iDNES.cz

On-line s vedoucím houbařské poradny

Mykolog Vladimír Antonín
velikost textu:
vydáno 13.8.2008 11:00
Houby sbíral s rodiči už od dětství. Na gymnáziu pak v Moravském zemském muzeu vypomáhal tehdejšímu vedoucímu houbařské poradny. Dnes ji vede sám. Prezident České vědecké společnosti pro mykologii a spoluautor několika atlasů hub Vladimír Antonín.
OTÁZKA: dobrý den. na začátku osmdesátých let se v našich lesích vyskytovaly lišky či tzv. kuřátka. pak úplně zmizela a teď jsou zase občas k vidění. je to vlivem životního prostředí nebo něčím jiným? franta
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. Kuřátka (tedy správně lišky) skutečně v minulých desetiletích dosti vymizela. Bylo to způsobeno jednak kyselými dešti a jednak nedostatkem vláhy. Potřebují totiž ještě více vody než ostatní houby. Proto byly lišky hojné v letech velkých záplav a po velkých, i místních deštích se objevují i nyní. Jsou nyní určitě hojnější než před dvaceti lety. 13.8.2008 11:06
OTÁZKA: co říkáte na rčení: Rostou houby, bude válka? Běta
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Já si myslím, že to nemá reálný podklad. Pokud to berete z celosvětového hlediska, tak války jsou pořád někde a houby také rostou pořád. Na toto rčení nevěřím. 13.8.2008 11:08
OTÁZKA: která je podle vás nejkrásnější houba, co roste u nás? a která vlastně nejvzácnější? mochomůrka
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Na obě otázky je těžké odpovědět. Někdo nedá dopustit na "praváka", někdo považuje za nejkrásnější choroše, jiný špičky. Je to otázka pohledu a zájmu. Vzácných hub je velké množství. Některé jsou vzácné proto, že přestávají růst následkem změn životního prostředí, jiné vždy byly, jsou a budou vzácné. Takže se na tuto otázku přesně odpovědět nedá. Přehled takových vzácných a ohrožených druhů hub můžete nalézt např. v Červeném seznamu, který vyšel v roce 2006. 13.8.2008 11:11
OTÁZKA: Dobry den.Jsem vasnivy houbar,ale nikdy jsem nenasel hrib satan,da se g Mirek
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Hřib satan je vzácná teplomilná houba rostoucí v prosvětlených dubových a habrových lesích. V posledních letech se však zdá, že roste o něco více. Pokud je "hřibová sezóna" obvykle naleznete i satana. 13.8.2008 11:13
OTÁZKA: Říká se, že houba pohlcuje radioaktivitu. Je to jen fáma, nebo je na tom něco pravdy. Je možné, že v blízkosti jaderných elektráren roste více hub? Třeba kolem JETE to zdánlivě platí. Karel
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Obecně řečeno, jsou druhy, které ve tkáních radioaktivitu koncentrují, jiné ne. Mezi ty, které mají schopnost ji koncentrovat jsou však mnohé oblíbené houby - hřiby, pečárky atd. Vliv jaderných elektráren není určitě v uvolňované radiaktivitě! Jediným vlivem může být tzv. tepelné znečištění, kdy se oblast o něco otepluje a po deštích mají houby příznivější podmínky. 13.8.2008 11:16
OTÁZKA: ještě k těm liškám, mně tedy přijdou, že jsou dneska i nějaká větší. je to vůbec možné? franta
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Velikost lišek závisí na druhu (je jich více, než si praktický houbař uvědomuje) a na podmínkách růstu. Aby se nějaký druh najednou "zvětšil" nepovažuji za možné. 13.8.2008 11:18
OTÁZKA: Dobrý den. Měla nějaký vliv na houby v Česku vliv havárie jaderné elektrárny v Černobylu? mx
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Měla vliv v tom, že v oblastech, kde spadl radioaktivní spad (především tam, kde v té době pršelo) zvýšenou radioaktivitu houby měly. Proto byla rozdílná v různých částech republiky a u různých druhů. Pokud jsem viděl výsledky měření, musel by se člověk jimi enormně živit, aby došlo k negativnímu vlivu na zdraví. 13.8.2008 11:20
OTÁZKA: dobrý den, mám dvě otázky, prvně bych se chtěl zeptat na bedly. Jsou dva základní jedlé druhy, dají se splést s těmi ostatními nejedlými či jedovatými. Měl jsem za to, že ty jedlé jsou podstatně vyšší, je to tak? Druhá je na 3iškovec, některé atlasy uvádějí, že je jedlý a některé, že jedovatý, jaká je pravda? Děkuji za odpovědi. nevím, tak se zeptám
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Velkých bedel, které jsou jedlé, je více druhů než dva. Všechny tvoří velké plodnice a nápadným znakem je i posunovatelný prsten na třeni. Všechny jedovaté druhy patří mezi drobnější druhy (klobouk maximálně do asi 12 cm v průměru), s drobnými šupinami na klobouku a jen s drobným (často chybějícím) prstenem. Šiskovec je sice jedlý, ale není chutný (maximálně mladé plodnice). Navíc třeň je dřevnatý a zcela nepoužitelný. Jsou lepší houby než je šiškovec. 13.8.2008 11:23
OTÁZKA: Jaký je Váš největší houbařský úlovek, kterého si nejvíce ceníte? A co červavé houby, dají se jíst, je to dost závadné? Roman
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Největším úlovkem, co se týká velkosti, byla jistě asi půlmetrová pýchavky obravská. Cením si nálezů všech zajímavých hub, v tom nejcennější "úlovek" nemám. Červivé houby se sice jíst dají (pokud vám nevadí hmyzí proteiny), ale silně červivé houby se snadno kazí (zvláště za mokra) a to potom může způsobit zdravotní problémy. Navíc silně proděravené houby nepůsobí ani esteticky. 13.8.2008 11:26
OTÁZKA: Dobrý den. Letos jsem ještě žádnou jedlou houbu nenašla. Myslíte, že se ještě dočkám houbovky?:-) Kathy
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. Nevím odkud píšete. Tady na jižní Moravě houbaři letos opravdu většinou paběrkují. Na druhé straně asi před 14 dny v Beskydech hřiby rostly dosti hojně. Ale v každém případě si myslím, že se houbovky letos určitě dočkáte. 13.8.2008 11:28
OTÁZKA: kde nejvíce rostou lysohlávky? řeknete? kde
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Přesně neřeknu, ale v pozdním podzimu jsou to jedny z dosti hojných hub. 13.8.2008 11:29
OTÁZKA: Před válkou u nás bylo údajně 35 druhů hub schálených pro prodej v tržnicích. Dnes málokdo zná a sbírá více jak 10 - 15 druhů. Nezdá se Vám, že vzdělanost populace ohledně jedlých hub u nás upadá? RobertR
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: V současnosti je schválených k prodeji na trhu druhů daleko více! Snad kolem 60. Většina kupujících má však zájem pouze o klasiký repertoár. Pokud prodejce příjde s něčím málo známým, obvykle to neprodá. Vzdělanost populace o houbách souvisí s celkovým trendem, kdy mladá generace o přírodu jevi podstatně menší zájem než ty předchozí. 13.8.2008 11:31
OTÁZKA: Proč některé houby lze uměle pěstovat a jiné ne? proč si nemůžu na zahradě zasadit hříbek? Alena
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Pěstované druhy hub patří mezi tzv. saprotrofní houby, které si berou živiny z mrtvé organické hmoty. Hřiby patří mezi houby mykorhizní, které ke svému růstu potřebují hostitelskou dřevinu a jeji kořeny. Proto není jejich komerční pěstování možné. Pokud máte na zahradě vhodnou dřevinu, můžete přírodě "pomoci", když pod ní budete rozhazovat okrajené zbytky plodnic patřičné hřibovité houby (např. kozák březový pod břízou), případně starou plodnici rozmáčíte ve vodě a strom s ní zalijete. Pak se vám může stát, že po několika letech vám tyto houby na zahradě porostou. 13.8.2008 11:35
OTÁZKA: Dobrý den, co by měl člověk udělat, pokud pozře jídlo z hub a nebyde podezření, že obsahovalo jedovatou houbu? Dále bych měl dvě otázky k houbařským atlasům. Všiml jsem si, že v různých atlasech může být uvedena jiná informace o tom, zda je houba jedlá, nejedlá či jedovatá. Jaký atlas považujete za nejspolehlivější? Dále mi vrtá hlavou, jakým způsobem se zjišťuje chuť u prudce jedovatých hub, která tam bývá také uvedena. Děkuji za odpovědi i za Vaši velmi užitečnou práci. Petr Adamek
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Pokud máte podezření, že jste pozřel jedovatou houbu, jděte hned k lékaři nebo do nemocnice. Jiná rada není. Jedlost v různých atlasech je různá především u druhů, které jsou jedlé a nechutné, které někteří autoři považují ještě za jedlé, jiní pro jejich nedobrou chuť za nejedlé. Tady nějaká hranice neexistuje. Bohužel i v nových atlasech tyto rozdíly najdete. Chuť se u všech hub zjišťuje tím, že ji krátce pokoušete a vyplivnete. Nedoporučuji to však zkoušet, i mnohé jedlé houby mohou být za syrova jedovaté (např. hřib koloděj). 13.8.2008 11:39
OTÁZKA: Syrovinka a Ryzec na másle, může být vůbec něco lepšího? Roman
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Asi ne! Dobrá je muchomůrka růžovka (masák). 13.8.2008 11:40
OTÁZKA: Dobrý den, mezi houbaři se traduje, že houby rostou, zejména pokud dorůstá měsíc. Je na této pověře něco pravdy? Richard Kába RIK
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. To vám přesně neřeknu, ale v minulém ročníku časopisu Houbař jeden ze čtenářů vypracoval celý graf růstu. Spíše se uvádí, že když měsíc ubývá, více prší, takže proto v době kdy narůstá rostou houby. 13.8.2008 11:42
OTÁZKA: jaký je rozdíl mezi satanem a hřibem nachovým. myslím, že ten druhý jsem našel. je taky jedovaty? Mirek2
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Hřib nachový má žlutý třeň na němž krásně kontrastuje červená siťka a sytě žlutou dužninu, která modrá výrazněji než u satana. 13.8.2008 11:43
OTÁZKA: Jak nejlépe nasbírané houby uchovat - v ledničce, mrazáku? Jak dlouho se dají takto uchovat? Děkuji. anonym
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: V ledničce vám dlouho nevydrží. V mrazáku vám vydrží do další sezóny. Zmrazovat se dají jak syrové a nakrájené na plátky, tak i podušené (v tom případě zaberou méně místa). 13.8.2008 11:44
OTÁZKA: Mezi mé oblíbené houby patří růžovky. Rodina je poněkud nedůveřivá a "vyhrožuje" mochomůrkou tygrovanou. Cjápu je , ale jako houbař obvykle nosím domu ca 2O druhů hub. Vím, že záměna může být u růžovek fatální. Takže z lesa donesu jen tu růžovku, která má rýhovaný prsten, na řezu růžový, prakticky vždy má rožezranou nohu. Je ještě nějaký jiný trik na růžovku? Můžete mi prozradit Váš oblíbený recept na růžovku. Díky Hanka
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Znaky, které jste vyjmenoval, jsou typické a podle nich růžovky za m. tygrovanou zaměnit nemůžete. Nejlepší je na kmíně (alespoň pro mne). 13.8.2008 11:46
OTÁZKA: Vladimíre, jak vydatné by musely nastoupit nyní deště, aby po tom suchu začaly houby růst? Růžena
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Tady na Brněnsku hodně vydatné. Letošní rok je nejen suchý, ale prakticky pořád fouká, takže svrchní vrstva půdy, ve které houby rostou, je po menších deštích poměrně rychle vysušená. V uzavřených údolích se houby vzpamatují dříve, na otevřených a velmi suchých místech to bude trvat podstatně déle. 13.8.2008 11:48
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je váš oblíbený recept na jídlo z hub? volic
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Já jsem průměrný konzument hub a oblíbený recept nemám. Dobré jsou ale např. na pizze nebo v kulajdě. 13.8.2008 11:49
OTÁZKA: Dobrý den, v lesích okolo chaty na Vysočině občas narazíme na vysokou houbu smržovitého tvaru, která nesnesitelně páchne jako zdechlina nebo plyn a pach je cítit v okruhu mnoha metrů a velmi přitahuje mouchy. V atlasu jsme tuto houbu nenašli, řekl byste nám podle tohoto strohého popisu její jméno? Děkuji Lída
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Je to hadovka smrdutá. V mládí, ve stadiu vajíčka, je dokonce jedlá. 13.8.2008 11:50
OTÁZKA: Dobrý den, nedávno jsme narazili na hřibovitou houbu, kterou se nám nepovedlo určit. Měla nahořklou chuť a na řezu modrala, ale její vnější popis neodpovídal žádné houbě v atlasech, které jsme měli k dispozici. Šlo o smíšený les v oblasti Hostýnských vrchů. Je mi jasné, že na přesnou identifikaci houby to nestačí, ale nemohl byste mi dát alespoň tip, na jaké druhy hub bych se měl podívat v nějakých jiných atlasech? Petr Adamek
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Nahořklé hřibovité houby, které modrají, jsou dvě - hřib medotrpký a hřib kříšť. Na Hostýnkách rostou obě. 13.8.2008 11:51
OTÁZKA: Dobry den. Rostou? :) Diky za odpoved a preji prijemny den. martin
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Podle toho odkud píšete. Tady na Brněnsku nebo na Prostějovsku (téměř) ne. O něco lepší je to místy na vrchovině, prý to trochu začíná na Hodonínsku (ale to mám z druhé ruky). 13.8.2008 11:52
OTÁZKA: Dodrý den, pokud si nejsem jistý zdali je houba jedlá vyzkouším ji na špičku jazyku, je to spolehlivé a bezpečné ?? Děkuji Petr
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. V žádném případě ne! Ve většině případů mají ty nejjedovatější houby (např. i muchomůrka zelená) příjemnou a dobrou chuť. Na tento test raději zapomeňte! 13.8.2008 11:54
OTÁZKA: Dobry den, jaka je spravna technika sberu hub? Maji se odrezavat nad zemi, nebo se mohou vydloubnout i s podzemni casti? Honza
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. Houbám je to "jedno". Měly by se však sbírat celé plodnice, protože na bázi třeně je u mnohých (i jedovatých) druhů hub důležitý znak na určování (např. pochva u muchomůrky zelené, barevná reakce u pečárky zápašné atd). 13.8.2008 11:56
OTÁZKA: Dobrý den, jak dlouho trvá po dešti, než začnou houby růst? David
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Záleží na síle deště a lokalitě. Na hodně vysušených místech trvá regenerace podhoubí podstatně déle než např. v údolích potoků ,kde půda tak dokonale nevyschne. Ale obvykle se uvádí, že po týdnu začínají růst. 13.8.2008 11:57
OTÁZKA: Dobrý den, jednou mi bylo docela dost zle z Václavek. Považoval jsem je za neškodné, ale od té doby je už nesbírám a docela mě to mrzí. Jsou Václavky nebezpečné? K.
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Václavky jsou jedlé houby, se dvěma výjimkami. Za syrova nebo nedostatečně tepelně upravené jsou jedovaté pro všechny a navíc je relativně dosti častá individuální nesnášenlivost. 13.8.2008 11:59
OTÁZKA: V minulosti v ČSSR vyšla kniha Léčivé houby-Semerdžieva.V současné době je na našem trhu nějaká obdobná publikace?Děkuji. J.Pavel
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Kniha dr. Semedžievy je výborná. V současnosti je na trhu kniha od autorů Šašek a Jablonský o pěstovaných a léčivých houbách (název si, bohužel, přesně nepamatuji - píšu z redakce). 13.8.2008 12:01
OTÁZKA: Dobrý den, před týdnem jsem při procházce v lese poblíž Havlíčkova Brodu našel dvě zvláštní houby, podle konfrontace s fotografiemi a textem v Atlasu hub (edice Reader´s Digest) se domnívám, že se jednalo o Šiškovec černý. V atlase bylo u tohoto druhu uvedeno, že se jedná o vzácnou houbu, je tomu v dané lokalitě a období skutečně tak? Petr
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Šiskovec běžnou houbou není, ale v některých oblastech je v posledních letech hojnější než býval v minulosti. Situaci konkrétně kolem Havlíčkova Brodu však neznám. 13.8.2008 12:03
zpět na osobnost