ODPOVĚĎ:
Při výrobě řady potravin se neobejdeme bez použití tzv. aditivních sloučenin - potravinových přísad. Jde o látky, jejichž bezpečnost před povolením užívání byla důkladně testována a v dávkách odpovídajících doporučeným nemohou poškodit zdraví běžných konzumentů. Potravinových přísad je velmi mnoho a tak pro usnadnění komunikace se označují "éčky". Pod tímto označením se mohou skrývat i látky vysloveně zdraví prospěšné jako vitamíny, nebo látky "přírodního" původu - např. z rostlin izolovaná barviva. Je pravda, že některá aditiva jsou synteticky vyrobená - jako např. kyselina benzoová. Ale bez použití konzervačních prostředků bychom nemohli zajistit bezpečnost výrobků, které se používají opakovaně po otevření a přitom se neskladují vždy v chladnici (např. některé kečupy, hořčice apod.) - podlehly by totiž mikrobielní zkáze. Jen výjimečně mohou některá "éčka" vyvolat u konzumentů potíže. Zdůrazňuji ale, že jde o lidi, kteří trpí alergiemi či různými formami intolerancí. Příkladem je oxid siřičitý. Lidé, kteří o tomto svém problému vědí, mají možnost při kontrole deklarace se takovému výrobku vyhnout. Takže na závěr, "éčka" není nutné démonizovat, jde o velmi pečlivě sledované látky toxikology potravin.
17.5.2006 10:37