Tyto výsledky přinesl výzkum týmu pod vedením lékaře Petra Petra z pracoviště klinické farmakologie českobudějovické nemocnice.
"Jogurty podáváme třikrát týdně dětem, které jezdí na ozdravné pobyty do sanatoria Javorník na Prachaticku. Podle výsledků se obranyschopnost jejich organismu zvýšila," informoval Petr.
Letos na jaře jedly zdravé jogurty od firmy Agrola z Jindřichova Hradce také děti v Mateřské škole Přísečná u Českého Krumlova. "Zúčastnily se úplně všechny, jejich rodiče tento pokus přivítali. Celkem jogurty naši svěřenci dostávali tři měsíce. Doufám, že se to na jejich zdraví projeví hlavně teď na podzim," řekla ředitelka školky Jana Urbanová. Podle ní je důležité i to, že se některé děti naučily jíst mléčné výrobky. Dříve je přitom odmítaly.
Před a po skončení experimentu lékaři kontrolují množství bílých krvinek v krvi, jež jsou důležité pro lidskou imunitu.
"Tvrzení, že při pravidelné konzumaci jogurtů obranyschopnost organismu roste, zatím vychází jako devadesátidevítiprocentní pravda," sdělil Petr.
Podobný výzkum dělali lékaři před dvěma roky i u studentů vysoké školy. Mladí lidé ale na rozdíl od dětí jedli pravidelně uherský salám.
"Fakt je, že jsem všechny zkoušky udělala v pohodě napoprvé. S kamarádkami jsme se shodly, že jsme nebyly nemocné, zřejmě nám to šlo k duhu," popsala tehdy své zkušenosti Tereza Korecká z Milevska.
Ač se to nezdá, uherák a jogurty totiž mají něco společného. "Tento salám se vyrábí stejnou metodou fermentace jako kysané mléčné produkty. Kvašení má pro zdraví velký význam," vysvětlil Petr Petr.
Nyní jeho tým dokončuje další studii, která se zaměřila na rybí maso. To totiž při pravidelné konzumaci snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu.
"Od května si mohou studenti Jihočeské univerzity vybrat dietu, která zaručuje, že budou mít na talířích třikrát týdně rybu. Tím se jejich spotřeba tohoto masa zvýší trojnásobně," nastínil Petr.
Do výzkumu se zapojili i senioři z domova důchodců v Hluboké nad Vltavou. "Ryby nám moc chutnaly, je škoda, že už výzkum končí. Sám jsem se do něj zapojil. Zatím výrazné změny na zdraví nepociťuji. Uvidíme, jak dopadnou testy," podotkl ředitel domova Jiří Slepička.
S výsledky výzkumu seznámí lékaři veřejnost příští rok. Podobné studie mohou sloužit například při sestavování jídelníčků. Jejich cílem je i upozornit na zdravé a kvalitní potraviny. "Lidé stále více očekávají, že je jídlo nejen nasytí, ale bude i pozitivně působit na jejich zdraví," doplnil Petr.