Snaha o výrobu antického nápoje trvala 25 let. Konečným výsledkem je víno robustní chuti s trpkou příchutí nazvané Villa dei Misteri.
Vědci pečlivě vybrali odrůdy révy s prastarou tradicí, aby vyhovovaly pompejské půdě a klimatickým podmínkám, píše britský list The Daily Telegraph.
Víno tak pochází ze dvou odrůd Piedirosso and Olivella vypěstovaných na čtyřech místech, kde rostly vinice v době osudného výbuchu Vesuvu.
K dosažení co nejpřesnější chuti starobylého moku pomáhaly badatelům archeologické nálezy, fresky popisující kultivaci vína, i zrníčka vína a kousky dřeva vinných keřů, které se dochovaly na místě.
Vinnou révu obdělávali vědci stejně, jak se to dělalo tehdy. Také kvašení nápoje postupovalo přesně podle návodů, které se zachovaly v knihách antických autorů.
"Dosáhli jsme nejpřesnější možné chuti vína, jaké se pilo v antických dobách," řekl Piero Mastroberardino, vedoucí celého projektu.
Tehdejší víno bylo silnější, což vyhovovalo poptávce po silnějších chutích, otupených následkem běžného užívání olova například při rozvodu vody nebo v nádobí.
Staří Římané si navíc víno ředili silně osolenou vodou nebo ochucovali medem a kořením, dokonce i pepřem.
Plinius ve svých záznamech tvrdil, že pompejské víno dosahovalo plné zralosti až po deseti letech. Znalci připouštějí, že první řádná sklizeň Villa dei Misteri byla v roce 2001. Při středeční ochutnávce se při prvních doušcích rozhostilo rozpačité ticho.
"Možná je opravdu ještě příliš mladé," prohodil jeden z přítomných zamyšleně.