Odborníci odpovídali na otázky o bezpečnosti potravin

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 25. května 2007 do 12:10

OTÁZKA: V letňaském Tescu se běžně prodává shnilá zelenina a plesnivé ovoce (např. jahody na kterých je úplná vata), scrvrklé papriky a označením I. jakost apod. Když dám zkontrolované citrony do lednice do týdně je jich polovina plesnivých. Většina ovoce je kontaminována sporami plísní v prodejně. Tyto plísně jsou velmi nebezpečné. Lidé si myslí, že když nahnilou část odkojí, že je to v pořádku, ale to se mýlí. Proč na ně inspekce v tomto více netlačí. Kyklop
OTÁZKA: Dobrý den, často se mi stává, že po kousnutí do celozrenného rohlíku, který je posypán semínkami cítím chuť plísně. Lze toto nějak zjistit, event. eliminovat? Dá se vůbec nějak zjistit, zda pečivo obsahuje nějaké plísně, které by tam neměly být? Dana
OTÁZKA: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,když kupuji výrobek a na něm nevyčtu nic co by nesměl celiak a na jeho konci je "Může obsahovat stopy lepku" jak je tento výrobek pro celiaky spolehlivý... Děkuji Mich.
OTÁZKA: Zajímají mne tzv. potravinové doplňky. Při schvalování se zkoumá jenom jejich nezávadnost, ale měla by být zkoumána i účinnost. Přípravky na zhubnutí 10kg/měsíc nebo růst poprsí o 2 čísla jsou donebevolající hloupost, ale pokud jsou schváleny, pro řadu lidí je to záruka a zbytečně naletí. Přitom tyto prostředky prodávají i líkárny, kterým lidé věří. Hanka
OTÁZKA: Jednou jsem slyšel, že konzervy se žrádlem pro psy mají téměř stejné složení, jak některé párky či salámy (soja, masokostní moučka a pod.) Je to vůbec možné, nebo je to fáma? Ani nevím, jestli to v dnešní době znamená ostudu pro výrobce salámů, nebo spíš reklamu pro výrobce žrádla... m.
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě srovnání másla a rostlinných tuků typu Flóra a spol. - různé modely zdravé výživy propagují jedno nebo druhé podle toho, kterou jejich složku považují za nejdůležitější (cholesterol, mastné kyseliny atd.). Přitom o celkovém složení rostlinných tuků se mluví málo, a prý je to samá "chemie". Jak je to doopravdy a co by doporučil jíst odborník? Děkuji :o) Kateřina Chabi
OTÁZKA: Překvapilo mě, že například ve Francii uvádějí na jogurtech i přesnou odrůdu ovoce, ze které je vyroben? Proč toto ještě u nás není? Je to dáno malými požadavky konzumentů? Ondřej T.
OTÁZKA: Jaký případ vás nejvíce překvapil v souvislosti se závadností potravin? Je něco, co jste nečekali, že se v ČR může stát (například zelené salámy v supermarketu a pod.)? p. Tavín
OTÁZKA: Proč už nejsou potraviny, tak jako dříve označeny také datem výroby. Jde mi o to, že sice kupuji výrobek před datem spotřeby nebo min.trvanlivosti, ale vlastně vůbec nevím, jak je výrobek starý. Např. u pečiva a zboží s krátkou dobou trvanlivosti. Martina
OTÁZKA: Jaké potraviny jsou nejčastěji závadné? Co řešíte nejvíce? o.t.
OTÁZKA: Dobrý den, poraďte mi, prosím, jak a čím nejlépe "čistit" v domácím prostředí běžné prodávaný aquamat na vodu? Děkuji. Eva z Prahy
OTÁZKA: Zaujal mne prispevek nize k temate arasidy. Muj manzel je take dost ji, je mozne ze by z toho mohl mit rakovinu? Dkeuji za odpoved. Jana Zivna
OTÁZKA: Jaké nejčastější finty nyní obchodníci podle Vás nejčastěji zkouší, aby zamaskovali závadné potraviny? m.
OTÁZKA: Podle čeho vybíráte potraviny při nákupu? Čím se řídíte (cenou, značkou, apod.) a co vše sledujete (složení, datum spotřeby,...) Co byste poradili, jak se vyhnout závadným potravinám? Ondřej T.
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte si, že se úroveň českých obchodů zlepšuje? Vždy jsem překvapen, jak v zahraničí je stále širší nabídka produktů i v jakostech (například jogurtů) a zde jsou regály stále plné co nejlevnějších salámů, konzerv a podobně? Myslíte si, že se o to Češi moc nezajímají, co jedí a chtějí hlavně co nejlevnější zboží? Ondřej T.
OTÁZKA: Dobrý den přeji chtěl bych se optat jaký vliv má na zdraví člověka konzumace potvravin po termínu použit. V provozovně Globus Zličín je běžnou praxi že potvraviny končící nebo po lhůtě spotřeby končí v kuchyni a je znich vařena menu pro zákazníky. Především se jedná o sýry. Předem děkuji JP
OTÁZKA: Plísně, chemie, náhražky, docela Váš obdivuji, že máte chuť se zabývat tímto nebezpečným odpadem. Ale otázka. Co se stane s plesnivými ořechy, které se nesmějí prodávat jako ořechy, ale klidně poslouží v dalším procesu výroby? Jak se odstraní ty plísně, třeba v nugetách, oplatkách atd? Děkuji Mr-Hu
OTÁZKA: Dobrý den. V supermarketech se prodává chlazené drůbeží maso s trvanlivostí přes deset dnů. Jak je možné, že se maso za tak dlouhou dobu nezkazí? Pavel
OTÁZKA: Dobry den, jak dlouho vydrzi hotove usmazene rizky (a maso obecne) v lednicce, aniz bych se musel bat ze mi bude spatne. Koko
OTÁZKA: Jak se díváte na nápisy na potravinách - např. na oleji: "vyrobeno bez použití geneticky modifikovaných plodin". Není to jen podbízivý trik na zákazníka? Olej je přece tuk a těžko bude obsahovat nějaké geneticky pozměněné bílkoviny. lubas
OTÁZKA: Jsem postarší důchodce z Vysočiny. Mám dva teriéry a jednu perskou kočku. Se ženou, která sbírá obrázky zašlých krajin a vesnických tancovašek, jsme se chtěli zeptat: Má obchodník právo prodávat prošlé potraviny ve slěvě? Byť jde o jeden den, dva... Ctibor Vypršálek
OTÁZKA: Dobrý den, mému muži je, stejně jako většině lidí v jeho věku, 52 let. Máme menší zahrádku v Hrádku nad Nisou, kde pěstujeme pór a huspek. Chtěla jsem se vá, pane odborníku, zeptat, zda není nebezpečné nakupovat v tak zvaných diskontech. Děkuji Milada Nachtmanová-Rachmaninov
OTÁZKA: Myslíte si, že potravinářská inspekce, veterinární služba a hygiena pracují dobře? Nejsou případy řetězců selháním kontrolních mechanismů? Vždyť další případy po Meinlovi se objevily až po jejich medializaci, kdy začali kontroloři častěji do provozoven chodit. Jenda Benda
OTÁZKA: Chodím občas na Blešák u Kolbenky. Kupuji si tam čokoládu, která je měsíc prošlá, ale stojí jen 9kč (RiterSport) mám se bát? A co další potraviny. Jak je to s prošlostí? Jimrava
OTÁZKA: Dobry den, jak je na to m Česko ve srovnání s Evropou? Neřekla bych, že hnijici maso je v CR normou, spis vyjimkou, nebo se pletu? diky zuzana
OTÁZKA: Dobrý den. Mám jednu otázku o trvanlivosti ovoce a zeleniny v horkém počasí. Koupila jsem si dopoledne cherry rajčata a celý den je měla v místnosti mimo ledničku. Večer jsem část snědla a zbytek dala do lednice. do rána byly některé plesnivé. jak moc je závadné jíst zeleniny několik hodin mimo lednici, i přestože na ní nejsou známky kažení? děkuji Tina
OTÁZKA: Dobrý den! Podle čeho mám vybírat, abych svým dětem kupoval nezávadné potraviny? Vždyť "éčka" jsou téměř všude a když nenakupuji ve zdravé výživě, tak nemám jistotu ničeho. Karel Pletich
OTÁZKA: Dobrý den, je bezpečné kupovat si v supermarketech vážené sýry? například v Delvitě? Díky Petra
OTÁZKA: Jak je to s kuřecím masem a hormony,které se používají k vykrmení kuřat.Děkuji za odpověď Jitka
OTÁZKA: Zdravím Vás, zajímalo by mě, které z potravin obsahující barviva a tzv E-čka, jsou lidskému organismu nejvíc škodlivé.Zaslechla jsem , že špatně je na tom prý hořčice:) Adéla
OTÁZKA: Dobrý den, proč nejde EU o zdraví občanů ? Mám na mysli stav, kdy je možno nazývat např. masným výrobkem směs mouky, soji, separátu, soli a emulgátorů. To mají potravináři tak silný lobbing? Rád bych znal váš názor. WIFI
OTÁZKA: Dobrý den, proč podle vás obchodníci ohrožují konzumenty tím, že prodávají zboží po datu spotřeby či se snaží prodat i zkažené věci? m.
OTÁZKA: Dobrý den, kde se domníváte že vázne zavedení výrazně vyšších pokut za zkažené potraviny ? Sankce musí být citelná, 100 nebo 200 tis. pro supermarket nic není (když sleduju udělené pokuty, tak nevím jestli se mám smát nad hloupostí/naivitou inspektorů nebo beznadějně brečet). Souhlasíte s pokutami, které by začínaly např. na 10 ti násobku denního obratu prodejny? Myslíte si, že je to reálné nebo mají supermarkety tak silný lobbing, že to nikdy neprojde ? anonym
OTÁZKA: Dobry den,rad jim denne arasidy,ale mam strach z karcinogennich aflatoxinu v nich.Pokud si budu kupovat neloupane,tedy neprazene,vyhnu se jim,pripadne jak jinak tomu zabranit prosim?Dekuji Petr Rezny

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.