On-line s vedoucím houbařské poradny

Mykolog Vladimír Antonín
velikost textu:
vydáno 13.8.2008 11:00
Houby sbíral s rodiči už od dětství. Na gymnáziu pak v Moravském zemském muzeu vypomáhal tehdejšímu vedoucímu houbařské poradny. Dnes ji vede sám. Prezident České vědecké společnosti pro mykologii a spoluautor několika atlasů hub Vladimír Antonín.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 13. srpna 2008 do 11:25

OTÁZKA: Dobrý den, mezi houbaři se traduje, že houby rostou, zejména pokud dorůstá měsíc. Je na této pověře něco pravdy? Richard Kába RIK
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. To vám přesně neřeknu, ale v minulém ročníku časopisu Houbař jeden ze čtenářů vypracoval celý graf růstu. Spíše se uvádí, že když měsíc ubývá, více prší, takže proto v době kdy narůstá rostou houby. 13.8.2008 11:42
OTÁZKA: jaký je rozdíl mezi satanem a hřibem nachovým. myslím, že ten druhý jsem našel. je taky jedovaty? Mirek2
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Hřib nachový má žlutý třeň na němž krásně kontrastuje červená siťka a sytě žlutou dužninu, která modrá výrazněji než u satana. 13.8.2008 11:43
OTÁZKA: Jak nejlépe nasbírané houby uchovat - v ledničce, mrazáku? Jak dlouho se dají takto uchovat? Děkuji. anonym
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: V ledničce vám dlouho nevydrží. V mrazáku vám vydrží do další sezóny. Zmrazovat se dají jak syrové a nakrájené na plátky, tak i podušené (v tom případě zaberou méně místa). 13.8.2008 11:44
OTÁZKA: Mezi mé oblíbené houby patří růžovky. Rodina je poněkud nedůveřivá a "vyhrožuje" mochomůrkou tygrovanou. Cjápu je , ale jako houbař obvykle nosím domu ca 2O druhů hub. Vím, že záměna může být u růžovek fatální. Takže z lesa donesu jen tu růžovku, která má rýhovaný prsten, na řezu růžový, prakticky vždy má rožezranou nohu. Je ještě nějaký jiný trik na růžovku? Můžete mi prozradit Váš oblíbený recept na růžovku. Díky Hanka
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Znaky, které jste vyjmenoval, jsou typické a podle nich růžovky za m. tygrovanou zaměnit nemůžete. Nejlepší je na kmíně (alespoň pro mne). 13.8.2008 11:46
OTÁZKA: Vladimíre, jak vydatné by musely nastoupit nyní deště, aby po tom suchu začaly houby růst? Růžena
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Tady na Brněnsku hodně vydatné. Letošní rok je nejen suchý, ale prakticky pořád fouká, takže svrchní vrstva půdy, ve které houby rostou, je po menších deštích poměrně rychle vysušená. V uzavřených údolích se houby vzpamatují dříve, na otevřených a velmi suchých místech to bude trvat podstatně déle. 13.8.2008 11:48
OTÁZKA: Dobrý den, jaký je váš oblíbený recept na jídlo z hub? volic
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Já jsem průměrný konzument hub a oblíbený recept nemám. Dobré jsou ale např. na pizze nebo v kulajdě. 13.8.2008 11:49
OTÁZKA: Dobrý den, v lesích okolo chaty na Vysočině občas narazíme na vysokou houbu smržovitého tvaru, která nesnesitelně páchne jako zdechlina nebo plyn a pach je cítit v okruhu mnoha metrů a velmi přitahuje mouchy. V atlasu jsme tuto houbu nenašli, řekl byste nám podle tohoto strohého popisu její jméno? Děkuji Lída
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Je to hadovka smrdutá. V mládí, ve stadiu vajíčka, je dokonce jedlá. 13.8.2008 11:50
OTÁZKA: Dobrý den, nedávno jsme narazili na hřibovitou houbu, kterou se nám nepovedlo určit. Měla nahořklou chuť a na řezu modrala, ale její vnější popis neodpovídal žádné houbě v atlasech, které jsme měli k dispozici. Šlo o smíšený les v oblasti Hostýnských vrchů. Je mi jasné, že na přesnou identifikaci houby to nestačí, ale nemohl byste mi dát alespoň tip, na jaké druhy hub bych se měl podívat v nějakých jiných atlasech? Petr Adamek
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Nahořklé hřibovité houby, které modrají, jsou dvě - hřib medotrpký a hřib kříšť. Na Hostýnkách rostou obě. 13.8.2008 11:51
OTÁZKA: Dobry den. Rostou? :) Diky za odpoved a preji prijemny den. martin
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Podle toho odkud píšete. Tady na Brněnsku nebo na Prostějovsku (téměř) ne. O něco lepší je to místy na vrchovině, prý to trochu začíná na Hodonínsku (ale to mám z druhé ruky). 13.8.2008 11:52
OTÁZKA: Dodrý den, pokud si nejsem jistý zdali je houba jedlá vyzkouším ji na špičku jazyku, je to spolehlivé a bezpečné ?? Děkuji Petr
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. V žádném případě ne! Ve většině případů mají ty nejjedovatější houby (např. i muchomůrka zelená) příjemnou a dobrou chuť. Na tento test raději zapomeňte! 13.8.2008 11:54
OTÁZKA: Dobry den, jaka je spravna technika sberu hub? Maji se odrezavat nad zemi, nebo se mohou vydloubnout i s podzemni casti? Honza
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Dobrý den. Houbám je to "jedno". Měly by se však sbírat celé plodnice, protože na bázi třeně je u mnohých (i jedovatých) druhů hub důležitý znak na určování (např. pochva u muchomůrky zelené, barevná reakce u pečárky zápašné atd). 13.8.2008 11:56
OTÁZKA: Dobrý den, jak dlouho trvá po dešti, než začnou houby růst? David
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Záleží na síle deště a lokalitě. Na hodně vysušených místech trvá regenerace podhoubí podstatně déle než např. v údolích potoků ,kde půda tak dokonale nevyschne. Ale obvykle se uvádí, že po týdnu začínají růst. 13.8.2008 11:57
OTÁZKA: Dobrý den, jednou mi bylo docela dost zle z Václavek. Považoval jsem je za neškodné, ale od té doby je už nesbírám a docela mě to mrzí. Jsou Václavky nebezpečné? K.
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Václavky jsou jedlé houby, se dvěma výjimkami. Za syrova nebo nedostatečně tepelně upravené jsou jedovaté pro všechny a navíc je relativně dosti častá individuální nesnášenlivost. 13.8.2008 11:59
OTÁZKA: V minulosti v ČSSR vyšla kniha Léčivé houby-Semerdžieva.V současné době je na našem trhu nějaká obdobná publikace?Děkuji. J.Pavel
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Kniha dr. Semedžievy je výborná. V současnosti je na trhu kniha od autorů Šašek a Jablonský o pěstovaných a léčivých houbách (název si, bohužel, přesně nepamatuji - píšu z redakce). 13.8.2008 12:01
OTÁZKA: Dobrý den, před týdnem jsem při procházce v lese poblíž Havlíčkova Brodu našel dvě zvláštní houby, podle konfrontace s fotografiemi a textem v Atlasu hub (edice Reader´s Digest) se domnívám, že se jednalo o Šiškovec černý. V atlase bylo u tohoto druhu uvedeno, že se jedná o vzácnou houbu, je tomu v dané lokalitě a období skutečně tak? Petr
Mykolog Vladimír Antonín ODPOVĚĎ: Šiskovec běžnou houbou není, ale v některých oblastech je v posledních letech hojnější než býval v minulosti. Situaci konkrétně kolem Havlíčkova Brodu však neznám. 13.8.2008 12:03

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.