Odborníci odpovídali na otázky o bezpečnosti potravin

Obchod, regál, potraviny, supermarket
velikost textu:
vydáno 25.5.2007 11:30
Hnijící maso a zkažené jídlo odhalily loňské kontroly v řadě českých obchodech. Jak to vypadá s bezpečností potravin dnes? Odpovídali oborníci z VŠCHT na nezávadnost potravin a výživu.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 25. května 2007 do 12:10

OTÁZKA: Dobry den, jak dlouho vydrzi hotove usmazene rizky (a maso obecne) v lednicce, aniz bych se musel bat ze mi bude spatne. Koko
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Usmažené řízky bych doporučoval zkonzumovat ihned a do lednice nedávat (nebudou pak ani tak chutné). Syrové maso je doporučeno zpracovat co nejdříve, protože nemůžete vědět, jak dlouho bylo skladováno u prodejce, případně ještě předtím. 25.5.2007 12:40
OTÁZKA: Dobrý den. V supermarketech se prodává chlazené drůbeží maso s trvanlivostí přes deset dnů. Jak je možné, že se maso za tak dlouhou dobu nezkazí? Pavel
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Je to možné, záleží na kvalitě suroviny a podmínkách opracování. 25.5.2007 12:42
OTÁZKA: Plísně, chemie, náhražky, docela Váš obdivuji, že máte chuť se zabývat tímto nebezpečným odpadem. Ale otázka. Co se stane s plesnivými ořechy, které se nesmějí prodávat jako ořechy, ale klidně poslouží v dalším procesu výroby? Jak se odstraní ty plísně, třeba v nugetách, oplatkách atd? Děkuji Mr-Hu
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Plísňové toxiny z ořechů nelze nijak odstranit a mají se likvidovat - např. spalováním. V procesu výroby by se objevit neměly... 25.5.2007 12:44
OTÁZKA: Dobrý den přeji chtěl bych se optat jaký vliv má na zdraví člověka konzumace potvravin po termínu použit. V provozovně Globus Zličín je běžnou praxi že potvraviny končící nebo po lhůtě spotřeby končí v kuchyni a je znich vařena menu pro zákazníky. Především se jedná o sýry. Předem děkuji JP
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Po době spotřeby nelze potravinu použít pro lidskou výživu. Pokud máte nějaké konkrétní podezření, obraťte se na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (www.szpi.gov.cz). 25.5.2007 12:46
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte si, že se úroveň českých obchodů zlepšuje? Vždy jsem překvapen, jak v zahraničí je stále širší nabídka produktů i v jakostech (například jogurtů) a zde jsou regály stále plné co nejlevnějších salámů, konzerv a podobně? Myslíte si, že se o to Češi moc nezajímají, co jedí a chtějí hlavně co nejlevnější zboží? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Dobrý den, ano - cena je bohužel pro většinu zákazníků zatím ještě nejdůležitější. V poslední době ale o levné potraviny klesá zájem a prodávají se více kvalitnější (ale i dražší) druhy. Nebudete tomu věřit ale mají z toho radost i výrobci. 25.5.2007 12:48
OTÁZKA: Podle čeho vybíráte potraviny při nákupu? Čím se řídíte (cenou, značkou, apod.) a co vše sledujete (složení, datum spotřeby,...) Co byste poradili, jak se vyhnout závadným potravinám? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: S kolegyní se řídíme většinou značkou a zkušenostmi s ní. Datum spotřeby doporučujeme sledovat vždy, složení je pro Vaše zdraví rovněž důležité. Pokud má někdo určité onemocnění či alergie, měl by dávat pozor i na údaje o přítomnosti alergenů a jiných složek. 25.5.2007 12:55
OTÁZKA: Jaké nejčastější finty nyní obchodníci podle Vás nejčastěji zkouší, aby zamaskovali závadné potraviny? m.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Nejsme odborníci na finty obchodníků. Nejprimitivnější je asi pozměňování údajů na obale (přelepování), míchání starších a čerstvějších potravin (pečivo, saláty), neoznačení či neoodělení potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti (neplést s prošlou dobou spotřeby !) apod. 25.5.2007 12:57
OTÁZKA: Zaujal mne prispevek nize k temate arasidy. Muj manzel je take dost ji, je mozne ze by z toho mohl mit rakovinu? Dkeuji za odpoved. Jana Zivna
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Při dlouhodobé konzumaci plesnivých ořechů je možné, že to ke vzniku rakoviny přispěje. Je to ale velice individuální a záleží to na mnoha dalších faktorech. 25.5.2007 13:00
OTÁZKA: Dobrý den, poraďte mi, prosím, jak a čím nejlépe "čistit" v domácím prostředí běžné prodávaný aquamat na vodu? Děkuji. Eva z Prahy
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Bude nejlépe se obrátit na výrobce zařízení či prodejce (pokud to není v návodu). 25.5.2007 13:01
OTÁZKA: Jaké potraviny jsou nejčastěji závadné? Co řešíte nejvíce? o.t.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Otázka je velmi široká a nelze stručně odpovědět. Podrobné informace najdete na webových stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (www.szpi.gov.cz). nebo Státní veterinární správy (www.svscr.cz). 25.5.2007 13:04
OTÁZKA: Proč už nejsou potraviny, tak jako dříve označeny také datem výroby. Jde mi o to, že sice kupuji výrobek před datem spotřeby nebo min.trvanlivosti, ale vlastně vůbec nevím, jak je výrobek starý. Např. u pečiva a zboží s krátkou dobou trvanlivosti. Martina
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: V některých případech to v označení je, někde ale nikoli, není to ze zákona povinné. Dá se někdy odvodit z čísla výrobní šarže, kde to ale je trochu nepřehledné (číslo začínající L...). 25.5.2007 13:06
OTÁZKA: Jaký případ vás nejvíce překvapil v souvislosti se závadností potravin? Je něco, co jste nečekali, že se v ČR může stát (například zelené salámy v supermarketu a pod.)? p. Tavín
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Těžko nás něco překvapí, vynalézavost výrobců, dovozců a obchodníků je velká. 25.5.2007 13:08
OTÁZKA: Překvapilo mě, že například ve Francii uvádějí na jogurtech i přesnou odrůdu ovoce, ze které je vyroben? Proč toto ještě u nás není? Je to dáno malými požadavky konzumentů? Ondřej T.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Je to marketingová záležitost přitahující zákazníky. U nás tomu nic nebrání, zkuste to některému výrobci navrhnout, třeba to pro něj bude zajímavé. Pokud by po takovém označování byla poptávka, šlo by to. Dát to ale jako povinnost do zákona nelze. 25.5.2007 13:11
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě srovnání másla a rostlinných tuků typu Flóra a spol. - různé modely zdravé výživy propagují jedno nebo druhé podle toho, kterou jejich složku považují za nejdůležitější (cholesterol, mastné kyseliny atd.). Přitom o celkovém složení rostlinných tuků se mluví málo, a prý je to samá "chemie". Jak je to doopravdy a co by doporučil jíst odborník? Děkuji :o) Kateřina Chabi
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Neznám žádný model zdravé výživy, který by pro zdravé jedince výhradně doporučoval jenom máslo nebo rostlinné tuky. Máslo má oproti většině rostlinných tuků nevýhodu v tom, že obsahuje cholesterol, velké množství nasycených matných kyselin a málo nenasycených mastných kyselin. Rostlinné tuky naopak choleterol neobsahují a obsahují nesrovnatelně více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rostlinné tuky se vyrábějí z čistě přírodních surovin a obohacují se vitaminy. Emulgátory jsou v podstatě také přírodní látky. O složení tuků na našem trhu bylo v poslední době publikována řada sdělení např. v časopisu Výživa a potraviny. 25.5.2007 13:22
OTÁZKA: Jednou jsem slyšel, že konzervy se žrádlem pro psy mají téměř stejné složení, jak některé párky či salámy (soja, masokostní moučka a pod.) Je to vůbec možné, nebo je to fáma? Ani nevím, jestli to v dnešní době znamená ostudu pro výrobce salámů, nebo spíš reklamu pro výrobce žrádla... m.
Obchod, regál, potraviny, supermarket ODPOVĚĎ: Asi je to pravda. Máte ale možnost si vybrat i kvalitnější výrobky. 25.5.2007 13:23

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.