Ptejte se odborníků na bezpečnost potravin

Ryby, jídlo
velikost textu:
vydáno 17.5.2006 10:00
Konkurence velkých obchodů stále tlačí na ceny potravin. Kdo nabídne nižší cenu, vyhrává. Jsou ale potraviny bezpečné? Ptejte se odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 17. května 2006 do 10:30

OTÁZKA: Dobrý den,můžete porovnat kontroly "provozoven" a potravin za minulého režimu s kontrolami v současnosti? Mají nyní hygienické stanice dostatek pravomocí a podmínek pro kontrolu potravin? anonym
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Úroveň kontroly jakosti a bezpečnosti potravin je úzce spjata s pokroky v oblasti vyšetřovacích technik. Ta prošla bouřlivým rozvojem.Takže škodliviny, ktereé dnes umíme specificky na velmi nízkých hladinách stanovit jsme na konci 80.let prostě "neviděli". Také vlastní vymezení pojmu co je "škodlivé" se dynamicky mění, nové poznatky v oblasti toxikologie se promítají nejen do změn hygienických limitů ale i do spektra sledovaných látek či mikroorganismů. Zatímco např. DDT a příbuzné látky po jejich zákazu postupně klesají, objevují se nové, dříve neznámé kontaminaty, jejichž přítomnost v potravinách se nově sleduje. 17.5.2006 14:43
OTÁZKA: Co říkáte na to, že strůjci toho zvěrstva v kafilérii Julius Meinl zůstali nepotrestáni? Vy osobně nakupujete v supermarketech, nebo na to nemáte odvahu a žaludek? Razzi
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Stejně jako Vy jsem odkázána na nákup v supermarketech a stejně jako Vy jsem byla pobouřena praktikami dané společnosti. To co se změnilo od dob minulých je, že se to "netutlá", právní aspekty mi nejsou známy. 17.5.2006 14:46
OTÁZKA: Zdravím, domníváte se, že je zdravější vyhledávat potraviny s označením " bez použití konzervantů a chemických barviv", než obyčejných výrobků; a skutečně nejsou E... nebezpečné? bed.
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Víte, ono je obtížné na Váš dopis jednoznačně odpovědět. S výrobkem bez použití konzervantů (tedy např.sterilovaným) je nutné jinak zacházet než s tím "chemicky upraveným". Zatímco ten první může v krátké době po otevření (pokud není uložen v lednici) podlehnout mikrobielní zkáze a za určitých okolností vyvolat u konzumenta i potíže. kečup s přídavkem "ečka" můžete celkem bezpečně nechat při pokojové teplotě (praktika např. v restauraci). Použití konzervantů často umožňuje i šetrnější zpracování výrobku a zachování vyššího obsahu zdraví prospěšných komponent jako jsou vitamíny či aromatických sloučenin. 17.5.2006 14:58
OTÁZKA: Dobrý den, existuje někde seznam škodlivých a nekodných dochucovadel s vysvětlením o jakou látku se jedná? Přiznám se, že se v záplavě kódů s označením E + něco příliš nevyznám. Jaká látka je obecně nejvíce škodlivá? Děkuji Zdenka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Symbol E se používá pro zjednodušení komunikace. Seznam povolených aditivních látek, které se za jednotlivými symboly skrývají najdete např. na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.szpi.gov.cz. Při použití za doporučených podmínek není žádná z těchto látek ani při dlouhodobém příjmu škodlivá. To dokumentují mezinárodní toxikologické texty. Problém ovšem mají lidé s některými metabolickými poruchami, alergiemi apod. Vesměs jsou takovýto lidé prblému vědomi a značení na obalu ji pomůže výrobek vyloučit 17.5.2006 15:05
OTÁZKA: Dobrý den, mám tento dotaz.jak je možné, že všechny výrobky obsahují Ečka.Když si někdy čtu složení,tak docházím k závěru,že výrobci bez nich už neumí vyrábět.Na druhou stranu lidé jsou hloupí a naletí na ty super ceny potravin,kde je jenom odpad a chemie.Tomu se přece musí zabránit.Nikdo ať mi neříká, že to není závadné.Přece čím více chemie,tak tím je to horší pro organizmus. ing.Stanislav Večeřa
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Dovolte mi odkázat Vás na některý z již dříve uvedených příspěvků týkajících se "éček". Ještě muusím dodat, že chemie není disciplína, která jenom škodí (kontaminace prostředí v minulém století je skutečně jedním z "hříchů" lidstva). Nové poznatky v syntéze farmak vrátily miliónům lidí zdraví, nové materiály umožňují miniuaturizaci elektroniky atd. Vrátím se ale k potravinám. Vědecké studie prokazují, že zdravotní stav konzumentů zřetelně koreluje se složením diety. Pokud její součástí jsou pževážně živočišné tuky, spousta sladkého a žádné ovoce a zelenina, potom lze očekávat se vzrůstajícím věkem častější zdravotní problémy než mají ti , kteří doporučení spedcialistů v oblasti výživy respektují. Role "éček" je v tomto kontextu podřadná. 17.5.2006 15:13
OTÁZKA: Dobrý den, četl jsem článek v časopise EKONOM, že pokud chce dnes výrobce vyrobit kvalitní salám atd. vrací se k normám,které byly zrušeny v roce 1993. Je to pravda? A dále bych se chtěl zeptat, zda třeba vy nenapomáháte výrobcům tím, že vymýšlíte nové postupy výroby, náhražky za pravé maso (barviva,dochucovadla atd.)? Jirka
Ryby, jídlo ODPOVĚĎ: Tvrzení, že se výrobci vrací k normám zrušeným v roce 1993 není zcela přesné. Normy, které platily do roku 1993 určovaly přesně složení určitého výrobku, takže např. salám Poličan vyrobený v různých závodech měl stejné složení. Ve vyhláškách k zákonu o potravinách vydaném v roce 1997 se toto uvolnilo a výrobci si mohli složení stanovit sami. Vzhledem k tomu, že se jakost řady výrobků snížila vstoupila v roce 2003 v platnost vyhláška která stanoví určité základní jakostní požadavky, které musí zboží splňovat. Nejedná se však o všechny výrobky, ale pouze o některé např. vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj, Herkules, lovecký salám a další. K druhé části otázky bych se vyjádřila asi takto. Samozřejmě výzkum v oblasti potravin umožnil používání nových látek při jejich výrobě. Používání těchto látek je ve většině případů prospěšné, především z hlediska trvanlivosti a senzorických vlastností potravin. Pro některé spotřebitele je užitečné i to, že lze snížit obsah energie. Spotřebitel se může rozhodnout, zda si koupí výrobek dražší, obsahující dražší suroviny nebo výrobek levný, kde jsou drahé suroviny nahrazeny surovinami levnými. 17.5.2006 15:37

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.