a vše je rozpočítané na minuty. Hradu jsme proto museli předložit přesný minutový harmonogram," uvedla Krauhtstengleová.

Číšníci mají na sklizení talířů sedm minut
Podle tohoto rozpisu musí například číšníci stihnout za sedm minut posbírat ze všech stolů použité nádobí a vyměnit je za nové. Na obsluhu hostů jich bude ve čtvrtek večer připraveno dvě stě. Svíčkovou na smetaně a další chody bude vařit sedmdesát kuchařů.

Jejich vzájemnou souhru popisuje šéfka cateringové firmy jednoduše. "Číšníci vycházejí v přesně určený okamžik a pak se to tam všechno jednoduše namete." Až hosté dojedí, umýváním talířů, sklenic a příborů se na Hradě nikdo zdržovat nebude.

"Budou tam připravena auta, špinavé nádobí se naloží do beden a pryč s ním z Hradu. Myjeme si to v našem skladu, který je na to zařízený. Máme tam myčky a další potřebné vybavení," říká Dana Krauhtstengleová.

Nyní je kuchařský stan na Pražském hradě prázdný a všechny věci jsou zatím uložené v hradní kuchyni. Kontroloři zvlášť prověřují každou dodávku přivezených surovin ještě předtím, než se zboží přeloží do skladu. Podobně kontrolují i firmy, které jídlo na večeři dodávají.

Vlastní příprava večeře se tak později obejde bez speciálních ochutnávačů, kteří by sami na sobě zkoušeli nezávadnost jídla. "Nikoho takového v týmu nemáme," uvedla ředitelka cateringové firmy.

Bezpečnostní pravidla však podle Krauhtstengleové nařizují, aby se z každého podávaného jídla odebraly vzorky, které poté zkoumají hradní hygienici.


Video